Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Erhvervsministeren holder aktionærforeningsmodellen åben

Ejlif Thomasen

søndag 29. april 2018 kl. 14:12

Erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen bakker i et svar til Folketingets erhvervs- og vækstudvalg op om det principielle i aktionærforeningsmodellen. Han vil alene lukke for muligheden for, at aktierne finansieres af lån i samme koncern.

Mens der på et samråd den 1. marts kom voldsomme udfald mod den aktionærforeningsmodel, forsker Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet præsenterede tilbage i efteråret, slår erhvervs- og vækstminister nu fast, at den lovændring, han vil foreslå, alene går på at lukke for, at koncernen – f.eks. Nykredit – selv finansierer låntageres køb af aktier i Nykredit.

Han vil derimod ikke lukke af for, at låntagere kan købe aktier og til gengæld få en reduceret bidragssats. Han følger dermed det flertal, der tegnede sig et stykke tid efter samrådet, hvor en stribe politikere over for Ugebrevet tilkendegav, at man ikke var interesseret i at lukke muligheden for, at låntagere selv køber aktier, ned.

ENIG MINISTER

Reaktionen fra ministeren er kommet i et svar til udvalget, hvor Brian Mikkelsen forholder sig til en henvendelse fra Johannes Raaballe og Anders Grosen fra Aarhus Universitet. I svaret skriver Brian Mikkelsen: ”Jeg forstår at forskernes primære pointe er, at det ikke i sig selv er problematisk, at en kunde frivilligt investerer i en finansiel virksomheds aktier for at opnå fordele (lavere bidragssats, red.), som kunden ellers ikke ville kunne få. Det er jeg enig i,” skriver Brian Mikkelsen.

Han slår videre fast, at ”der ikke bør være tvivl om, at en ”noget-for noget” praksis, hvor forudsætningen for at få et lån i et institut er at kunden køber aktier i instituttet, er ulovlig.” Det er dermed en bekræftelse af den præmis, der allerede fra begyndelsen lå i modellen. Her havde Johannes Raaballe slået fast, at der skulle være tale om et tilbud til låntagerne – ikke en pligt. Dette havde Morten Bødskov, S, under samrådet tydeligvis ikke forstået, og det kan meget vel være en forklaring på den store modstand mod modellen.

Tilbage står nu, at Brian Mikkelsen ifølge svaret vil foreslå en ændring af lov om finansiel virksomhed i § 46s, stk. 2, hvorefter realkreditinstitutter og koncernforbundne selskaber også er omfattet af et forbud mod lånefinansiering til køb af egne aktier. Derimod vil låntagere altså godt kunne købe aktier for frie midler og opnå fordele. De vil også kunne købe aktier for lånte midler, men lånet må bare ikke stamme fra den koncern, de køber aktier i.

For Nykredits vedkommende er vi dermed tilbage ved den mulighed, Johannes Raaballe oprindeligt foreslog, hvor låntagere f.eks. kan finansiere aktiekøb gennem et af de mange pengeinstitutter, der formidler Totalkreditlån, hvis låntageren ikke selv har tilstrækkeligt med frie midler.

FORENET KREDIT IMOD MODELLEN

Bestyrelsesformand Nina Smith fra Forenet Kredit har i hele forløbet udtrykt modstand mod aktionærforeningsmodellen. Senest er det kommet frem i et brev fra Forenet Kredit til erhvervsudvalget efter samrådet, hvor direktør Louise Mogensen igen fremfører Nina Smiths modstand. Hun skriver således bl.a. om modellen:

”Modellen siger på papiret, at investeringen i aktier på 1,5 procent af købesummen er frivillig. Men omvendt er de økonomiske incitamenter så stærke, at dette i praksis vil kunne opfattes som et pres. Det vil desuden have den effekt, at økonomisk svage kunder, som ikke kan foretage investeringen, skal betale en højere bidragssats. Dette er efter vores mening imod den grundlæggende tanke i realkreditten – at alle kunder betaler samme pris. Dansk realkredit er kendetegnet ved at tilbyde alle kunder samme pris, og det kræver en relativt beskeden formue at opnå et lån.”

Det fremgår dog af Brian Mikkelsens svar, at han ikke er enig, og derfor ikke vil lukke for modellen, men alene for dele af finansieringsmulighederne.

Med den lovændring, Brian Mikkelsen lægger op til, vil også rene realkreditlån med pant inden for 80 procent af ejendommens værdi blive pålagt begrænsninger. Med de nuværende regler kan låntager frit råde over provenuet fra et realkreditlån, og således vælge at benytte pengene til f.eks. en bil eller en rejse. Men med lovændringen lægges der op til, at disse midler ikke kan benyttes til at købe aktier i realkreditkoncernen.

Ejlif Thomasen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank