Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Smith: Nalen og tilsyn skrev at vi skal på børsen

Linda

søndag 26. februar 2017 kl. 12:48

Pressenævnet kritiserer Økonomisk Ugebrev for at bringe ukorrekte oplysninger (Link) om udtalelser fra Nina Smith, bestyrelsesformand for Forenet Kredit (tidligere Foreningen Nykredit).

Bestyrelsesformand Nina Smith for Foreningen Nykredit kom forleden med en opsigtsvækkende melding om baggrunden for de aktuelle børsnoteringsplaner: Hun siger direkte, at Nationalbanken og Finanstilsynet har skrevet til Nykredit, at de ønsker Nykredit børsnoteres. Både Nationalbanken og Finanstilsynet afviser at bekræfte eksistensen af brevene.

Foreningen Nykredits formand Nina Smith søgte i P1’s erhvervsmagasin, P1 Business, i fredags hjælp hos Nationalbanken og Finanstilsynet omkring en begrundelse for den planlagte og kritiserede børsnotering. I en særdeles opsigtsvækkende melding henviste hun i interviewet til breve, som Nationalbanken og Finanstilsynet angiveligt skulle have sendt til Nykredit med et vink med en vognstang om, at en børsnotering var ønskelig.

Et brev fra de to magtfulde finansielle vagthunde i den danske finanssektor ville være uhørt indblanding, og derfor har Økonomisk Ugebrev efterfølgende afprøvet gyldigheden af Nina Smidths udtalelse. I P1 programmet Business spurgte værten Solveig Bjørnestad direkte om Nationalbanken og Finanstilsynet havde sagt til Nykredit, at der burde ske en børsnotering. Til det svarede Nina Smith i samtalen ordret: ”De har begge to (Nationalbanken og Finanstilsynet, red.) skrevet til os, og sagt i medierne at det er gavnligt at store Sifi-institutter har adgang til kapitalmarkederne, ja.” I næste sætning slog hun fast: ”Vi er ikke børsnoteret og derfor har vi ikke adgang til at skaffe kapital på nær dem vi tjener selv.” Hun afviste håndfast, at der var andre muligheder for at skaffe kapital, og hun tog på den måde Nationalbanken og Finanstilsynet til indtægt for, at der forelå et indirekte og uformelt myndighedskrav om, at Nykredit bør børsnoteres. Vi har efterfølgende spurgt både Nationalbanken og Finanstilsynet om, hvorvidt Nina Smiths påstande i radioprogrammet om brevveksling om en ønsket børsnotering er sande.

Nationalbanken bekræfter ikke brev

Økonomisk Ugebrev har bedt Nationalbanken bekræfte, at de har sendt et brev til Nykredit om emnet. Chef for Sekretariat og Kommunikation Julie Holm Simonsen har som svar på spørgsmålet sendt nationalbankdirektør Lars Rohdes udtalelser på et pressemøde i marts 2016, altså efter Nykredit havde fremlagt planerne om en børsnotering. Her sagde Lars Rohde: “Nationalbanken foretrækker velkapitaliserede virksomheder frem for mindre velkapitaliserede. Vi sætter stor pris på de finansielle virksomheder, der tjener penge i modsætning til dem, der ikke tjener penge. Vi synes, det er godt, at finansielle virksomheder kan hente finansiering på markedsvilkår.”

Nationalbanken vil således ikke bekræfte at der er sendt et brev med anmodning om børsnotering. Begge Lars Rohdes ønsker er til fulde allerede opfyldt, idet Nykredit klart tjener penge og også via både hybrid kapital og andre efterstillede kapitalformer kan hente finansiering på markedsvilkår. Ikke et ord om anbefaling af en børsnotering.

Finanstilsynet uklar i deres udmelding

Konkret forespurgt, om Finanstilsynet har sendt et brev til Nykredit med anmodning om børsnotering, afviser vicedirektør Kristian Vie Madsen at kommentere. ”Jeg kan henvise til vores inspektionsredegørelse fra maj 2015. Herudover må vi ikke udtale os om enkeltvirksomheder, så jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi har skrevet til Nykredit om børsnotering,” siger Kristian Vie Madsen.

På det generelle plan afviser han dog, at Finanstilsynet kan stille et egentligt formelt krav om en børsnotering. ”Vi har ikke hjemmel til at sige, at en virksomhed skal søge børsnotering. Vi kan pege på områder, hvor vi ser udfordringer eller risici, som virksomheden skal håndtere, og komme med henstillinger til, hvordan de bør håndteres.” siger Kristian Vie Madsen.

Udover afvisningen om at kommentere har Finanstilsynet henvist til deres inspektionsredegørelse fra 2015. Redegørelsen er dateret 11. maj 2015 og er baseret på koncernens resultat for

2014, og dermed før de seneste to års betydelige indtjening i Nykredit-koncernen, og dermed i enhver talmæssig sammenhæng forældet.

I selve redegørelsen skrev Finanstilsynet dengang: ”De fremtidige kapitalkrav og indfasningen af disse medfører stigende kapitalkrav for Nykredit koncernen frem til 2019 (…). Det er her en udfordring, at Nykredit som systemisk vigtigt institut ikke har samme adgang til at hente egenkapital på kapitalmarkederne som andre systemisk vigtige institutter”. Efterfølgende har Nykredit som bekendt haft betydelige overskud i både 2015 og 2016 og har ikke længere denne udfordring. Faktisk har de slet ikke nogen udfordring med de kendte kapitalkrav, og Finanstilsynet har ikke gentaget sin vurdering siden. Økonomisk Ugebrev har bedt bestyrelsesformand Nina Smith om at fremlægge de konkrete breve fra Nationalbanken og Finanstilsynet, hun henviser til. Tilbagemeldingen fra Foreningen Nykredit har alene været i form af links til dels den knap to år gamle redegørelse fra Finanstilsynet og den et år gamle kvartalsoversigt fra Nationalbanken, som kom efter de udmeldte børsnoteringsplaner.

Intet tyder således på, at der foreligger breve fra de to myndigheder til Nykredit.

Læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

Rettelse til artikel: Genmæle fra Foreningen Nykredit

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank