Kritik: Finanslobbyisme bag forbud om ny realkreditmodel

Erhvervsminister Brian Mikkelsen var forleden i samråd om en ny ejermodel for realkreditten, baseret på låntagernes køb af ejerandele. Selvom modellen ikke længere er relevant for Nykredit, kan den blive en vigtig byggeklods for et nyt realkreditinstitut, som er under udvikling. Finanssektoren har stærk interesse i at blokere for modellen for at holde en ny prisbillig realkreditudbyder ude. Meget tyder på, at politikerne er ”sendt i byen” for at forhindre ny skærpet konkurrence og lavere bidragssatser, vurderer en af bagmændene bag nyt realkreditinstitut.

Hvorfor havde Folketingets Erhvervsudvalg forleden kaldt erhvervsminister Brian Mikkelsen i samråd om den aktionærmodel, som lektor Johannes Raaballe fra Århus Universitet foreslog i efteråret som en løsningsmodel på Nykredits fremtidige eventuelle kapitaludfordringer? Som bekendt endte Nykredit med at fravælge aktionærforeningsmodellen, og i stedet sælge en større aktiepost i Nykredit Holding A/S til en gruppe danske pensionskasser.

Aktionærmodellen var i og for sig helt ude af billedet – og ikke længere relevant. Alligevel fandt folketingsmedlem Morten Bødskov(S) det nødvendigt at indkalde til et samråd, hvor ministeren skulle svare på en stribe spørgsmål omkring aktionærforeningsmodellen.

Hans formål var tydeligvis at sætte en stopper for modellen, ved at trække stærke paralleller til Roskilde Bank-skandalen. Også selvom aktionærforeningsmodellen og Roskilde Bank intet har med hinanden at gøre, som det fremgår af artiklen på side 5.

Læs også:  Bankrating: Sådan har vi gjort

Men hvorfor har sagen så været så vigtig for S og Morten Bødskov  Det ser ud til at de har fået det meste af Folketinget med på at lave en lovændring på et forkert grundlag, der forbyder aktionærforeningsmodellen. Politikerne og finanssektoren, som ikke overraskende bakker op om en lovændring har med held fået erhvervsmedierne til at udbrede den ”forkerte” og misvisende historie. Sagen er aktuel fordi en lovændring måske gennemføres på et fuldstændigt misvisende grundlag, selvom embedsværket selvfølgelig vil vide, at fakta er fordrejede og misbruges til at opnå noget helt andet end forbrugerbeskyttelse.

Er Morten Bødskov og erhvervsministeren blevet sendt i byen af FinansDanmark og realkreditinstitutterne, som beviseligt altid har været ekstremt dygtige til politisk lobbyisme og de har som regel også fået de fleste af deres særsynspunkter igennem. Det er ikke en tilfældighed, at bankkrisen i 2008 og frem udviklede sig tifold værre i Danmark end i vores nabolande.

DANSKERE BETALER REGNINGEN

Nu ser det ud til at danskerne igen kommer til at betale regningen: Ifølge Wagn Erik Nørgaard, formand for Boligejernes RK, et nyt realkreditinitiativ, er netop aktionærforeningsmodellen afgørende i det pågående arbejde med at etablere et nyt realkreditinstitut, som vil blive delvist medlemsejet. Men det også vil tilbyde markant lavere bidragssatser til lånerne end de nuværende institutter.

Læs også:  US: Jobkollaps i den private sektor, minus 713.000 job, forv. -163k

Til Økonomisk Ugebrev siger Wagn Erik Nørgaard: ”Jeg må indrømme, at politikernes forsøg på at blokere for aktionærforeningsmodellen alene ser ud til at have til formål at spænde ben for vores planer om at etablere et nyt billigere realkreditinstitut.”

Videre siger han: ”Det virker besynderligt, at politikerne lige nu har så travlt med at stoppe aktionærforeningsmodellen, især når det sker på et forkert grundlag. Det virker mest som om, at politikerne og finanssektoren har gjort fælles front for at forhindre os i at sikre boligejerne billigere realkreditlån og reel konkurrence i realkreditten. Aktionærmodellen indgår som en vigtig byggeklods i vores planer,” siger han.

Med andre ord er et politisk flertal ved at blokere for bedre og mere effektiv konkurrence i realkreditten på et forkert grundlag. Det er overraskende, at politikerne – sammen med erhvervsministeren – så åbenlyst støtter en dagsorden, som vil skade danske boligejere, og beskytte realkreditsektorens overnormale indtjening, baseret på monopollignende markedsforhold.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her