Kultur

En fortælling om at beholde sit job på støttede medier

Sten Kristensen

søndag 03. november 2019 kl. 22:34

Det er ikke til at bortforklare, at mediebranchen er meget selvoptaget, og det er givetvis en del af begrundelsen for, at lukningen af Radio24Syv har fået så meget omtale. Virksomheder lukker og nedskalerer jo ustandseligt, og i dette tilfælde får vi hele to nye radiostationer i erstatning. De bliver lige nu latterliggjort, men også de vil få deres glade lyttere. Man kan også kritisere den nu lukkede radio for, at den tilsyneladende end ikke har prøvet at få kommercielle indtægter fra de meget populære programmer. De var udviklet med stor kreativitet, men den kreativitet var totalt fraværende, når det kom til finansieringen, og i den forstand ligger man, som man har redt.

Men der er også noget meget principielt i Radio24Syvs lukning. Med den store støtte, der i dag bliver givet til medier, har staten, uanset hvordan man vender og drejer det, stor magt over mediebilledet. Den har man misbrugt til at ramme det medie, der tog sin rolle som offentlighedens vagthund mest alvorligt, såvel i sin daglige nyhedsdækning som i sine magasinprogrammer – især i flagskibet Den Korte Radioavis.

Selv om der ikke er nogen endelig dokumentation for, at lukningen er politisk motiveret, er alene de stærke indicier for, at det er sket på den måde, skadelige. På alle andre støttede medier må cheferne nu tænke, at deres forretninger og udgivelsers overlevelse afhænger af, at de taler pænt til og om politikerne.

Hvad forskellen er, kunne man mandag se hos DR, der for længst har vænnet sig til at navigere politisk. Første af to programmer under titlen De riges by satte fokus på Blackstones køb af renoveringsmodne ejendomme i hovedstaden. Så vidt så godt. Det er ganske vist gjort før (i Berlingske), men det er relevant at fortælle historien om, hvordan den gigantiske amerikanske kapitalforvalter optrådte som en elefant i en glasbutik på det danske boligmarked.

Men den sammenhæng, det bliver sat i, er ganske enkelt forkert: Det er hverken Blackstones eller andre udenlandske investorers skyld, at det er blevet svært at finde en billig bolig i København. At renovere boliger, og derefter at sætte huslejen op, er ikke en ”fidus”, som LLO-formand Claus Løjte får lov at sige, uden at få kritiske spørgsmål retur – det er en ordning, som politikerne eksplicit har ønsket, og som de for længst kunne have lukket ned for, hvis de mente, at boliger nok var blevet renoveret. Det er også langt hen ad vejen politiske beslutninger – om at der skal bygges store lejligheder, og om at grundsalg gennem By & Havn skal finansiere metroen – der har gjort nybyggeriet så dyrt.

Disse politiske beslutninger er der saglige bevæggrunde for. Men det er hverken sagligt eller hæderligt, når politikerne tørrer ansvaret af på andre, så snart negative bivirkninger viser sig. Allerede morgenen efter, at dokumentaren var sendt, kunne boligminister Kaare Dybvad på et pressemøde fortælle nærmere om det bebudede indgreb mod de grumme ejendomsselskaber. Dén timing har DR naturligvis ikke ansvar for, men en og anden i TV-byen har måske en dårlig smag i munden over, hvad man har ladet sig bruge til. Et sådant ubehag kan de så holde op mod, at de, i modsætning til kollegerne på 24Syv, får lov at beholde deres job. For de danske mediebrugere er der derimod ingen kompensation. De må se i øjnene at vi synker ned mod tilstanden i f.eks. Rusland, hvor man selv må korrigere for, at de store medier taler centralmagtens sag.

BØRSEN: LOVEN OM ALT MULIGT

Stemningen fra de mere eller mindre vaklende demokratier går igen i den klimalov, der er på vej. Børsen var torsdag bevilget et interview med Mette Frederiksen, og her fortalte hun dels, at klimahensynet er underordnet beskæftigelsen, dels at spørgsmålet om økonomisk lighed måske skal med i loven. Det er lidt spøjst, når man husker, hvor afgørende klimaet var i valgkampen for få måneder siden. Men okay, landsmoderen har sikkert et befolkningsflertal bag sig, og i sig selv er det godt, at hun kan have flere dagsordner i hovedet på en gang.

Det demokratisk betænkelige ligger et helt andet sted: Hensigtserklæringer hører hjemme i landsmøderesolutioner og nytårsforsæt – ikke i love. De sidste skal være præcise og konkrete. Nu får vi en lov, som i bedste fald ikke vil have nogen betydning. I værste fald bliver den en kafkask sag, hvor danskerne er underlagt ugennemskuelige regler. Og det bliver mildt sagt ikke bedre af, at de radikale ifølge Kristeligt Dagblad vil gøre klimaloven bindende, med budgetstraf til de ministerier, som ikke gør deres pligt. Forslaget vil formentligt være grundlovsstridigt, fordi det overfører kompetencer fra den lovgivende til den udøvende og/eller dømmende magt. Det er forstemmende at se, at magtfulde politikere ikke forstår det helt fundamentale i, hvad en stat og en centralmagt er.

Sten Thorup Kristensen

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Kultur

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]