Log ind
Log ind
Finans

Tema: Advokatbranchen holder økonomi-kortene tæt til kroppen

Morten W. Langer

onsdag 20. oktober 2021 kl. 14:05

Landets advokater under brancheforeningen Danske Advokater kæmper for at bevare sin særstatus. Senest til årsskiftet ventes regeringens stillingtagen til en analyse fra Konkurrencestyrelsen, der anbefaler en liberalisering for at øge konkurrencen. Brancheforeningen vil ikke udlevere økonomistatistikker om branchens indtjening.

Advokatbranchen er helt oppe på dupperne for at forsvare sin position omkring levering af advokatydelser, og Danske Advokater forventer, at det vil gå ud over danskernes og virksomhedernes retssikkerhed, hvis spillereglerne liberaliseres. Konkurrencestyrelsen påpeger i en analyse, at advokatbranchen har en overnormal indtjening, og at der er brug for mere konkurrence.

Branchen er dog ikke synderligt åben omkring statistikker om branchens økonomiske udvikling, og på brancheforeningens hjemmeside er alle regnskabsstatistikker lukket bag lås og forbeholdt medlemmerne.

Økonomisk Ugebrev har spurgt Danske Advokaters direktør Paul Mollerup, hvordan denne betydelige grad af lukkethed harmonerer med advokaternes ønskes om transparens og åbenhed.

”Vi har valgt, at alle vores statistikker – også oplysningerne om den økonomiske udvikling i branchen – er bag login på vores hjemmeside, fordi det er en ydelse for vores betalende medlemmer. Desuden får vi oplysningerne fra Danmarks Statistik, hvor alle andre også kan få dem.” Men er det ikke nogle særlige dataudtræk fra Danmarks Statistik, som I betaler særskilt for? ”Jo, det er korrekt. Men det kan alle andre også gøre.” Men det betyder vel, at I vægter hensynet til jeres medlemmer højere end åbenhed?’ ”Det er den måde, vi har valgt at gøre det på.”

Det virker som om I forsøger at feje ind under gulvtæppet, at branchen har en meget høj – og stigende – lønsomhed, som Konkurrencestyrelsen konkluderer i sin store analyse? ”Vi vil godt erkende, at branchen har en høj lønsomhed. Og når lønsomheden er stigende over de seneste år, skyldes det en positiv produktivitetsudvikling, som har gjort, at branchen under ét er blevet mere lønsom. Bl.a. automatisering, digitalisering, en ændret personalesammensætning og mere specialisering har drevet denne udvikling.”

Men andre brancher indenfor service har vel haft samme udvikling i deres produktivitet? ”Det er meget forskelligt. Nogle har, andre har ikke. Vi ser f.eks. ikke samme udvikling inden for revision og bogføring.”

Konkurrencestyrelsen kommer jo i sin store analyse frem til, at lønsomheden er steget hos advokaterne, fordi konkurrencen ikke er effektiv? ”Ja, men vi mener, at konklusionen er baseret på et fejlagtigt grundlag. Konkurrencestyrelsens analyse tager afsæt i forholdene i advokatbranchen isoleret set, hvor vi mener, det korrekte er at tage afsæt i markedet for juridiske ydelser, som efter vores vurdering er mere relevant. Vi har fået udarbejdet en regnemodel af Incentive, der godtgør, at advokaterne sidder på 14 mia. kr. af omsætningen på det samlede marked for juridiske ydelser på 42 mia. kr. Konkurrencestyrelsen anerkender også, at markedet for juridisk rådgivning er væsentligt større end advokatbranchen, men de tager ikke konsekvensen af det i deres analyse.”

Det fremgår meget klart af Konkurrencestyrelsens analyse, at der på udvalgte området er høj koncentration, bl.a. patenter & ophavsret, offentlig ret, finansiel rådgivning, og udbudsog konkurrenceret. Burde det ikke give anledning til, at andre rådgivningsvirksomheder får lov til at byde ind her? ”Generelt er koncentrationsgraden i advokatbranchen meget lav, og f.eks. væsentligt lavere end i revisionsbranchen. Og vi anerkender heller ikke præmissen om, at konkurrenceøkonomiske hensyn skal trumfes igennem på bekostning af borgeres og virksomheders retssikkerhed. Man skal huske på, at advokater skal varetage kundens interesser, og ingen andres. Hvis revisorer eller banker får lov til at ansætte advokater, der kan rådgive på de juridiske områder under anvendelse af advokattitlen, har kunden ikke længere en garanti for, at rådgivning fra en advokat er lig med ubetinget uafhængighed. Det bliver uoverskueligt hvilke andre interesser, der kan påvirke rådgivningen. Så kan der meget let opstå interessekonflikter, og det, mener vi, vil være et stort problem for retssikkerheden.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
ROCKWOOL Fondens forskningsenhed søger metodestærk økonom
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Business Controller til DLF Beet Seed
Nyt job
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Egmont søger M&A advisor
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Nysgerrig og relationsskabende økonom til Danmarks største el-projekter
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Porteføljemanager til alternative investeringer
To Controllere til Nature Energy
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]