Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredit forgylder nye aktionærer med gigantafkast

Ejlif Thomasen

mandag 12. februar 2018 kl. 11:18

Nykredit har leveret et særdeles flot årsregnskab med et overskud efter skat på 8 mia. kr. Men selv om blækket på aftalen om salg af aktier til pensionskasserne knapt er tørt, bliver de nye aktionærer allerede få måneder efter salget forgyldt med en massiv udlodning. PFA Pension får i realiteten udbytte, som svarer til et årsafkast på 20 procent. Samlet udbetales udbytte på ca. halvdelen af det beløb, ejerforeningen bag Nykredit fik i kapitalindskud.

Mindre end tre måneder efter salg af Nykredit-aktier til en række pensionskasser bliver der nu sendt mere end 430 mio. kr. af sted den anden vej i aktieudbytte. Udbyttet vedrører de aktier, Nykredits repræsentantskab besluttede at sælge i slutningen af november 2017. Udbyttet svarer, når det udbetales, til et afkast på 5,8 procent efter små tre måneders ejerskab – eller omregnet til årsafkast omkring 25 procent. Det er kapital, der bliver trukket helt ud af koncernen og dermed ikke kommer låntagerne til gode, og som heller ikke kan være med til at styrke Nykredits fremtidige kapitalbase.

Samlet bliver der ifølge det nye regnskab udloddet 4 mia. kr. i aktieudbytte, og altså det beløb, der direkte fragår i koncernens egenkapital. Det sker under tre måneder efter, at der blev tilført 7,5 mia. kr. til hovedaktionæren Forenet Kredit som provenu for salg af 10,9 procent af aktierne i Nykredit. Dengang – altså for tre måneder siden – lød meldingen, at der var behov for at styrke kapitalgrundlaget. Nu sker det modsatte, fordi egenkapitalen reduceres efter fragang af udbytte.

VIRKER ABSURD

”Det er helt uforståeligt, at man allerede nu sender et kæmpe udbytte af sted til aktionærerne. De får fuldt udbytte på aktierne af indtjeningen i hele 2017, selvom de købte aktierne lige før årsskiftet,” siger Jens Vesterbæk, medlem af ejerforeningens repræsentantskab. Han var et af de få medlemmer, der i november stemte imod aktiesalget.

”Det virker absurd, at man først gennem en lang periode vedvarende taler om behov for mere kapital, for så straks efter at have solgt aktier for 7,5 mia. kr. vælger at reducere egenkapitalen i Nykredit med 4 mia. kr.,” siger Jens Vesterbæk.

Aktieudbyttets størrelse svarer altså til mere end halvdelen af prisen for salg af aktier for kort tid siden.

Forløbet viser, at Nykredit nu har bevæget sig væk fra sit tidligere liv med alene hensynstagen til medlemmerne – altså låntagerne – hvor al indtjening gik til at styrke kapitalgrundlaget. Før handlede det alene om at servicere kunderne, men nu skal man også tjene eksterne aktionærer. Nykredit gør nu det, som Realkredit Danmark i en årrække har gjort, nemlig at sende en meget stor del af overskuddet tilbage til aktionærerne. Det sætter hele debatten om de anstrengte kapitalforhold i realkreditsektoren i et opsigtsvækkende og dybt selvmodsigende lys.

De nye eksterne aktionærer er blandt andet PFA med en aktiepost på 10,03 procent. Herudover er der en række andre pensionskasser (Pensions DanmarkPKAAP Pension og MP Pension), ØstifternePRAS og Industriens Fond. Samlet har de eksterne aktionærer en ejerandel på 21,1 procent, mens kunderne gennem Forenet Kredit har 78,9 procent af aktierne. Det betyder, at ud af et samlet udbytte på 4,0 mia. kr. er det 844 mio. kr., der forsvinder til eksterne aktionærer, og dermed hverken direkte eller indirekte kommer kunderne til gode.

”PFA er ikke nogen velgørenhedsorganisation. Selvfølgelig skal de maksimere deres kunders afkast. Det vil være naivt at tro, at de skulle nøjes med mindre,” siger Jens Vesterbæk. ”Jeg er sikker på, at mange kunder i koncernen gerne ville have købt aktier på disse vilkår – jeg havde gerne sat noget af min pensionsopsparing i Nykredit-aktier. Men kunderne fik jo som bekendt aldrig muligheden,” tilføjer han.

Det var netop ellers det, der i efteråret blev foreslået af lektor og forsker Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet i den såkaldte aktionærforeningsmodel. Her var tanken, at der ikke skulle ske udlodning af udbytter, men derimod gives en fordel til låntagerne i form af en bidragsrabat. Med den foreslåede udlodning på 4,0 mia. kr. vil 3156 mio. kr. ende i Forenet Kredit.

Nogle af pengene skal gå til at indfri de banklån, Forenet Kredit optog i en række Totalkredit-banker for at skaffe penge til udbetaling af de første kundekroner. Kundekronerne i 2017 blev nemlig ikke finansieret af indtjening i Nykredit, men derimod af banklån i ejerselskabet. Umiddelbart var der ved udgangen af 2017 300 mio. kr. i bankgæld i Forenet Kredit.

Efter betaling af bankgælden vil der være godt 2,8 mia. kr. tilbage, og her skal en del gå til at opbygge en ekstra kapitalreserve, hvor målet er at komme op på 10 mia. kr., fra de nuværende godt 7 mia. kr. Reserven bliver ikke fuldt opbygget af udbyttet, for omkring 1 mia. kr. skal sende tilbage til kundekroneprogram og ender dermed som en returnering til kunderne. Her er løftet foreløbig for i år og næste år, at der bliver sendt 1500 kr. i kundekroner pr. mio. kr. i realkreditlån. Det svarer til en rabat på bidraget på 0,15 procentpoint.

Tab af markedsandele stoppet

Efter fire år med stort set uændret realkreditudlån har Nykredit i 2017 nogenlunde kunnet holde trit med udviklingen i det samlede danske realkreditmarked. De samlede realkreditudlån steg 2,8 procent for Nykredit, mens markedet havde en vækst på 2,7 procent. På privatkundeområdet voksede Nykredits realkreditudlån med 2,9 procent, mens markedet voksede 3,2 procent. Dermed tyder tallene på, at Nykredit har stoppet udviklingen med tab af markedsandele. Samlet er Nykredits realkreditudlån de seneste fem år vokset med 1,6 procent, mens markedet er vokset med 8,9 procent. En af forklaringerne på tabet af markedsandele er Jyske Banks overtagelse af BRFKredit, og dermed brud med Totalkredit.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank