Finans

Stop for privat strandhugst: Finanstilsynets topfolk ”indhegnes” nu af karensperiode

Carsten Vitoft

søndag 07. februar 2021 kl. 17:29

Finanstilsynets topfolk er nu blevet tvunget til at skrive under på, at de ikke bare fra den ene dag til den næste kan hoppe over til nye job i den private sektor. Der skal nu en ”cool off-periode” på to til seks måneder til, før de kan starte i nyt job mod til gengæld at modtage 5 til 15 pct. ekstra i løn. Aftalen kommer i kølvandet på mange års debat og imødegår, at offentlige topfolk kan skifte direkte over hos ”fjenden” med central viden om konkrete sager og handlingsplaner.

Erhvervsministeriet og Finanstilsynet har i al stilhed fundet en løsning på, hvordan man fremover forhindrer, at kapitalstærke kræfter i den danske finanssektor går på strandhugst efter Finanstilsynets mest attraktive ledere, og så man undgår, af de næsten fra den ene dag til den anden kan starte i nyt job.

Fra den 1. februar er det populært sagt officielt slut med at gå hjem fra arbejde i Finanstilsynet om aftenen og møde op på et nyt arbejde i banksektoren næste morgen – vel at mærke til dobbelt så høj en månedsløn. Og der er også en karensperiode, der gør det vanskeligere at tage aktuel viden med direkte over i det private, måske hos modparten i konkrete myndighedssager.

Politisk aftale
Så vidt vides har ingen af cheferne i Finanstilsynets opsagt deres stilling i ugens løb, så dermed bliver der nu også sat en prop i diskussionen om vidensflugt og industrispionage i Finanstilsynet. En offentlig debat der er blusset op, hver gang chefer har forladt Finanstilsynet.

”Men man skal huske, at udgangspunktet for denne aftale var, at et bredt politisk flertal i Folketinget havde besluttet, at der skal indføres en karensperiode for ledende medarbejdere i Finanstilsynet, hvis de skifter til et job i den finansielle sektor. Så det var en bunden opgave at få lavet en aftale, der sikrer, at de berørte chefer får en fair kompensation for klausulerne. Set i det lys er det en tilfredsstillende aftale, der er opnået enighed om,” forklarer Hanne Fugl Eskjær. Hun har som formand for de offentlige chefer i Djøf forhandlet aftalen på plads.

Djøf har i mange år bekæmpet klausuler, der begrænser medarbejdernes mulighed for at skifte job. Der er mere behov for at fremme mobiliteten mellem den offentlige og private sektor end at begrænse den med klausuler, mener Hanne Fugl Eskjær.

Så på mange måder er der forhandlet med pistolen for panden, og det bemærkes også af headhuntere, som Økonomisk Ugebrev har talt med, at ”aftalen ganske rigtigt vil producere det ønskede resultat – nemlig at det bliver sværere for den private sektor at gafle gode medarbejdere i Finanstilsynet. Men det bliver nu mere end tilsvarende sværere at skaffe nye gode folk til Finanstilsynet.”

Blandt de fem mest kendte headhuntere med arbejde for den finansielle sektor i Danmark er der dog ingen, der skal have noget klinket ved at stå frem og kommentere aftalen. Erhvervsministeriets departement er notorisk følelsesladet over for den slags lønaftaler i dets styrelser.

Aftalen er ikke specielt streng, og det ses mere som et spørgsmål om principper. Direktionen i Finanstilsynet skal køle ned i seks måneder, før der kan bestrides nye job i den private sektor. Underdirektører får tre måneder og kontorcheferne to måneders karens. Dertil gives så en lønkompensation på 5 til 15 pct., gradueret efter længden af cool off-perioden.

Dermed havner aftalen også oven i et andet kontroversielt emne – nemlig lønniveauet i Finanstilsynet. Som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev har der længe været en svingdørskultur i Finanstilsynet. Og årsagen er ofte blevet tilskrevet ringe lønforhold. Tilsynets direktør Jesper Berg får eksempelvis mindre end halvdelen i løn i forhold til de øverste chefer i Nationalbanken og Finansiel Stabilitet.

Markant lønforskel
”Den nye aftale virker ikke urimelig. Når man ser på andre lande, så er det nogenlunde det samme. Omkring arbejdsforholdene i tilsynet skal man huske, at alt ikke er løn. Men det er da klart, at Finanstilsynets bestyrelse nu må spørge sig selv, om Jesper Berg var den eneste ansøger eller den eneste kvalificerede ansøger, da stillingen blev slået op,” siger Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

I Sverige har ledelsen af Finanstilsynet seks måneders karensperiode, og andre har to måneder. I den Europæiske Centralbank er det tre måneder til et år, sat ud fra løngruppen. Til gengæld er der markant forskel til det danske lønniveau.

Det er også lønniveauet, der er mest bekymring for fremover. 15 pct. i lønkompensation til Jesper Berg vil rent faktisk stadig placere ham på halv løn i forhold til Nationalbanken, hvor Lars Rohde tjener 3,6 mio. kr. årligt, mens Jesper Berg så kan lægge 15 pct. oven i sine i dag 1,5 mio. kr. årligt.

”Jeg forstår godt hensynet til at indgå den slags aftaler, men jeg vil ikke kommentere implementeringen af dem,” lyder det kortfattet fra Jesper Berg.

Politikere friholder sig selv
Det bemærkes dog også fra de finansielle headhun­teres rækker, at der bør være en forskel mellem lønnen i det private og det offentlige. Og at Jesper Berg allerede gik ned i løn, da han tog jobbet som direktør i Finanstilsynet, fra tidligere et direktørjob i Nykredit. Men forskellen burde ikke være 50 til 100 pct., som den er i dag, men måske mere 20 til 25 pct., som det er i England, der har et af verdens bedste Finanstilsyn.

Det bemærkes også tørt, at de politikere, der har ønsket karensreglerne i tilsynet, selv har fuldstændigt frit lejde til at skifte job. Og at det måske er endnu mere problematisk, når politikere som Brian Mikkelsen og Henrik Sass Larsen skifter over det den kapitalstærke private sektor.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Mystik om Nationalbankens aktieafkast: Uklarhed om investeringer, strategi og mandat

Nationalbanken har fået en hård medfart på de 11 mia. samfundskroner, den har investeret i store europæiske og amerikanske aktier. Det er nemlig lykkedes Nationalbanken at komme bagud på…
Finans
Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder

Seneste nyt

Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde
Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Samfundsansvar

Fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder er en skelsættende beslutning

Regeringen og dens støttepartier har aftalt at nedsætte udvalg om fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder. Der en skelsættende beslutning, der kan medvirke til at styrke dansk økonomi, fordi medarbejdernes deltagelse…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark

Seneste nyt

Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren
Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Medhold i familieoverdragelse til offentlig ejendomsvurdering +/- 15%
Denmark will establish two energy islands and windfarms
Onlinekursus: Offentligt ansat A-Z
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]