Log ind
Log ind
Finans

Rasmussen-familien på vej til at overtage Handelsbanken

Morten W. Langer

tirsdag 07. december 2021 kl. 7:00

Handelsbankens danske forretning er en lækkerbisken for de mellemstore banker. Men hvem har de bedste kort på hånden? To brikker i spillet er afgørende. Alt peger i retning af, at Michael Rasmussens Nykredit og en eller flere af hans ”familiebanker” overtager Handelsbanken. Chefredaktør Morten W. Langer har kigget på lønsomhedsregnestykket.

Jyske Banks Anders Dam står i et kæmpe dilemma: Han ville opnå store forretningsmæssige fordele på den lange bane ved at overtage Handelsbanken. Men det store spørgsmål er: Har han råd?

Han har uden tvivl bedre kapitalstyrke til opkøbet end de andre mellemstore banker, hvis vi ser bort fra Nykredit. Men han er alligevel oppe mod hårde odds, hvis man ser på den reelle købspris for ham:

For det første står han til at miste op mod 200 mio. kr. årligt fra provisioner fra Totalkredit-samarbejdet. For det andet skal han betale skønsmæssigt over en mia. kr. for at udtræde af datacentral-samarbejdet i BEC.

Svagt udgangspunkt
Med andre ord skal Anders Dam alt andet lige indregne ekstra 2-2,5 mia. kr. i regnestykket ved en overtagelse, når man indregner værdien af Totalkredit-provisionerne og it-udtrædelsesomkostningerne.

Bl.a. Spar Nords Lasse Nyby har allerede meldt åbent ud, at han er en interesseret køber. Spar Nord er, ligesom Handelsbanken, medlem af BEC og er også medlem af Totalkredit-samarbejdet. Også Nykredit, Arbejdernes Landsbank og Vestjysk Bank, som er kontrolleret af Arbejdernes Landsbank, er medlemmer af BEC.

De skal altså ikke betale udtrædelsesomkostninger af BEC ved en overtagelse af Handelsbanken. Men det skal Sydbank, Ringkjøbing Landbobank og Jyske Bank.

Økonomisk Ugebrev har tidligere skønnet en sandsynlig købspris på Handelsbanken på 10-12 mia. kr. Problemet er, at Spar Nord i dag har en markedsværdi på godt 10 mia. kr. Derfor virker en overtagelse af Handelsbanken på egen hånd som en noget stor mundfuld for Lasse Nyby.

Og her kommer Nykredit og CEO Michael Rasmussen så ind i billedet: Han har sammen med Kim Duus, som nu er formand for Vestjysk Bank og stadig aktiv i Nykredit-systemet, været Kirsten Giftekniv – og finansiel ingeniør – i flere bankfusioner, bl.a. ved Ringkjøbing Landbobanks overtagelse Nordjyske Bank.

Michael Rasmussen har over de seneste år i det strategiske opgør om Jylland total udmanøvreret Anders Dam. Og han vil med stor sikkerhed gøre alt for at fastholde Handelsbanken i sin ”familie”. At Nykredit selv overtager Handelsbanken synes udelukket, da Nykredit Bank så ville blive direkte konkurrent til Totalkredit-bankerne.

Men der er andre løsninger: Eksempelvis kunne Nykredit delfinansiere Spar Nords køb af Handelsbanken, eventuelt med betaling i aktier. Nykredit ejer allerede op mod 15 pct. af Spar Nord, og den ejerandel kunne øges markant uden de store problemer. Lasse Nyby sidder allerede i Nykredits bestyrelse, så der er i forvejen meget tætte relationer mellem Nykredit og Spar Nord.     

En anden mulighed er, at Handelsbankens forretning deles op på privat og erhverv – eller geografisk i Jylland og Sjælland – og at de to dele afsættes til forskellige familiebanker, eksempelvis Spar Nord og Arbejdernes Landsbank.

I ovennævnte regnestykke af meromkostningerne ved at forlade Totalkredit-samarbejdet indgår en forudsætning om, at Handelsbanken får en årlig provision fra formidlede lån til Totalkredit på ca. 60 mia. kr., svarende til en årlig provision på ca. 200 mio. kr. (som modsvarer halvdelen af bidragsindtægterne).

En joker i spillet
En forudsætning i regnestykket er også, at det vil koste over 1 mia. kr. for køberen af trække Handelsbanken ud af BEC-samarbejdet. Ifølge vedtægterne koster det fem gange den årlige omsætning mellem bankmedlemmet og BEC at opsige samarbejdet.

Bundlinjen er, at Michael Rasmussen sandsynligvis fortsætter med at konsolidere sin magt i den danske finanssektor. En lille joker i spillet er, at Jyske Bank har bedt Konkurrencestyrelsen om at se på det bindende eksklusive samarbejde mellem Nykredit-ejede Totalkredit og de over 50 lokalbanker i samarbejdsalliancen. Hvis Konkurrencestyrelsen ender med at pålægge Totalkredit at løsne op for bindingen på Totalkredit-bankerne, kan det give Anders Dam nye muligheder.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]