Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Vækstfond parat til at bistå pensionskasser med udlån

Økonomisk ugebrev

tirsdag 24. oktober 2017 kl. 10:24

Vækstfondens formand frygter stigende tab på pensionskasseres direkte udlån til virksomheder. Han opfordrer branchen til at samle kreditvurderingen af virksomhederne på færre hænder – eksempelvis i Vækstfonden – for at sikre kredithåndværket.

Pensionskassernes jagt på øgede afkast gennem stigende udlån direkte til erhvervsvirksomheder bekymrer formanden for Statens Vækstfond, forhenværende skatteminister Carsten Koch, der desuden har været direktør for Danske Invest og Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Fra 2012 til 2016 har pensionsselskaberne ifølge en rapport fra Finanstilsynet øget sin kreditgivning i form af udlån fra 44 til 106 mia. kr. ”Det kan godt bekymre, at pensionskasserne har bevæget sig ind på et nyt område, hvor individuel kreditvurdering af virksomheder kræver særlige kompetencer, som ikke nødvendigvis findes i pensionskasserne. Kreditvurderingen i den forbindelse burde samles på færre hænder – og der, hvor ekspertisen findes”, siger Carsten Koch.

TAB PÅ HESA LIGHT

Han peger i den forbindelse på Vækstfonden som en af de aktører, der har stor erfaring med kreditgivning til virksomheder – bl.a. i form af særlige vækstlån, der ligger yderst i prioritetsrækkefølgen hos virksomhederne. Her har tabene historisk været minimale. Han er også åben for andre måder for at samarbejde omkring kreditvurderingen.

Et eksempel på et kuldsejlet pensionskasselån er udlånet til belysningsvirksomheden HESA Light i Roskilde. Lånet er blevet nødlidende efter anklager mod direktionen om uregelmæssigheder og dårlig forretningsførelse. Pensam, Pension Danmark, Danske Capital og IKEA-ejede Captor lånte i 2014 og 15 HESA light i alt 588 mio. kr. til udvikling af virksomheden, hvor Pensam med over 200 mio. kr. var største långiver.

Mens pensionskasserne nu har udsigt til tab på trecifrede millionbeløb på HESA Light, kom Vækstfonden i tide helskindet ud af et mindre udlån til virksomheden. Vækstfonden havde ikke tillid til virksomhedens oplysninger.

Carsten Kochs bekymringer deles af Finanstilsynet, der i september gav påbud til seks pensionskasser om at styrke deres kreditpolitiske rammer, herunder også rammer for den løbende administration og håndtering af problematiske udlån.

Fire af de seks pensionskasser fik desuden påbud relateret til det såkaldte prudent personprincip, der er et centralt begreb i den europæiske forsikringslovgivning, og som forpligter virksomhederne til kun at investere i aktiver, hvor de er i stand til at identificere og håndtere risiciene.

I flere tilfælde er der tale om sager, hvor pensionskasserne har finansieret byggeri og ejendomme. Det, der vækker anstød hos Finanstilsynet, er blandt andet, at pensionskasserne nu kaster sig over et investeringsområde, som bankene tabte mange penge på under finanskrisen, og som de siden har kæmpet med at mestre.

Pensionskasserne forsvarer sig med, at de har god indsigt i byggeri- og ejendomsbranchen i kraft af tidligere investeringer her. Den stigende interesse hos pensionskaserne for at låne ud til private virksomheder skyldes det ekstremt lave afkast på traditionelle investeringer i f.eks. obligationer. Samtidig har skærpet lovgivning gjort det svært for virksomhederne at optage mere risikobehæftede lån i bankerne. Bankerne bakker ofte ud, når lånene belaster dem for meget kapitalmæssigt.

SAMARBEJDE MED EKSTERNE

Blandt de pensionsselskaber, der har været særligt aktive med udlån til virksomheder, er AP Pension og Danica. I Danica har man i dag en portefølje på over 5 mia. kr. i præferenceaktier, ansvarlig lånekapital, mezzaninkapital og andre låneformer, hvor selskabets sikkerhed ligger yderst, lige før aktiekapitalen.

Ifølge selskabets investeringsdirektør Jesper Langmack har Danica et mål om at nå op på en portefølje på 15 mia. kr. i den type investeringer inden for nogle år. Danica har opbygget sit eget investeringsteam til formålet. Jesper Langmack understreger, at lånene går til veldrevne virksomheder – som f.eks. Nissens Kølerfabrik i Horsens. ”Vi siger nej til mange finansieringsmuligheder, og før en potentiel investering gennemfører vi altid en omfattende analyse af virksomheden,” forklarer han.

AP Pension har bl.a. allieret sig med Ringkøbing Landbobank om udlån til virksomheder. På den måde håber AP at sikre og billiggøre kreditvurderingen.

Carsten Steno

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank