Forskrap: Q4 bliver et svagt kvartal for danske storaktier

RB plus. Regeringen vil gøre aktier til folkeejeHr. og fru Jensen skal til at eje aktier. I hvert fald hvis det står til regeringen, der med sit erhvervsudspil vil skabe en stærkere aktiekultur i hele landet. Arkivfoto: RB Månedens aktie: Fødevareinvestorer tjente milliarder i juli Ingredienskoncernen Chr. Hansen er månedens mest stigende aktie i C20-indekset på Københavns Fondsbørs. Se RB 31/7 2015 13.21 RB plusLav rente åbner for nye opsparingsmønstre. En faldende rente risikerer at blive en alvorlig hæmsko for vores opsparing. Derfor kan der være grund til at udnytte rentesituationen og tage flere risici. Med en rente, der bliver ved med at falde, er der grund til at overveje, hvordan man bedst muligt kan udnytte den. Den lave rente kan nemlig gøre det både lettere og sværere at spare op.. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017)

Aktieanalytikerne forventer, at de store danske C20-selskaber i årets sidste kvartal vil levere et overskudsfald på 10 pct. i forhold til samme kvartal 2018. Første regnskab kom i denne uge fra Chr. Hansen, der lige netop levede op til analytikerforventningen om et fladt resultat.

På den korte bane har analytikerne skruet mest op for deres forventninger til øgede, fremtidige overskud i Ambu, Pandora og Vestas, viser tal fra analysefirmaet Factset over ændringer i analytikerestimater de seneste fire uger. Modsat har der kun blandt C20-selskaberne været mærkbare nedjusteringer i overskudsforventningerne til Genmab, hvor analytikerne har skåret i deres estimater over de seneste 4 og 12 uger.

Over de seneste tre måneder har analytikerne opjusteret deres forventninger mest i A.P. Møller – Mærsk, Vestas og DSV, efter stærke regnskaber for tredje kvartal fra alle tre selskaber. Analytikerne ser fremgang på hele 39 procent i Mærsk i år, målt på overskud per aktie. Det overraskende er, at de kun ser vækst i EBITDA på godt 2 procent. Det betyder, at næsten hele overskudsfremgangen ventes at komme fra lavere finansielle omkostninger, samt færre antal aktier til at dele overskuddet efter aktietilbagekøb.

Læs også:  Danske health care indeks stadig stærk ift industri

MED- OG MODVIND
Største fremgange i EBITDA, altså driftsresultat før afskrivninger, ventes i Vestas, DSV og Demant. I Vestas forventer analytikerne, at fremgangen, som blev underbygget af et stærkt Q3, fortsætter næste år. For DSV ses øgede synergier efter de seneste opkøb at slå igennem endnu stærkere på bundlinjen. Største nedjusteringer fra analytikerne har de seneste fire uger ramt ISS, Danske Bank, Ambu og Lundbeck.

Ændrede strategier i alle fire selskaber har udskudt overskudsfremgang på grund af en omstilling af forretningen. For Danske Bank ses et oprydningsår, hvor hele compliance-indsatsen skal integreres i den almindelige forretning, frem for at være en selvstændig enhed.

Ambu er ved at omlægge den amerikanske salgsforretning ved at hjemtage aktiviteten fra en ekstern grossist. Og ISS har grundlæggende ændret strategi ved igen at gå væk fra de globale storkunder med lave indtjeningsmarginaler. I denne uges regnskaber ses stærk overskudsfremgang i Tryg og Topdanmark, men stilstand i Novozymes, ifølge analysefirmaet Refinitiv, der har indsamlet estimater fra internationale aktieanalytikere for de danske C20-selskaber.

For Tryg venter analytikerne et kæmpeløft i overskuddet i EPS (overskud per aktie) fra 0,37 til 2,18 kr., altså plus 288 procent, som især andet skyldes tilkøbet af AP Pension og betydeligt bedre finansielle markeder end i det ekstremt negative Q4 2018. For Topdanmark ses fremgang i overskud per aktie på 45 procent til 4,36 kr.

Læs også:  Mandagens europæiske Stoxx600 regnskaber & consensus

Ifølge estimater fra analytikerne, som Tryg selv har indsamlet, ses bruttopræmierne stige til 5.514 mio. kr., fra 5.053 mio. kr. for et år siden.

Modsat ser analytikerne stilstand i Novozymes på 2,89 kr. per aktie, ifølge Refinitiv. Novozymes har også selv indsamlet estimater fra analytikerne, og det viser en omsætningsvækst på 1,7 procent, et fald i driftsresultatet (EBIT) på 2,6 procent, og en nogenlunde uændret bundlinje.

Bag hovedtallene ses en underliggende fremgang i ”household care” på hele 5,2 procent, men tilbagegang i både bioenergy og technical. For året som helhed vil det betyde et svagt 2019 med omsætningsvækst på sølle 0,2 procent og fald i driftsoverskuddet på 2,8 procent. Analytikerne ser dog pæn fremgang de kommende år, alene i 2020 omsætningsvækst på 3,8 procent og EBIT-fremgang på 0,9 procent. se tabel

Ca20d2c0a75b731e7b21

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her