Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ErhvervsInvest: God grobund for transaktioner

Morten Sørensen

tirsdag 10. oktober 2017 kl. 13:46

ErhvervsInvest markerede sig i 2016 som en førende investor med et imponerende afkast fra mindre og mellemstore danske virksomheder. Det drejer sig om at komme tæt på virksomhederne, siger managing partner Thomas Marstrand.

Det er gode tider for investorer i mindre og mellemstore danske virksomheder, konstaterer Thomas Marstrand. Han er managing partner i ErhvervsInvest, der i de seneste par år har befæstet sin centrale position blandt de fonde og selskaber, der har specialiseret sig i underskoven af dansk erhvervsliv.

Ved udgangen af 2016 repræsenterede ErhvervsInvest over halvdelen af den samlede egenkapital i de 13 investeringsfonde og –selskaber, der indgår i Økonomisk Ugebrevs årlige undersøgelse af branchen. Samtidig skaber Erhvervs-Invests fonde nogle af de bedste afkast med en forrentning af primo egenkapitalen på over 40 procent i 2016.

Med fire nyinvesteringer i 2015, tre i 2016 og foreløbig to i 2017 og to exits hidtil i år har ErhvervsInvest også været en af de mest aktive købere og sælgere i branchen. De større investorer i ErhvervsInvest har hidtil talt Nykredit, PFA, AP Pension, Fagbevægelsens Erhvervsinvestering og Dansk Vækstkapital. Økonomisk Ugebrev har talt med Thomas Marstrand om baggrunden for udviklingen i ErhvervsInvest.

13 fonde, der investerer i små og mellemstore danske virksomheder, har 2016 solgt flere virksomheder, end de har købt. Har markedet været specielt godt for virksomhedssalg?

”Nej, vi har og har haft en god periode for både køb og salg. De fleste virksomheder går godt, og erhvervsklimaet er generelt bedre. Så er virksomhedernes resultater bedre, og man er mere tryg ved fremtiden. Det giver en god grobund for transaktioner.”

Men man kunne også tænke sig, at priserne stiger i takt med, at virksomhedernes udsigter bliver bedre. Kan det ikke lægge en bremse på, hvad er er interessant at købe?

”Det ved jeg såmænd ikke. Vi ser ikke specielt makroøkonomisk på virksomhederne. Vi fokuserer på at finde gode virksomheder, og gode virksomheder koster altid mange penge.” 2016 var godt, fremgår det af fondenes regnskaber.

Hvordan ser det ud i 2017?

”Vi har foreløbig købt to virksomheder. Den sidste til vores tredje fond og den første til vores fjerde fond, og vi har også solgt virksomheder her i 2017, også fra vores anden fond og med betydelig avance, så vi har stadig god aktivitet. Men det kan hurtigt ændre sig. Det blev f.eks. lidt svært tilbage i 2008. Jeg tror ikke, vi står over for det igen. Men man skal tænke sig om. Og det prøver vi på.”

Kan man sige, at ErhvervsInvest har en bestemt måde at styre eller investere på, i forhold til det andre fonde og selskaber, der investerer i små og mellemstore virksomheder?

”Det vil vi jo nok sige, uden at jeg præcist ved, hvordan andre gør. Jeg tror, at vi er forholdsvist tæt på vores virksomheder. Vi er jordnære, er meget sammen med dem. Vi kalder en spade for en spade. Vi skubber ikke en masse konsulenter og andre rådgivere foran os. Det, synes vi, er det rigtige. Jeg er glad for, hvis det så viser sig, at vores resultater er relativt gode sammenlignet med andres.”

At I er tæt på, hvad betyder det i praksis? Ringer I til direktøren hver dag?

”Det har vi for mange virksomheder til, og det ville nok også gøre direktørerne lidt trætte. Men vi er meget aktive med kontakten til vores virksomheder.”

Forudser du, at ErhvervsInvest i de kommende år vil få et stigende antal porteføljeselskaber, eller vil det være uændret eller faldende? 

”Det kommer an på hvor gode investeringsmulighederne er. Vi er ikke specielt fokuserede på antallet, men på at der er handlingsmuligheder og potentiale i porteføljen. Det er små og mellemstore, sunde danske virksomheder, typisk med en eller anden produktion, men det kan også være servicevirksomheder.”

I skal ikke lave turnaround-operationer?

”Det er der andre, som er bedre til end os.”

Og I vil også fortsat holde jer til danske virksomheder?

”Vi har mulighed for at investere i udenlandske virksomheder, også her i vores fjerde fond. Så det kan da godt være, hvis vi finder noget relevant uden for landets grænser. Men lige i øjeblikket synes jeg, der er gode muligheder i det danske marked.

Hvad motiverer egentlig sælgerne?

”Der er flere ting. Det kan være generationsskifter, men det behøver ikke at være på grund af alder. Det kan også være alle mulige andre ting. Sælgerne synes måske også, at det er et godt tidspunkt at sælge virksomhed på.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank