Indtil videre ser det ud til at dansk økonomi holder nogenlunde stand, efter BNP væksten i 3. kvartal skulle have været plus 0,7 procent. Privatforbruget stagnerer, mens industriens omsætning hen over efteråret steg. Men fremadrettet ser det også mindre godt ud: Både danskernes forbrugertillid og industriens forventninger dykker.
Ifølge Danmarks Statistiks senest BNP opgørelse for 3. kvartal voksede dansk økonomi med 0,7 procent i 3. kvartal 2018. Fremgangen skulle komme fra eksporten, mens industriens investeringer og danskernes privatforbrug ikke rykkede meget. I den seneste opdatering af Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for dansk økonomi peger signalerne i retning af en aktuel nulvækst.
Udviklingen mod lavere vækst skal ses i lyset af den markant svagere økonomiske udvikling i Tyskland og det øvrige Europa de seneste måneder, ifølge målingerne af erhvervstilliden fra Markit . Mens flere af signalerne i Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer fortsat viser en vis robusthed i dansk økonomi, er der også andre signaler, som begynder at falde sammen.
Danskernes forbrugerforventninger er – ifølge Danmarks statistik fortsat faldende. Opfattelsen af familiens økonomi i forhold til for et år siden er stadig i plus, men scoren er klart nedadgående. Og hvis tendensen fortsætter, vil gennemsnitsdanskeren om nogle måneder ikke se nogen forbedringer i forhold til for et år siden.
Selvom industriens omsætning langt om længe kom lidt mere i gang i efteråret, er der nu udsigt til en brat opbremsning. Danmarks Statistiks måling af erhvervstilliden i indu – strien har på det seneste taget et dyk til den mest negative score i flere år. Særligt ser det ud til at negativ udvikling er på vej i følgende brancher: Træ- og papirindustri, plast- og betonindustri, elektronikindustri og møbelindustri.
Mens udviklingen i ejerboligpriserne fortsat er positiv, og omfanget af ledige kontorlokaler i Hovedstaden fortsat falder, viser annonceomsætningen en negativ udvikling. Det seneste Mediaindex fra Kreativitet & Kommunikation viser et fald i mediabureauernes samlede medieinvesteringer på ni procent i oktober 2018. Annonceomsætningen plejer at være en god ledende indikator for den økonomiske udvikling, og denne gang er der indtruffet et enestående fald også i det digitale annoncesalg.
I en kommentar hedder det, at ”det hører til sjældenhederne, at det digitale medieindkøb falder. Ikke desto mindre faldt det for første gang i Mediaindex’ historie med 6 procent i oktober 2018. Den store gruppe ”andet digital” falder med 7 procent og lander på 193 mio. kroner. Samlet lander det digitale medieindkøb på 222 mio. kroner. Dermed er det faldet med 13 mio. kroner sammenlignet med oktober 2017.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.