Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nordeas forretning i Danmark forbløder

Morten W. Langer

torsdag 01. februar 2018 kl. 14:09

Nordeas forretning i Danmark faldt i årets sidste kvartal markant mere tilbage end de andre hovedmarkeder i Sverige, Norge og Finland. Nettorente- og gebyrindtægter dykkede hele 13 procent siden samme kvartal forrige år. Har Nordeas kunder i Danmark dømt banken ude på grund af ringe forretningsmoral og dårlig kundeservice? Eller er det blot et resultat af bankens afvikling af høje udlånsrisici?

Økonomisk Ugebrev har netop gennemført et survey overfor erhvervsfolk og investorer omkring deres syn på bankernes etik og forretningsmoral. Analysen, som omtales på side 8, giver Nordea den suveræne dumpekarakter, og analyser viser også, at to tredjedele af de adspurgte bankkunder lader deres vurdering af bankens etik og moral indgå i deres overvejelser, når de vælger eller fravælger bank.

STORT FALD I GEBYRINDTÆGTER

Netop i dette lys er det tankevækkende, at Nordea i Danmark klarer sig markant ringere end i de øvrige nordiske lande, som det fremgår af bankens Factbook (side 18). Der oplyses kun særskilte regnskabstal for bankens Personal Banking for den danske forretning, og de viser, at nettorente- og gebyrindtægter i fjerde kvartal 2017 dykkede til 174 mio. euro, fra 200 mio. euro i samme kvartal forrige år.

Alene gebyrer og provisioner er faldet næsten 25 procent, til 34 mio. euro, og det er det laveste i seks kvartaler. Indtægtsfaldet kan også varsle et generelt fald i de danske bankers indtægt fra gebyrer og provisioner, der de seneste kvartaler har ligget historisk høj, blandt andet på grund af konverteringsaktivitet, øget låneomfang os indtægter på værdipapirhandel. Et fald på 10 procent i nettorenteindtægter synes at være drevet af en større tilbagegang forbrugsudlån, som normalt har en højere rentemarginal, mens en del af indtægtsfaldet givetvis også kan forklares af fortsat pres på rentemarginalen. Meget tyder på, at nedbringelsen af de samlede forbrugsudlån er en bevidst handling fra bankens side, idet forbrugslån typisk hører til i den mest risikable ende af udlånsskalaen.

I kvartalets investorpræsentation oplyses det, at banken bevidst reducerer udlånsrisici: ”Stable underlying margins and volumes • De-risking of the bank largely finalised in the quarter • Negative impact on revenues, but positive impact on credit quality • Ultra low volatility lowered revenues, especially in later part of 2017.”

Trods et mindre fald i driftsomkostningerne i den danske forretning er overskud før nedskrivninger dykket hele 35 procent, og bundlinjen blev kun reddet en smule ved tilbageførsel af tidligere hensættelser på 8 mio. euro. Udviklingen i den danske forretning er ikke mindst bemærkelsesværdig i lyset af regnskabsudviklingen i de andre nordiske forretninger. I eksempelvis den norske forretning steg nettorenteindtægterne med 28 procent i fjerde kvartal, og gebyrindtægterne var stort set uændrede.

Nettorenteindtægterne steg, selvom det samlede udlån dykkede en del, og det må især skyldes en øget rentemarginal. Billedet er stort set det samme i den svenske forretning, og lønsomheden i den danske forretning er betydeligt ringere end i Nordeas forretning i Sverige og Norge.

STOR RISIKO I PERSONAL BANKING

Når Nordea muligvis selv er ved at skrue ned for blusset i Danmark, kan det også hænge sammen med, at banken i Personal Banking-forretningen har langt den største kreditrisiko. Det samlede danske udlån i denne del af forretningen er mindre end i Sverige og lidt større end i Finland. Alligevel kan næsten 60 procent af de akkumulerede tabshensættelser henføres til den danske forretning. Og mens der var egentlige udlånstab i Danmark på 8 mio. euro, var der positive tilbageførsler af tidligere hensættelser i Sverige og Finland.

Bankens Factbook (side 69) viser også, at markedsandele i Danmark dykker inden for både privatudlån, erhvervsudlån og realkreditudlån. Siden fjerde kvartal 2016 er bankens markedsandel på privatudlån faldet fra 17,2 procent til 16,7 procent, og på erhvervsudlån fra 22,1 procent til 20,1 procent. Billedet er lidt mere blandet i de andre nordiske lande med både plusser og minusser i markedsandele.

Ifølge investorpræsentationen efter Q4 ser det ud til, at Nordea nu stepper gevaldigt op på såkaldt Compliance og resilience. I 2017 blev der brutto anvendt næsten 1 mia. euro på initiativer på dette område. Initiativerne gennemgås på side 17 i præsentationen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank