Kultur

Medieanmeldelse: Den nye og dyre dreng i Ørsted

Sten Kristensen

mandag 14. september 2020 kl. 14:00

Når flere og flere danske selskaber får udenlandske topchefer, er det som hovedregel ikke fordi det i sig selv er en ulempe at komme fra den hjemlige andedam. Men der er undtagelser. Børsen kunne f.eks. for nyligt citere NKT’s topchef Alexander Kara for, at hans tyske baggrund var medvirkende til, at nogle store ordrer denne sommer er opnået netop fra Tyskland.

Ørsted må være et endnu mere udpræget eksempel. Her ville det formentligt være en stor fordel, hvis ansigtet udadtil var en kendt international kapacitet, der kunne begå sig på den globale politiske scene. Det er politikere, der træffer strategiske beslutninger om vindkraft eller ej, og ofte er det også hel- eller halvpolitiske fonde, der konkret investerer i havvindmølleparkerne.

Ørsted valgte så Mads Nipper fra Grundfos som CEO, og det er jo, som det hedder i den gamle revyvise, en anden slags gesandt. Det er også uklart, hvorfor netop han er valgt. Til Børsen forklarer han, at han ikke vil ind og ændre på forgængeren Henrik Poulsens udmærkede strategi.

Det lyder jo fint, men det harmonerer ikke helt godt med, at bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen bl.a. forklarer valget med, at Nipper har været med til at lave strategiændringer og transformationer hos Grundfos. De to må have haft en diskussion om, hvad opgaven i de kommende år bliver.

Der behøver dog ikke at være en modsætning mellem de to udsagn. Selv om der ikke er brug for en ny strategi nu, kan situationen hurtigt ændre sig, og Henrik Poulsen har meget åbenhjertigt udtrykt sin uro ved bl.a. at de teknologiske fremskridt sker hurtigere med sol- end vindenergiv.

Men uanset det, virker det utænkeligt, at Ørsted ikke i hele den vide verden kan finde en stor kanon med erfaring fra energisektoren, der er bedre egnet end en mand, hvis erfaring stammer fra det, som i global sammenhæng – med al respekt – blot er en mellemstor dansk virksomhed fra en anden branche.

Forklaringen kan være lønnen. Mads Nipper vil få 17 mio. kr. om året, og Berlingske hæfter sig ved den åbenhed, der ligger i, at man oplyser dette beløb i forbindelse med udnævnelsen, og på den måde tager kritik for høje cheflønninger med åben pande.

Det forekommer at være en meget troskyldig udlægning. Havde man hyret en international kapacitet, skulle man nok have regnet med en mindst tre gange så høj løn. Og så havde det været akavet for regeringen, der netop, i forbindelse med Arnes pension, har buldret løs mod ublu lønninger i erhvervslivet. Som bekendt er staten hovedaktionær i Ørsted.

Men hvis det er sådan, man har tænkt, har bestyrelsen påtaget sig et alvorligt ansvar. Det er pengene værd at hyre den topchef, der er bedst til at udvikle Ørsted, og dermed beskytte bl.a. den formue på snart et par hundrede mia. kr., som alene staten har bundet i Ørsted-aktier.

Et efterår med konkret corona
Apropos politiske rænker: I denne uge har AstraZeneca sat rekrutteringen af forsøgspersoner til udviklingen af Oxford-vaccinen i bero. Det er standard procedure, fordi en forsøgsdeltager har fået et uforklarligt symptom. Men det er ikke entydigt sådan, som Berlingske skriver, at vi skal være glade for at bureaukratiske procedurer beskytter os mod forhastet udvikling af ny medicin.

Det pågældende symptom (betændelse ved rygsøjlen) er ifølge internationale medier ikke alvorligt, og det er næppe heller udløst af vaccinen. I det lys er det ikke noget helt oplagt valg at forsinke en vaccine på et tidspunkt, hvor alene de registrerede dødsfald med COVID-19 tæller omkring 5000 om dagen.

Men de politikere, myndigheder og virksomheder, der træffer den slags beslutninger, er naturligvis ikke idioter, og man kan heller ikke mistænke dem for at være ligeglade. De må have tænkt noget andet, som de glemmer at fortælle os andre om. Hvad dette andet er, får man måske et hint om ved at se på den danske udvikling:

Smitten spreder sig lige nu med, hvad der ligner ekspotentiel hastighed, men alligevel bliver der ikke truffet hårdere foranstaltninger end at kræve mundbind i offentlig trafik og at indskrænke lukketiden på barer lidt. Det ser ud til, at man gået tilbage til en afbødningsstrategi, hvor man nok sagtner farten på smittespredningen, men i sidste ende accepterer at smitten går gennem befolkningen. Det kan man tillade sig nu, hvor bl.a. ny medicin betyder, at dødeligheden og belastningen af sundhedssystemet er betragteligt lavere end i foråret.

2020 står i coronaens tegn, men i hvert fald for Danmarks vedkommende gennem foråret og sommeren mest som en trussel, vi skulle håndtere. I efteråret og vinteren kan det blive konkret, og mange af os skal sikkert være syge.

Sten Thorup Kristensen

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Kultur

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]