Log ind
Log ind
Finans

Nye SUL-regler vil løfte pensions- mæglernes indtjening

Carsten Vitoft

onsdag 17. november 2021 kl. 15:00

Tema om pensionsmæglere: Landets pensionsmæglerne er sandsynligvis på vej mod rekordindtjening i både 2021 og 2022 på grund af de nye regler fra Finanstilsynet om sundheds- og ulykkesforsikringer. De indebærer, at mæglerne skal gennemføre flere udbudsrunder, dels om pensionsopsparingen, dels om forsikringerne. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

Overordnet set er den spritnye bekendtgørelse fra Finanstilsynet om SUL-forsikringer (sundheds- og ulykkesforsikringer) langt bedre nyheder for pensionsmæglerne, end den er for pensionsbranchen. Formålet med ændringen har været at få bugt med flere års milliardunderskud på sygeforsikringer, som har været løftestang for branchens salg af firmapensioner.

Pensionsmæglerne kan glæde sig både på kort, mellem og langt sigt. På helt kort sigt har de nye regler medført et boom i skift af firmapensioner, hvor virksomhederne skulle nå at have de lavest mulige priser, inden bekendtgørelsen træder i kraft til årsskiftet. Herefter ventes der prisstigninger på op til 40 pct. på forsikringsdelen.

Stor travlhed
”Man må sige, vi har meget travlt i øjeblikket med at køre udbud for virksomhederne. Og de udbud, vi starter nu, kører vel til helt ind i foråret næste år. Så selv om man skulle tro, at mange af disse udbud blot er fremrykket, så er det ikke det, vi ser lige nu. Vi har faktisk travlt så langt øjet rækker,” fortæller Jannik Andersen fra pensionsmæglerne i Mercer.

Udbuddene er i sig selv ikke det, som mæglerne indtjeningsmæssigt har mest ud af. Ifølge Jannik Andersen sker der for tiden et ryk på rådgivningsydelser om firmapensionerne til virksomhedernes medarbejdere – væk fra pensionsbranchen og over mod mæglerne. Mange virksomheder har været utilfredse med den automatisering af rådgivningen, som pensionsbranchen forsøger på via selvbetjeningsløsninger, forklarer han.

Hans kollega, Søren Andersen fra FPension, ser også lyse fremtidsudsigter for mæglerbranchen, når mæglerne nu skal forklare de nye regler til firmakunderne.

”Der ligger en stor opgave i at forklare kunderne omkring eventuelle prisstigninger. Samtidig bliver det enklere at unbundle opsparing og forsikring, når hvert område skal prises korrekt. Det har mæglerne en interesse i. Alt i alt er det min vurdering, at mæglerne bør kunne udnytte bekendtgørelsen til at stå stærkere i markedet,” siger Søren Andersen.

Så mens de mange udbud er gode på kort sigt, skal mæglerne næste år og på mellemlangt sigt til at forklare de nye regler for kunderne, og her kan der også være en stor fordel i de strukturelle ændringer. Pensionsselskaberne skal til at prise deres produkter mere præcist. Der bliver altså mere gennemsigtighed i de enkelte pensionsselskabers priser på sygeforsikring, som før var blandet samme med alt andet.

Det betyder også, at hvor mæglerne før holdt et samlet udbud, der dækkede både medarbejdernes pensionsordninger og deres sygeforsikring, vil mæglerne nu kunne holde to udbud. Udsigten er altså, at mæglerne kan tjene flere penge på den enkelte kunde. Et udbud for pensionsopsparingen, når det er gunstigt, og så et andet udbud for sygeforsikringerne, når det er gunstigt.

Andre rabatter
Hurdlen er blot, som Søren Andersen siger, at en hel del firmakunder nok vil kræve rabatter andre steder, hvis de skal til at betale mere for sygeforsikringerne.

”Det er stadig muligt for selskaberne at give rabatter, som de betaler fra deres egenkapital. Det betyder, at mægleren bør sikre sig, at disse rabatter fordeles på en rimelig måde. Der ligger en stor opgave i at forhandle en prisstigning på SUL til en anden form for rabat et andet sted,” mener Søren Andersen.

Det bringer historien videre til det helt lange sigt, og hele diskussionen om, at dyrere sygeforsikringer vil føre til lavere investeringsomkostninger, der hidtil har finansieret de tabsgivende sygeforsikringer i pensionsselskaberne. Spørgsmålet er, om mæglerne vil få succes med at forhandle det hjem til kunderne som kompensation.

Det er nok tvivlsomt af flere årsager: Først og fremmest fordi pensionsmæglerne selv ofte aflønnes med en del af kundens opsparing, da de får en bid af de ”dyre” investeringsomkostninger.

Eksempelvis koster det måske 0,9 pct. i årlige omkostninger at være kunde i pensionsselskabet, som igen har reelle omkostninger for 0,4 pct. De 0,5 pct. kan så gives i rabat. Falder dette tal, falder mæglernes egen aflønning.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]