Log ind
Log ind
Finans

Er markedet overnervøst for ny virusmutant?

Morten W. Langer

torsdag 02. december 2021 kl. 11:30

Hvis man skal være lidt kynisk, kan fremkomsten af en ny flerstrenget virusmutant let betyde, at de aktuelle dynamikker på finansmarkederne ændres markant. Centralbanker og regeringen vil nemlig igen være parate til at holde hånden under samfundsøkonomien, hvis der kommer en ny virusspredning, hvor de aktuelle vacciner måske ikke er så modstandsdygtige, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Et scenarie med en ny flerstrenget virusmutant er naturligvis forfærdeligt, og det er også alt for tidligt at konkludere noget som helst omkring konsekvenser og spredning. Faktum er dog, at de finansielle markeder har regeret meget negativt på udsigten til en eventuel ny viruskrise.

Og det er da heller ikke overraskende, at det er de mest virus-følsomme selskaber, som er blevet sat ned i fredagens handel, mens andre selskaber har holdt stand, fordi de kan blive begunstiget af nye smittebølger. Bl.a. SAS blev fredag sat hele 10 pct. ned, mens eksempelvis Bavarian og Virogates leverede solide plusser.

Rentestigning måske udsat
I første omgang har markedet reageret på én ting, nemlig usikkerhed. Forstærket usikkerhed får altid investorerne til at beregne sig en ekstra risikopræmie. Til gengæld fik obligationsrenterne et hug ned, og guldpriserne steg helt som forventet.

Også bankaktierne blev i fredagens handel sendt markant ned, antageligt fordi der i markedet nu ses mindre sandsynlighed for, at centralbankerne vil sætte de korte renter op lige foreløbig – og endda måske fortsætte de store obligationsopkøb.

Faktum er, at der foreløbig ikke er særlig stor viden om, hvad der ligger forude omkring den nye virusstreng, B.1.1.529, som angiveligt skulle indeholde op til 30 forskellige mutationer i spike-proteinet. Forskere har udtalt, at det er et ekstremt meget større antal mutationer, end vi tidligere har set, og at det kan give anledning til tvivl om, hvorvidt en ny smitte kan inddæmmes, og om de nuværende vacciner er virkningsfulde.

Ifølge forskere er der risiko for, at det store antal mutationer kan give hårdere angreb på menneskers immunsystem end tidligere set. Risikoen er, at det bliver vanskeligere for immunsystemet at kæmpe tilbage. Kritikere af de aktuelle vacciner siger, at der nu er ved at opstå præcis det risikobillede, de forudså, idet ineffektive vacciner kan give grobund for nye mutationer.

Senest (fredag kl. 15) er det oplyst i den løbende liveopdatering fra Sky News, at der er fundet to smittetilfælde af den nye variant i Belgien. De skulle angiveligt være kommet fra Egypten den 11. november, mens de først viste symptomer den 22. november. Indtil videre ses fire tilfælde i Botswana, alle var vaccineret, og seks tilfælde i Sydafrika, plus en rejsende fra Sydafrika til Hongkong.

Ifølge aktuelle oplysninger fra det sydafrikanske forskningsinstitut CERI ”(seems) this new variant, B.1.1.529 to spread very quick! In less than 2 weeks now dominates all infections following a devastating Delta wave in South Africa (Blue new variant, now at 75% of last genomes and soon to reach 100%).” Disse oplysninger er ikke bekræftet af myndighederne.

Er sendt i laboratoriet
Det kan imidlertid trække ud med mere sikre oplysninger om den nye virusstreng. Fra medicinalfirmaet BioNTech lyder det, at man forventer at have analyseret den nye streng i løbet af to uger:”The firm says this will help determine whether its vaccine would have to be reworked. In a statement, a spokesman said: “We understand the concern of experts and have immediately initiated investigations on variant B.1.1.529. We expect more data from the laboratory tests in two weeks at the latest. These data will provide more information about whether B.1.1.529 could be an escape variant that may require an adjustment of our vaccine if the variant spreads globally.”

Ifølge Berlingske er ”Seruminstituttet aktuelt ikke bekymret for varianten, fortæller overlæge Anders Fomsgaard. Vi ved for lidt om den til at vide, om den giver problemer med spredning eller for vacciner. Det er for tidligt, siger han.”

Det minder lidt om sidste forår, hvor de danske sundhedsmyndigheder fortsatte med at lukke norditalienske flyturister, ankommet til Kastrup Lufthavn, ud i de københavnske gader, mens smitten buldrede løs i Norditalien og efterfølgende i Danmark.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]