Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

TEMA: Realkredit, H1-regnskaber – Rekordresultat hos Nykredit, men flere opjusteringer forude

Ejlif Thomasen

fredag 15. september 2023 kl. 11:40

TEMA: Realkredit, H1-regnskaber – Rekordresultat hos Nykredit, men flere opjusteringer forude

Nykredit-koncernen nåede i første halvår et overskud før skat på 6,9 mia. kr. efter fremgang på 1,9 mia. kr. Som for mange banker var fremgangen stort set alene begrundet i højere udlånsrenter og kursgevinster på koncernens værdipapirer. På selve realkreditaktiviteten har der reelt ikke været nogen fremgang, skriver fagredaktør Ejlif Thomasen. 

Nykredits rekordresultat er altovervejende et resultat af den betydelige rentestigning det seneste år. Rentestigningen slår igennem på flere regnskabsposter, mens der reelt ikke bliver tjent flere penge på selve realkreditaktiviteten. 

Ledelsen oplyser, at den er meget tilfreds med resultaterne, og den medgiver langt hen ad vejen, at det er de højere renter, der skal have æren for fremgangen. Således oplyses det, at resultatet “er præget af en positiv udvikling i den underliggende forretning. Det skyldes ikke mindst det højere renteniveau. Vi har forvaltet vores egenbeholdning godt, men er også hjulpet på vej af medvind på de finansielle markeder.”

Fremgangen i nettorenteindtægterne på 800 mio. kr. i regnskabs toplinje kommer næsten udelukkende fra Nykredit Bank, og realkreditkunderne har dermed ikke bidraget til fremgangen.

Indtægt fra aktieposter

Stor fremgang har der også været i posten ”nettorente vedrørende kapitalisering” med en fremgang på næsten 1,2 mia. kr., heraf en tredjedel fra banken. Posten dækker over renter på egenkapitalen.

En tredje væsentlig post i regnskabet er handels-, beholdnings- og øvrige indtægter. Den er lidt mere blandet og mindre direkte renteforbunden. Posten omfatter kursreguleringer på bankaktier, idet Nykredit har store ejerandele i visse banker. Bl.a. ejer man over 15 pct. af aktierne i Spar Nord Bank. Desuden indeholder posten indtægter på swaps. 

I beretningen beskriver Nykredits selv regnskabsposten sådan: ”Indtægterne i 1. halvår 2023 kan primært henføres til kursstigninger på forretningsrelaterede aktier og lavere kreditspænd på korte danske realkreditobligationer.”

Summen af tre store regnskabsposter, som direkte eller indirekte er drevet af højere renter, medfører samlet set øgede bruttoindtægter på 2,8 mia. kr. Da indtægtsfremgangen netto kun var 1,9 mia. kr., er der også store minusposter. 

På udgåede derivattyper har Nykredit således en beholdning på omkring 1 mia. kr., hvor værdien i gamle derivattyper har været stort set uændret gennem første halvår. Men i samme periode i 2022 gav den en gevinst på 670 mio. kr., hvilket medfører en tilbagegang på mere end 600 mio. kr. fra første halvår sidste år. 

Endelig er der stigende omkostninger til bl.a. lønninger og en lidt mindre tilbageførsel af nedskrivninger. ”Lønstigninger og generelle prisstigninger som følge af inflation medfører øgede omkostninger på tværs af koncernen. Herudover har perioden budt på stigende omkostninger til digitalisering og it,” hedder det i beretningen om omkostningsøgningen på 119 mio. kr.

Omkostningerne er steget, selvom antallet af ansatte er faldet 65. Det skyldes en mindre konverteringsaktivitet i år end sidste år og dermed mindre medarbejderbehov. Det lavere konverteringsomfang betyder også, at gebyrindtægterne i år er 109 mio. kr. mindre end sidste år.

Sandsynlige opjusteringer

Samlet har det fået ledelsen til at opjustere forventningerne til årsresultatet med trekvart mia. kr. til nu i intervallet 9,75-10,75 mia. kr. efter skat. Efter halvårets overskud efter skat på 5,4 mia. kr. er det usandsynligt, at der ikke kommer mindst én opjustering mere i efteråret fra CEO Michael Rasmussen. Andet halvår skal blot lande på det samme som første halvår, før forventningen er opfyldt, og det mislykkes kun, hvis tabshensættelserne eksploderer. Det er ikke sandsynligt, selvom tabssituationen forværres markant. Tabsbufferen i form af akkumulerede hensættelser kan absorbere store udlånstab.

Regnskabet viser også, at træerne ikke vokser ind i himlen for Nykredit. Det forretningsmæssige resultat i Q1 var faktisk knap 300 mio. kr. ringere end i Q1. Nettorenteindtægterne var det seneste kvartal godt nok 240 mio. kr. højere end kvartalet før. Men til gengæld dykkede beholdnings- og handelsindtægter knap 600 mio. kr., bl.a. på grund af svagere aktiemarkeder og vigende obligationskurser i Q2. 

Ligesom de fleste andre banker fortsætter Nykredit med at tilbageføre tidligere hensættelser som indtægter. Det skete også i Q2, hvor der blev indtægtsført 81 mio. kr. for koncernen, mod 34 mio. kr. i årets første kvartal. 

Ejlif Thomasen

Læs også den anden artikel i temaet om Realkredit, H1-regnskaber:

Nyt Problem? Nykredit Bank overhaler store Totalkredit-banker

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank