Finans

Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber

Morten W. Langer

mandag 12. april 2021 kl. 14:00

Efter et katastrofalt første kvartal sidste år står bankerne til overskudsfremgang på over 50 pct. i første kvartal 2021. Fremgangen vil komme fra markant lavere hensættelser til tab end i det forgangne kvartal. Og så er der også indikationer på, at rentemarginalerne igen begynder at stige, og minusrenter på indlån slår for alvor igennem på bundlinjen.

Første kvartal sidste år var som bekendt kendetegnet ved starten på coronakrisen, hvor ingen vidste, hvad der lå forude. Bankerne valgte at gå med livrem og seler, og der blev hensat milliardbeløb til mulige, store udlånstab. Nedskrivningerne betød, at bankerne leverede de ringeste resultater i mange år, og derfor bliver det aktuelle sammenligningskvartal for i år markant bedre.

Mens europæiske bankaktier i første kvartal 2020 landede på minus 51 pct. i overskudsudvikling i forhold til samme kvartal året før, er analytikernes forventning for det forgangne kvartal en overskudsfremgang på hele 55 pct. Det betyder i realiteten, at europæiske banker under ét kun indhenter godt halvdelen af nedgangen fra sidste år, så overskudsfaldet fortsat er 21 pct. i forhold til første kvartal 2019.

Bløde nedlukninger
Med andre ord tyder meget på, at de danske banker endnu ikke er helt tilbage til de glade dage før coronakrisen. Generelt har de dog klaret sig bedre end de øvrige europæiske banker, bl.a. fordi nedlukningen ikke har været så hård. I Økonomisk Ugebrevs tidligere gennemgang af bankledelsernes forventninger til 2021 skrev vi bl.a.:

”Alle bankledelserne i de undersøgte regnskaber er enige om én ting: 2021 kommer til at stå i coronaens tegn, hvor især aktiviteten i første halvdel af året vil være underdrejet, mens udsigterne for andet halvår er betydeligt bedre. Bankledelserne er også enige om, at der ikke kommer nævneværdige udlånstab i kølvandet på nedlukningerne i SMV-underskoven. Og holdningen er, at der allerede i sidste års første kvartal blev hensat tilstrækkeligt til at håndtere fremtidige tab.”

Danmarks Statistiks data for udviklingen i antal konkurser i erhvervslivet bekræfter indtil videre dette billede. I årets første tre måneder har konkurser kostet færre arbejdspladser end store set alle måneder i 2020, og tallene har endda været faldende fra december 2020 til marts 2021. Hertil kommer, at udløb af statens låneordninger for moms og A-skatter ventes at betale skaderne, idet bankerne ses at have sikret sig eksempelvis gennem virksomhedspanter.

Omkring den basale bankforretning ses to tendenser, fremgår det af Nationalbankens statistik. For det første er bankernes bruttoudlån til både husholdninger og erhvervsliv svagt faldende, mens realkreditudlånet er fortsat stigende. Netto er dette regnestykke et minus for bankerne, da udlånsmarginalerne er lavere på realkreditudlån.      

For det andet ser det ud til, at bankernes udlånsmarginaler nu for første gang i flere år begynder at pege opad. Nationalbankens data viser, at det i særlig grad er de store banker, som nu formår at øge den gennemsnitlige udlånsmarginal. Bruttoudlånet til husholdninger har været stødt faldende hen over 2020, men faldet er accelereret i 2021. Stort set det samme har været tilfældet for erhverv.

Realkreditudlånet til erhverv er steget hen over 2020, men har været vigende fra december. Også bruttoudlånet til private ser ud til at have toppet, efter stærk vækst i 2020. 

Stigende rentemarginal
Til gengæld viser Nationalbankens data, at rentemarginalen på erhvervsudlån i de store banker igen er stigende – fra 2,29 i december til 2,39 i februar 2021, altså en stigning på godt 4 pct. Til gengæld er erhvervsrentemarginalen i de mellemstore banker fortsat faldende. Også rentemarginalen på private udlån peger opad, i både store og mellemstore banker. Hertil kommer, at man nu for alvor vil høste på minusrenter på kundernes bankindlån.    

Analytikerne ser generelt optimistisk på bankernes overskudsudvikling. Det viser de seneste estimater, analysefirmaet Factset har indsamlet. Over de seneste otte uger har analytikerne opjusteret deres eps-forventning til Sydbank med 38 pct. (antageligt fremmet af overtagelsen af Alm. Brand Bank), Jyske Bank med 14 pct., Spar Nord med 7 pct. og Danske Bank med 4 pct.

En joker i det store billede er udfaldet af bankernes obligationsbeholdninger: Hvis de har hovedparten af papirerne i korte obligationer, er skaden fra de seneste måneders rentestigninger, begrænset. Men har de haft lange obligationer, kan skaden løbe op i mere end 10 procentpoint i kurstab.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]