Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny statslig superfond risikerer at ende i bureaukratisk mareridt

Carsten Steno

fredag 25. marts 2022 kl. 7:00

Erhvervsministeren har valgt en løs ”Unibank-model” med tre bestyrelser og tre direktører for at fusionere Vækstfonden og Eksportkreditfonden. I erhvervslivet er der udbredt frygt for, at konstruktionen kan give anledning til et bureaukratisk mareridt, hvor modstridende interesser kæmper om magten, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Erhvervsminister Simon Kollerup har netop præsenteret et lovforslag, der skal fusionere Eksportkreditfonden, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond. Men allerede nu breder bekymringen sig for, at statens nye superfond, som får navnet Danmarks Eksport- og Investeringsfond (DEIF), ender som et bureaukratisk mareridt, hvor modstridende interesser kæmper om magten.

Fusionen sker ved, at der skabes et moderselskab med to datterselskaber, der hver får sin egen direktør og bestyrelse. I moderselskabet kan bestyrelsen blive på op til 18 personer. De to datterselskabers forretningsområder kommer til at dække Eksportkreditfondens (EKF) og Vækstfondens nuværende aktiviteter. Hvordan en sådan konstruktion skal fungere i praksis, fastlægges i en såkaldt koncerninstruks, som erhvervsministeren selv udarbejder.

Skræmme-eksemplet Unibank
Bredt i erhvervslivet er der frygt for, hvordan det nye setup kommer til at fungere. Erhvervshistorien er rig på fusioner, der fejler, fordi de ikke gennemføres konsekvent. Ældre læsere vil huske, hvordan Danske Bank købte Handelsbanken i slutningen af 80´erne og tog styringen fra dag ét. Samtidig blev Privatbanken, Andelsbanken og Sparekassen SDS fusioneret til Unibank uden en stærk overordnet ledelse. Det tog mere end ti år at skabe en fælles virksomhedskultur.

De store erhvervsorganisationer, DI og Dansk Erhverv, har fra starten været imod konstruktionen for den nye statslige superfond. De frygter, at Danmarks Eksportkredit, der stiller statsgaranterede eksportkreditter til rådighed for de store virksomheder, bliver hæmmet af fusionen.

Erhvervsministeren har derfor valgt ”Unibank-modellen” for at få stablet DEIF på benene uden alt for stor ståhej.

Den bureaukratiske konstruktion risikerer til gengæld at hæmme det, der er regeringens primære mål med øvelsen. Nemlig at etablere nye finansieringsløsninger for risikofyldt grøn teknologi, som f.eks. power to X, der endnu ikke er udviklet, og som kræver store investeringer. Dette mål kan kun nås, hvis de fusionerede statslige fonde samler kræfterne om opgaven.

Iagttagere peger på, at kun en stærk bestyrelsesformand og en stærk direktør i moderselskabet kan sikre, at de grønne finansieringsløsninger gennemføres. Bliver moderselskabet tyndt bemandet, vil datterselskaberne i det gamle EKF og Vækstfonden reelt sætte dagsordenen, og så er alt som før.

At risikoen for en sådan udvikling er til stede, har erhvervsministeren da også forudset. I lovforslaget er det således gjort muligt for ministeren udenom Folketinget at opløse de to datterselskaber. Heller ikke koncern-instruksen skal forhandles politisk, hvilket både DI og Dansk Erhverv protesterer mod i de høringssvar, der foreløbig er kommet.

Formandskandidaterne
I næste fase bliver det interessant, hvem erhvervsministeren, der har et politisk flertal bag sig, vil gøre til bestyrelsesformand og adm. direktør i moderselskabet for den ny statslige superfond. Erfarne erhvervsfolk med kendskab til det politisk følsomme område hænger ikke på træerne.

Anders Eldrup, tidlig. Ørstedchef og departementschef i Finansministeriet, er gjort til formand for Innovationsfonden, der har sine egne problemer at slås med (regnskabsrod). Han er i forvejen formand for Den grønne Investeringsfond, som også er en del af fusionen.

Ønsker ministeren en erfaren og stærk formand, der kan gennemføre en fusionsproces, kan han vælge den tidligere direktør i Vækstfonden, Christian Motzfeldt, der nu har en bestyrelseskarriere og er velbevandret i det politiske spil. En anden mulig kandidat kunne være PensionDanmarks adm. direktør Torben Møger, som Erhvervsministeriet sidst ”tog i brug”, da man oprettede en statslig coronafond. Lars Rebien Sørensen, tidligere Novo-CEO, der har et bredt netværk i industrien, kunne være en tredje mulighed, hvis ministeren vil betrygge erhvervsorganisationerne.

Under alle omstændigheder venter der den nye DEIF-formand en særdeles udfordrende opgave. Han skal have den nye organisation til at virke kommercielt og smidigt, samtidig med, at Erhvervsministerens profileringsbehov skal dækkes, og store, grønne politiske mål nås.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Nyt job
Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank