Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Århus bruger principper for aktivt ejerskab i indkøbspolitik

Joachim Kattrup

søndag 07. april 2019 kl. 16:05

Aarhus Kommunes byråd har besluttet at teste, hvorvidt det kan give resultater at etablere engagement-dialoger med kommunens internationale leve- randører, som ikke efterlever en række etiske principper på skatteområdet. Kommunens erfaringer med aktivt ejerskab og dialog i forhold til ansvarlige investeringer skal nu overføres til indkøbspolitikken. Bredes denne tankegang til andre kommuner, handler det om indkøb for flere hundrede milliarder kroner.

Aarhus Kommune søsætter meget snart et professionelt dialogforløb overfor leverandører, som de mener ikke lever op til kommunens skattepolitik for leverandører. Det er første gang, at en kommune benytter principper fra det aktive ejerskab, som man kender det fra investeringsuniverset, til at presse leverandører til at handle efter en række etiske principper for fair skattebetalinger.

”Vi er ved at afdække om også andre kommuner vil være med i projektet. Når det er afklaret går vi konkret i gang. Hele dagsordenen om fair skattebetalinger fylder rigtig meget i både offentligheden og fra politisk side, som egentlig er her det hele startede,” siger Indkøbs- og udbudschef, Anette Juhl fra Aarhus Kommune.

Kommunen har nedsat et politisk udvalg, som kommer til at arbejde med fair skat og andre CSR relaterede spørgsmål. Hvilke virksomheder, der konkret udpeges til testforløbet, er endnu ikke besluttet og vil afhænge af hvilke kommuner som melder sig i projektet. Men det vil antageligt være globale tech-virksomheder som fx Microsoft og Google, som gennem distributører i Danmark leverer til kommuner for meget store millionbeløb, og som er vel- kendte for at trække de etiske linjer for skatteforhold til det yderste.

Også en række banker, der har hvidvask- og udbyttesager hængende over sig vil formentlig kunne komme i søgelyset. Under alle omstændigheder repræsenterer kommunerne samlet set i Danmark et trecifret milliardbeløb i indkøb, og engagement-dialogen med de udvalgte selskaber vil i kombination med investeringer have en vis vægt.

”Det er en svær afgrænsning vi har med at gøre, idet skatteregler kan bøjes. Det, vi forsøger med projektet, er at finde ud af, hvordan vores leverandører og underleverandører ser på skatteregler og fortolker dem. Engagement handler i bund og grund om at forstå virksomhederne og skabe en konstruktiv dialog,” siger Anette Juhl.

Gennem en række workshops i samarbejde med CEO Erik Alhøj fra Engagement International, NGO’en Oxfam og Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) har kommunen identificeret en række mulige handlingsscenarier for, hvad man som kommune kan gøre for at implementere en politik for ansvarlig skattepraksis overfor leverandører.

Forløbet formulerede tre muligheder, men valget faldt på at benytte dialogprincipperne fra det aktive ejerskab i kommunens politikker for ansvarlige investeringer.

”Det er mig bekendt første gang, at en kommune sætter en engagementsproces i gang på skatteområdet i relation til leverandører. Flere har været i gang på meget konkrete miljøspørgsmål og i forhold til deres investeringer, men det har generelt været svært for kommunerne at engagere indkøbspolitikken på de mere sociale områder som for eksempel skat,” siger Erik Alhøj fra Engagement International.

Selve skattepolitikken, der danner grundlaget for dialogen med de udvalgte virksomheder, vil blive udviklet på bagrund af flere internationale initiativer, blandt andet The B-teams principper for ansvarlig skattepraksis, PRI’s retningslinjer og OECD’s formuleringer. ”Vi vil opstille nogle krav som vi vil præsentere i vores dialog med selskaberne, som Aarhus beder os om at kontakte på deres vegne,” siger Erik Alhøj.

Økonomisk Ugebrev Ledelses årlige Tax Governance Rating, der opdateres senere på foråret, er også stærkt inspireret af The B-teams principper, der bl.a. anbefaler virksomheder at forklare sig om aktiviteter i skattelylande, være gennemsigtige og kun benytte skatteincitamenter når de bygger på forretning og ikke spekulation.

”Vi ved fra vores engagements erfaringer, at det er meget sværere for virksomheder at praktisere aggressiv skatteplanlægning, hvis vi gennem dialog kan få dem til at følge nogle simple krav om rapporteringer og til mere gennemsigtige governance-processer. Jeg synes det er helt naturligt, at en skattefinansieret kommune gennem sin indkøbspolitik stiller nogle krav om fair skatteforhold til sine leverandører,” siger Erik Alhøj.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank