Finans

ATP’s guldfugle investerer milliarder i skattely-lande

Carsten Vitoft

søndag 26. januar 2020 kl. 17:12

I jagten på det højest mulige afkast har Danmarks største pensionskasse placeret milliarder af danske pensionskroner i ministater, der er kendt som skattely. Det er sket via de for tiden meget omtalte investeringsfonde i ATP-PEP, hvor en håndfuld ansatte samtidig personligt er blevet aflønnet med et trecifret millionbeløb i ekstra bonus. Er grundlaget for den høje bonus baseret på gunstige skattebetalinger?

De seneste uger har danskernes pengetank ATP og direktør Bo Foged været centrum i en debat om rundhåndede millionlønninger til en række af koncernens investeringsfolk, der angiveligt skulle have leveret ekstraordinære høje afkast til pensionsgiganten. Nu viser det sig, at disse afkast er opnået på et ret kontroversielt grundlag.

En gennemgang af de investeringer, der er foretaget i ATP’s kapitalfond ATP-PEP, viser, at ATP’s såkaldte guldfugle i en lang række tilfælde har investeret i fonde hjemhørende i lande, der er internationalt kendte som skattely. Eksempelvis i stater som Guernsey, Mauritius og Cayman Islands.

GODKENDT AF EU
”Det afgørende for os er adfærd – ikke geografi. Når vi investerer med andre, etableres der oftest en fælles investeringsplatform bl.a. af hensyn til investorernes forskelligartede skatteforhold. Det sker typisk gennem skattemæssigt transparente strukturer i ovennævnte områder. Ingen af disse er på EU’s sortliste. Vores skattepolitik har betydet, at vi har takket nej til investeringer, da vi ikke har kunnet opnå tilstrækkelig sikkerhed for, at ATP’s skattepolitik vil blive efterlevet. Vi gør, hvad vi kan for at styre uden om, hvad der i dag betragtes som aggressiv skatteplanlægning. Det er en proces, og vi er ikke i mål. Ligesom med f.eks. lønninger og klima, hvor holdningerne ændrer sig over tid,” forklarer pressechef i ATP Stephan Ghisler-Solvang.

Men ifølge årsrapporterne fra de indtil videre seks ATP-PEP-fonde har ATP i en lang række tilfælde valgt at investere i internationale kapitalfonde, der styres fra USA og Europa, men alligevel er hjemhørende i disse skattely-lande. I årsrapporten for ATP-PEP nummer V står der direkte, at: ”ATP PEP V er en fund-of-funds stiftet i 2014 med et samlet investeringstilsagn på 11 mia. kr. bestående af en investerings-portefølje af 51 private equity fonde i primært Europa og Nordamerika samt af 12 Co-investeringer med disse fonde.” Men man skal helt om på de sidste sider af årsrapporten for at se, at over halvdelen af fondens investeringer er havnet i f.eks. Mauritius lige uden for Afrikas østkyst eller Cayman Islands i Caribien.

GULDFUGLE OG OFFSHORE-INVESTERING
Det er nærmest undtagelsen frem for reglen, at ATP har valgt kapitalfonde hjemhørende i lande som Tyskland, Holland, Spanien og Frankrig. Men der er altså eksempler på det, så det er muligt for ATP at finde kapitalfonde, der ikke er domicileret i offshore-selskaber under sydlige himmelstrøg. Til gengæld er USA rigt repræsenteret, men her er det i næsten alle tilfælde i staten Delaware, der er et af USA’s mest fremstående skattely inden for egne grænser. ”ATP ønsker at bidrage med størst mulig afkastskat til den danske stat og det danske samfund. Derfor betaler vi dansk PAL-skat af afkastet fra alle investeringer, uanset hvor i verden afkastet stammer fra – også når investeringerne er foretaget via fonde beliggende i et af de nævnte områder. ATP ønsker at betale den korrekte skat – hverken mere eller mindre,” siger Stephan Ghisler-Solvang.

Med investeringerne i skattely risikerer ATP dog at medvirke til at underminere skatteindtægterne i andre lande, hvor kapitalfondene reelt foretager deres investeringer. De internationale kapitalfonde lever nemlig af at købe store og små virksomheder i hele verden, hvorefter de belåner dem mere eller mindre voldsomt, strømliner dem og sælger dem videre til andre virksomheder eller investorer. Og her er risikoen, at udbytter fra disse erhvervsvirksomheder går uden om de lande, de hører hjemme i.

De danske skattemyndigheder mener ifølge TV2 , at det netop skete med den i forvejen udskældte australske bank Macquaries ejerskab af Københavns Lufthavne. Her går mistanken på, at Macquaire ikke har betalt nok udbytteskat og renteskat mellem 2006 og 2010. Macquarie har tidligere været i vælten for at benytte skattely og også tidligere samarbejdet med ATP, indtil den australske bank blev indblandet i skandalen om udbytteskatter. De internationale kapitalfonde har god grund til at minimere skattebetalingerne, da de typisk selv får flere penge, hvis afkastet er højt. I så fald bliver det samtidig nemmere at tiltrække nye penge fra pensionskasser som ATP. Derfor kan man også spørge ATP, hvorfor man blandt andet har investeret danskernes pensionsmidler i en nordisk kapitalfond som EQT 6 , der har valgt at registrere sig på Guernsey. Fonden har primært købt nordiske virksomheder som eksempelvis Flying Tiger Copenhagen samt et par virksomheder i Tyskland og Holland. Ikke nogen på Guernsey.

”Vi betaler den samme skat af afkastet, uanset om fonden er hjemmehørende på Guernsey eller i Danmark, og overskuddet i de underliggende selskaber, som fondene investerer i, beskattes lokalt hos selskaberne selv, der hvor deres aktiviteter ligger. Markedsrealiteterne er bare i dag, at investeringer på tværs af landegrænser med internationale investorer placerer sig i disse strukturer, hvilket der kan være helt fornuftige årsager til. Strukturerne er samtidig med til at sikre, at ATP’s medlemmer ikke betaler mere skat, end de skal,” siger Stephan Ghisler-Solvang.

”MAURITIUS-FILERNE”
Går man mere i dybden med fintællingen i ATP-PEP V, kan man tælle sig frem til, at ATP’s femte fond i sin levetid har investere i 63 forskellige internationale kapitalfonde. Heraf er 45 hjemhørende i et land, der kan forbindes med debatter om skattely. Billedet er det samme – eller værre – i de fem andre ATP-PEP-fonde, der tilsammen har haft næsten 60 mia. kr. investeret siden 2002.

En af de fonde, som ATP har brugt allermest undervejs, er den amerikanske kapitalfond Sequoia Capital, der er en af de største venture-fonde i hele verden, hvor kapitalen bag måles i billioner dollars.

Den amerikanske venturefond har oprettet en særlig investeringsfond til at investere i indiske virksomheder, men fonden blev sidste år afsløret i at unddrage sig skat i Indien. Netop ved at oprette sin fond på Mauritius og investere ind i Indien derfra.

Det er det globale og anerkendte netværk af journalister International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), der har stået for afsløringerne , hvor det menes, at Sequoia Capital er sluppet med at betale ned til 3 pct. i skat på Mauritius – og mere eller mindre helt undgå skat i Indien. ATP har investeret godt 70 mio. kr. i fonden.

”Investeringen er foretaget, før skattepolitikken blev vedtaget, men vi er opmærksomme på sagen og i dialog med selskabet. Når det er sagt, har ATP-PEP på nuværende tidspunkt ingen planer om at investere yderligere i udenlandske venturefonde eller fonde i Emerging Markets. Den investeringsmulighed, ATP-PEP har frasagt sig hos Sequoia, er overtaget af andre investorer, og det er ikke sandsynligt, at vi får adgang igen,” forklarer Stephan Ghisler-Solvang.

Men ATP er meget opmærksom på risikoen for den type sager, og så sent som i efteråret udsendte man under stor opmærksomhed et nyt skattekodeks , sammen med PFA, Industriens Pension og PensionDanmark.

Her tales netop om, hvad pensionsselskaberne vil acceptere fra deres internationale kapitalforvaltere, og hvad de absolut ikke vil acceptere. Eksempelvis aggressiv skatteplanlægning.

”For så vidt angår investeringer i tredjeverdenslande har vi en passus om det i vores skattepolitik. ATP accepterer ikke aggressiv skatteplanlægning, da vi anser det for en investeringsrisiko, der ikke bidrager til en langsigtet værdimaksimering af investeringer,” siger Stephan Ghisler-Solvang. Han understreger, at skattekodekset er baseret på ATP’s skattepolitik .

ATP’s største guldfugl fik tre gange højere afkast end medlemmerne
I spidsen for ATP’s guldfugle står direktør Torben Vangstrup. Af debatten i medierne er det fremgået fra ATP, at han selv har skudt 1,15 mio. kr. i ATP-PEP-investeringerne, og at denne investering i dag er vokset til 26,6 mio. kr.

Dermed ser det ud til, at Torben Vangstrup personligt har fået tre gange højere afkast på sin investering i ATP-PEP end medlemmerne i ATP. Her oplyste ATP et årligt afkast på 12,5 procent, som man var meget glade for, og som var årsagen til, at guldfuglene samlet set står til at modtage næsten 200 mio. kr. Økonomisk Ugebrev har spurgt ATP, om det er korrekt, at Torben Vangstrup har fået næsten 40 procent i årligt afkast, som fremgår, hvis man regner de 1,15 mio. kr. op til 26,6 mio. kr. fra 2002 til 2018.

”Ja det er korrekt, idet afkastet er en kombination af egen investering og performance afkast (carried interst). Det urealiserede afkast er akkumuleret over 16 år, og forventeligt vil der gå yderligere ti år, hvis de nævnte værdier kommer til udbetaling. Per ultimo 2018 er der realiseret og udbetalt 2,7 mio. kroner til Torben Vangstrup,” forklarer Stephan Ghisler-Solvang.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Survey: Danske Bank bedste bank til pensionsopsparing 2021

Pensions-survey 2021: I Økonomisk Ugebrevs årlige survey med kunderatings af udbyderne af pensionsopsparinger vinder Danske Bank opgøret om at være den bedste pensionsbank. Sidste års vinder, Nordea, rykker ned…
Kultur
Boganmeldelse: Hvor svært kan det være at drive en fodboldklub?
Finans
Kapitalfonde: De store globale fonde løber med den store gevinst
Samfundsansvar
Investors dilemma: Grønne obligationer kan overhales af ny innovation
Samfundsansvar
Pensionsopsparing: Samfundsansvaret forsvinder i takt med, at formuen stiger
Samfundsansvar
Forskere: Investorers eksklusioner ikke med til at løfte etiske standarder
Finans
Leder: F&P’s direktør Kent Damsgaard har skudt sig selv i foden
Kultur
Medieanmeldelse: Vi har råd til coronapolitikken – men det gør den ikke klog
Formue
Efter 12 års bull marked: Sådan håndterer vi faldende markeder
Ledelse
1H regnskab fra Harboes Bryggeri indikerer start på Turn Around-proces
Life Science
ØU Lifescience: Porteføljeafkast 33,4% i 2020 klart bedre end referenceindeks
Ledelse
Skuffende regnskab: Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed
Finans
Danske institutionelle investorer lever op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere

Seneste nyt

Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Ledelse

Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier

Fra ØU Ledelse: Viruskrisen har i 2020 fremskyndet strategi- og forandringsprocesserne i mange store danske virksomheder. I løbet af året har en stribe strategiske byggeklodser været anvendt i de…

Aktuel artikelserie

En ny seire

En ny seire

Andre artikelserier

En ny seire
Ny eseirerads$2312
Ny serie112
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Kultur
Medieanmeldelse: Hvad stiller vi nu op med hvidvask?
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko

Seneste nyt

Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X