Finans

Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber

Morten W. Langer

onsdag 30. december 2020 kl. 15:00

Tema om dansk skadesforsikring 2020 / del 1: 2019 blev samlet set bedre end året før for de 25 største skadesforsikringsselskaber. Fremgangen i det forsikringstekniske resultat blev dog stort set kun trukket frem af de tre store selskaber, Tryg, Topdanmark og Alm. Brand. En stor andel af de øvrige skadesselskaber skranter i den grad, og de har svært ved at tjene penge på selve forsikringsforretningen. Stordrift og digitalisering af forretningsprocesser giver tilsyneladende de store en større og større konkurrencefordel. Hvor skal det ende, spørger chefredaktør Morten W. Langer.

I forhold til det magre 2018, målt på forsikringstekniske resultater, blev 2019 betydeligt bedre. I hvert fald for de store selskaber: Trygs og Topdanmarks forsikringstekniske resultater steg ca. 15 pct. i forhold til året før, og for Trygs vedkommende skyldes det ikke mindst integrationen af opkøbte Alka. Topdanmark forbedrede resultatet på trods af en mindre fremgang i præmie-indtægterne, mens Trygs præmie­indtægter steg hele 19 pct.

Et kig ned over oversigten med regnskabstal for de 25 største skadesforsikringsselskaber er en sørgelig affære: De fire største selskabers andel af sektorens samlede forsikringstekniske resultat var sidste år hele 95 pct., mens det var 92 pct. året før. Med andre ord har de fleste andre skadesselskaber meget svært ved at tjene penge på selve forsikringsdriften. 

Kun få lønsomme selskaber
Halvdelen af de 25 største selskaber gav sidste år underskud eller tjente bare ikke penge. I virkeligheden var der kun fem-seks traditionelle skadesforsikringsselskaber, som var ordentlig lønsomme, hvis man ser bort fra Maersk Insurance, der kun forsikrer internt i Mærsk-­gruppen, og Privatsikring, som er en del af Codan (som nu overtages af Tryg), og Dansk Boligforsikring, som alene sælger husforsikringer.

Tilbage i gruppen af lønsomme forsikringsselskaber er kun en lille håndfuld, nemlig GF Forsikring, Sønderjysk Forsikring, Thisted Forsikring, Vestjyllands Forsikring og Concordia Forsikring. Med andre ord er der meget få alternativer til de fire store danske skadesselskaber, hvis man som forsikringstager skal afsøge markedet for priser og vilkår.

De har det imidlertid ikke let: Eksempelvis Sønderjysk Forsikring har de seneste år tabt markedsandele, så den er røget fra 2,1 pct. af totalmarkedet til 0,8 pct. Himmerlands Forsikring har 0,7 pct. af markedet, og Vestjyllands Forsikring 0,5 pct. af markedet. Der er altså tale om meget små aktører, som samlet set sidder på 2-3 pct. af markedet. Hertil kommer den eneste større udfordrer, nemlig det gensidige GF Forsikring, der dog de seneste år har tabt markedsandele, fra 4,6 pct. til 3,7 pct.

GF Forsikring skriver i årsregnskabet, at ”Resultatet ligger over den forventning, der blev kommunikeret i halvårsregnskabet for 30. juni 2019 på 225-250 mio. kroner. I forhold til forventningen blev der i 2019 realiseret et betydeligt højere investeringsafkast end forventet, hvilket bl.a. kom som en konsekvens af de fortsatte positive tendenser på de finansielle markeder.

Vi tilbagebetaler i 2020 mere end 190 mio. kroner til vores kunder i overskudsdeling for 2019. Det er første år, vi har kunnet udbetale overskudsdeling på alle produkter, inkl. erhverv.

Ledelsen betragter det som et tilfredsstillende resultat på forsikring og et ekstraordinært højt resultat på investering. Det samlede resultat betragtes som meget tilfredsstillende.”

Om forventningen til 2020 hedder det, at ”Den positive udvikling i kundenettotilgangen forventes at fortsætte i 2020, og derfor forventer vi en stigning i bruttopræmierne på godt 8 % i forhold til 2019. I 2020 forventer vi, at vores omkostningsprocent vil være lavere end i 2019, og dermed at kurveknækket vil fortsætte. Vi forventer et marginalt positivt investeringsafkast, som derfor forventes at blive betydeligt lavere, end vi oplevede i 2019.”

Blandt de mange udfordrede skadesforsikringsselskaber er LB Forsikring, der sidste år havde et forsikringsteknisk resultat på kun 7 mio. kr., mod 220 mio. kr. året før.

I regnskabet oplyser ledelsen, at erstatnings- og omkostningsprocenter er steget, så combined ratio landede på 96,3 pct. Videre oplyses det, at ”omkostningsprocenten udgør 17,6 % (14,5 %) baseret på forsikringsmæssige driftsomkostninger, som stiger fra 419,5 mio. kr. i 2018 til 528,4 mio. kr. i 2019. Den kraftige stigning kan henføres til øget bemanding til stabilisering af it-platformen efter implementering af vores nye forsikringssystem, videreudvikling af vores nye medlemsportal samt diverse projekter, der har til hensigt at øge vores projekteksekveringsevne og udviklingskapacitet i LB Forsikring.”

LB Forsikring synes dog at være gået i offensiven med nye strategiske samarbejder: ”I 2019 offentliggjorde vi også et nyt, stort strategisk samarbejde med PFA med opstart fra begyndelsen af 2020. Via en ny fjerde forsikringsgruppe i LB Forsikring – ”LB Forsikring til PFA”, får kunder i PFA adgang til at blive medlem hos os. I dette samarbejde har det stor betydning for os, at PFA er en kundeejet virksomhed med et værdisæt, som er meget lig vores eget.

Gennem samarbejdet bliver vi flere medlemmer i LB Forsikring, og vi kan dermed på sigt sænke vores enhedsomkostninger og på samme tid udvikle nye, spændende løsninger til gavn for alle vores medlemmer. Vi har ligeledes i 2019 indgået aftale med Dansk Magisterforening om, at deres 52.000 medlemmer fremover kan købe forsikringer til dem selv og deres familier hos os,” skriver ledelsen.

Et andet af de større selskaber, gensidige Købstædernes Forsikring, præsterede sidste år et forsikringsteknisk resultat på 4 mio. kr., mod minus 81 mio. kr. året før.

Om skadesudviklingen skriver ledelsen, at ”på erstatningssiden var 2019 præget af et dårligt forløb på bygninger, hvor særligt beboelsesejendomme blev ramt af en kombination af mange vandskader, mange vejrrelaterede skader og mange mindre og mellemstore brande. Vi mener ikke, dette er et forbigående fænomen, og vi har derfor gennemført ændringer i både priser og vilkår fra og med januar 2020.”

Videre hedder det, at ”på leasingmarkedet har vi også set en negativ udvikling på bortkomst og brand på dyrere biler, og derfor har vi også gennemført ændringer i priser og vilkår på dette segment. I løbet af året har vi øget indsatsen mod bekæmpelse af svindel yderligere, sådan at alle vores gode og loyale kunder ikke skal betale for de få, som misbruger vores fællesskab. I forbindelse med indsatsen mod svindel har vi købt forskellige systemer, som udover at målrette indsatsen samtidigt giver mulighed for at automatisere flere skadebehandlingsprocesser.”

Købstædernes Forsikring tænker også i nye strategiske samarbejder, og i regnskabet hedder det, at ”I løbet af året har selskabet engageret sig i at skabe nye samarbejdskonstellationer i den finansielle branche. Efter årets afslutning kunne vi derfor meddele, at vi er medstifter af et nyt fællesskab under navnet Opendo, som er et samarbejde med foreløbig seks pengeinstitutter.

I dette fællesskab, som tilsammen har over 700.000 kunder, kommer vi til at arbejde med at tilbyde nye finansierings- og forsikringsløsninger i en tid, hvor flere og flere ikke nødvendigvis ønsker at eje deres ting – men i stedet ønsker at have en mere fleksibel adgang til dem.”

Lokal Forsikring, som er et gensidigt selskab, kom ud af 2019 med et resultat på minus 3 mio. kr., mod et nul året før, og NEM Forsikring, som er delejet af Sparekassen Kronjylland og Middelfart Sparekasse, fik et plus på 3 mio. kr., mod minus 2 mio. kr. året før.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Ledelse

Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig

I dette års survey af Etik & Moral i erhvervslivet har vi også spurgt til de private investorers opfattelse af de enkelte C25-selskaber og deres ledelser. Generelt scorer de…
Finans
Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget

Seneste nyt

Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Aktieugebrevet Invest Logo
Formue

Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020

AktieUgebrevet Invest er en anderledes investeringsfond, der grundlæggende følger porteføljen i Økonomisk Ugebrev Formue. Fonden gav i 2020 et afkast på 32 procent. Udgangspunktet er en meget forsigtig investeringsstrategi:…

Aktuel artikelserie

ESG analyser

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer løbende ESG-analyser af C25 selsakber. Analyserne er datadrevet og perspektiverer selskabernes bæredygtige strategier til markeder, konkurrenter og finansielle eller forretningsmæssige forhold.

Andre artikelserier

ESG analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen

Seneste nyt

Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Er du og din virksomhed klar til besøg fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – både på kontoret og i private hjem?
Få overblik: Ændring af konkurrenceloven
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]