Finans

Medieanmeldelse: Den afbrudte demokratiske samtale

Morten W. Langer

mandag 12. oktober 2020 kl. 14:00

Under coronakrisen har danskerne lært stramt styrede pressekonferencer at kende. Først fremlægger ministre og embedsmænd deres budskaber. Så får medierne lov til at stille et eller to spørgsmål hver – det foregår i en hakkeorden, så de statslige medier DR og TV2 spørger først, derefter dagbladene, og så nichemedierne. Men formen giver kun i meget begrænset omfang plads til dialog.

Nogle af spørgsmålene er kritiske. Men der er ingen mulighed for at følge op på dem, så ministrene kan bare glide af, eller måske sende spørgsmålet videre til en embedsmand, der jo bare handler og taler efter ordre.

TV-seerne kan godt få det indtryk, at formen er strammet op på grund af den særlige situation. Men det er omvendt – pressekonferencerne viser mere dialog mellem presse og ministre, end der er til hverdag. Da denne klummeskriver begyndte i branchen for 25 år siden, ringede man til ministersekretariatet, når man gerne ville have en kommentar fra en minister. Hvis spørgsmålet var relevant og af en vis betydning, fik man ministeren i røret.

I dag er ministrene pakket ind i pressemedarbejdere og spindoktorer. Det helt normale er, at de på ministerens vegne formulerer et svar, som man så ikke kan stille uddybende spørgsmål til. Der har desuden udviklet sig den norm, at ministrene ansætter personlige venner eller tidligere nære kolleger til at lede pressefunktionen, og man kan gætte på, at meningen med dette er, pressechefen kender sin minister så godt, at denne end ikke behøver se spørgsmålene eller godkende svarene.

Uden at blive selvhøjtidelig, er det et stort demokratisk problem, at det er blevet sådan. Traditionen med, at ministre satte tid af til at tale med journalister, var ikke begrundet i, at vi skulle have noget namedropping at bidrage med til selskaber. I stedet var meningen, at medierne skulle være en kanal, hvorigennem regeringen førte en demokratisk samtale med befolkningen.

Aktuelt er der et særligt grelt eksempel på, at den demokratiske samtale mangler. Regeringen har fremlagt et udkast til en ny epidemilov, og her er det tanken, at virksomheder permanent skal miste retten til erstatning, når de bliver tvangslukket eller på anden måde udsat for restriktioner, der skal begrænse en smittespredning. Forslaget bliver ifølge Børsen kritiseret vidt og bredt, og med god grund.

Erfaringen med de hjælpepakker, der under coronakrisen er trådt i stedet for den automatiske erstatning, er langt hen ad vejen dårlige. Der har været en uhensigtsmæssig omfordeling, som er aftalt bag lukkede døre, hvor dem, med de bedste politiske forbindelser vinder, og regeringen har manglet et incitament til at begrænse restriktioner til det relevante.

Men overfor Børsen afviser sundhedsminister Magnus Heunicke at kommentere sagen og kritikken. I stedet har hans pressefolk formuleret et rent ud sagt idiotisk svar om, at det jo bare er et forslag. Ja, det er derfor, vi spørger til det. Når det er vedtaget, er det for sent. Ministeren burde ikke kunne slippe afsted med denne arrogance. Han skylder at argumentere sin sag – ikke for mediernes skyld, men af respekt for de tusindvis primært små virksomheder, der har lidt og stadig lider under restriktioner, der bliver mere og mere diskutable.

Vil vi savne det gamle finansministerium?
Bjarne Corydon blev mødt med nogen skepsis, også herfra, da han overtog chefstolen på Børsen. Men i hvert fald hans egne kommentarer og ledere er interessante. Hans teknokratiske synspunkter er ikke topmoderne, men han står ved dem, og få matcher hans indsigt i centraladministrationen.

Forrige torsdag advarede Corydon i en leder mod den styrkelse af Statsministeriet, bl.a. med økonomiske rådgivere, som Mette Frederiksen er ved at gennemføre. Det vil svække Finansministeriet, og det er nu engang dette ministerium, der gennem årtier har holdt benhård justits med statsbudgetterne, hvilket har været en vigtig brik i, at dansk økonomi er blevet så solid, som tilfældet er. Den på overfladen lille organisatoriske ændring kan altså være startskuddet til et regimeskifte i den økonomiske politik. Og det er så vigtigt, at man med rette kan bebrejde os i de øvrige medier, at vi ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på det.

Men der er tid endnu, og måske handler det nok så meget om, at vi ser det og beskriver det, hvis den økonomiske ansvarlighed svinder ind. I sig selv kan man godt forstå både regeringens og Folketingets murren over den nuværende form. Caroline Magdalene Maier, tidligere folketingsmedlem for Alternativet, har beskrevet, hvordan der til politiske forhandlinger er knyttet en embedsmand fra Finansministeriet, som fortæller politikerne, hvad de må blive enige om. Der synes også her at være et demokratisk problem.

Sten Thorup Kristensen

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
ATP søger Senior Finance Business Partner til Koncernøkonomi
Hillerød
14-06-2021
Hillerød
14-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Økonomisk, teknisk eller IT-orienteret profil med evne for datahåndtering til internationalt arbejde
Fredericia
14-06-2021
Fredericia
14-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]