Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Danskerne vil have aktivt ejerskab ind i pensionsopsparingen

Joachim Kattrup

søndag 27. januar 2019 kl. 22:38

Stort set alle danske pensionsopsparere vil have, at deres pensionsselskab agerer som aktive ejere over for de børsnoterede selskaber, for at pressede ledelserne til at levere det bedst mulige aktieafkast. Men kun et fåtal af pensionsselskaberne har i dag fuld åbenhed om deres stemmeafgivelse, så opsparerne kan tjekke, om det aktive ejerskab er dedikeret.

Næsten 80 procent af respondenterne i Økonomisk Ugebrevs årlige Pensionssurvey anser det for at være ”meget vigtigt” eller ”vigtigt”, at deres pensionsselskab agerer som aktive ejere over for de børsnoterede selskaber ved at stille krav til ledelserne med henblik på at sikre det bedste mulige investeringsafkast. Typisk sker det ved, at de store investorer stiller krav til bestyrelsernes kompetencer, virksomhedens strategi og fokus på samfundsansvar, herunder klima og bæredygtighed.

Over de seneste år har de institutionelle investorer, herunder både kommercielle pensionsselskaber og arbejdsmarkedspensionskasser, har haft stigende fokus på aktivt ejerskab. Ikke mindst efter Komiteen for God Selskabsledelse har udarbejdet anbefalinger for aktivt ejerskab, hvor investorerne skulle rapportere første gang i foråret 2018. Ifølge komiteens positivliste har alle de store kommercielle pensionsselskaber og arbejdsmarkedspensionskasser tilmeldt sig en positivliste , hvor de erklærer, at de vil forholde sig til anbefalingerne. Ifølge oversigten mangler flere investorer fortsat at afgive en redegørelse for 2017.

Økonomisk Ugebrev Ledelse har tidligere i en artikelserie påvist, at der er store forskelle på de forskellige investorers åbenhed om det aktive ejerskab og rapporteringskvalitet. I en artikel med overskriften ”Åbne stemmebøger hos investorernes A-hold” spørger Økonomisk Ugebrev adm. direktør Sune Schackenfeldt fra Pædagogernes Pensionskasse, hvad de forventer at få ud af åbenheden om Voting Records Han siger: ”Vi kommunikerer en åbenhed over for vores interessenter og signalerer, at man gerne må se os i kortene. Det muliggør en kritisk granskning af vores pensionskasse og vores ageren. Samtidigt signalerer det at vi står inde for det, vi gør.”

Samme åbenhed, eller næsten samme åbenhed, har fire andre investorer, som også er på A-holdet. Det drejer sig om ATP, PKA, Nordea Invest og Magistrenes & Psykologernes Pensionskasse.

Formand for Komiteen for God Selskabsledelse, Lars Fredriksen siger til Økonomisk Ugebrev: ”Undersøgelsen viser klart, at pensionskunderne forventer, at deres pensionsselskab udøver et aktivt ejerskab. Her er anbefalingerne for aktivt ejerskab et værdifuldt værktøj, idet de netop understreger betydningen ikke alene af at være aktiv investor, men også, og mere vigtigt, at man gennem fastlagte politikker og jævnlig afrapportering fortæller, hvorledes man udøver dette.”

Generelt ses pensionskasserne også at have meget fokus på ansvarlige investeringer, blandt andet efter krav fra medlemmerne. Af de fleste respondenter i Økonomisk Ugebrevs Pensionssurvey ser anderledes på tingene kan skyldes den tungere vægt mod de lidt ældre investorer. Dog er billedet anderledes for danskere med pensionsformuer over 10 mio. kr., viser undersøgelsen.

Et tidligere survey omkring Private Banking i Økonomisk Ugebrev viser, at der blandt danskerne er stor interesse på investeringer med fokus på samfundsansvar. En ny undersøgelse fra Finans Danmark viser endda, at 83 procent af investorerne på tværs af investortyper er interesserede i at investere i bæredygtige investeringer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank