Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Authers: AI-euforien konkurrererer med COVID i markedschok-styrke

Morten W. Langer

fredag 26. maj 2023 kl. 7:59

Uddrag fra Authers (i dansk oversættelse)

Det er umuligt at ignorere den markante fremgang, der har sendt Nvidia Corp. tæt på trillion-dollar-klubben torsdag. Det, der nu er verdens største chipproducent målt efter markedsværdi, rapporterede en imponerende omsætningsprognose, der overraskede selv de mest optimistiske analytikere på Wall Street. Det er blevet verdens femtestørste børsnoterede selskab.

Gruppen med base i Santa Clara, Californien, steg op mod 30% efter at have meddelt, at de forventer omsætning på 11 milliarder dollars i næste kvartal. Det er 52% højere end de 7,2 milliarder dollars, som analytikere havde estimeret, og det er svært at forestille sig, at nogen virksomhed nogensinde har leveret en overraskelse i den skala. Mange virksomheder opgraderede aktien, der nu er mere end seks gange større end Intel Corp., selvom det selskab stadig har næsten dobbelt så stor årlig omsætning som Nvidia.

Et episk chok for markederne

Chipproducenten, der blev grundlagt for tre årtier siden, oplevede en af de største stigninger i markedsværdi på en enkelt dag nogensinde, takket være euforien omkring kunstig intelligens. AI ikke nyt. Det har eksisteret i et stykke tid. Men hypen omkring AI – defineret som problemløsning ved hjælp af computere og store datasæt – er eksploderet, siden lanceringen af OpenAI Inc.’s ChatGPT sidste år udløste en kapløb om at udnytte fænomenet. Torsdagens rally – der tilføjede mere end 180 milliarder dollars til virksomhedens markedsværdi – gjorde den større end sine to største amerikanske konkurrenter tilsammen.

Der er andre. Marvell Technology Inc. steg mere end 21% i eftermarkedet, efter at chipproducenten fremsatte sin egen forudsigelse om, at AI ville skabe øget efterspørgsel.

Og Google-moderkoncernen Alphabet Inc. præsenterede den 10. maj en række AI-relaterede projekter og tilføjede 122 milliarder dollars på få handelstimer. I modsætning til Nvidia behøvede de ikke engang at afsløre nogen tal om salg eller indtjening.

Nvidia er stadig et særligt tilfælde. Dets markedsværdi udgør nu over 2,6% af det samlede S&P 500-indeks. Første gang det nåede 1% var først sent i 2020.

AI-fænomenet har forårsaget, hvad der nu ligner et historisk chok for markederne, der endda rivaliserer med rystelserne, da pandemien ramte for tre år siden. Ekkoerne fra dot-com-boblen er tydelige. Louise Goudy Willmering, partner hos Crewe Advisors i Salt Lake City, sammenligner appetitten for AI med spændingen omkring internettet, da det tog fart i slutningen af 1990’erne. “Historien synes altid at gentage sig,” sagde hun. “Jeg havde folk, der slog mit telefonnummer op i telefonbogen, så de kunne ringe til mig klokken fire om morgenen for at få mig til at afgive ordrer for dem.”

Fra coronavirus til ChatGPT

Mærkværdigt nok er der endnu stærkere ekkoer af chokket, som Covid-19 forårsagede i 2020. Dengang strømmede investorerne til de største virksomheder, især inden for teknologi, fordi de blev opfattet som sikre. Chokket forårsaget af ChatGPT er nu sammenligneligt. Denne graf viser Russell’s Top 50-indeks over megakapsler i forhold til 2000-indekset over mindre virksomheder. Tilbagevenden til dominans af de store spillere er virkelig ekstraordinær.

For at se på det på en anden måde førte Covid til en bemærkelsesværdig præstation af S&P 500 Equal-Weight-indekset, der giver hvert medlem en vægtning på 0,2% og i praksis måler den “gennemsnitlige aktie” i forhold til den kapitalvægtede S&P 500. Med andre ord blev afkast koncentreret i de større navne i en bemærkelsesværdig grad. Men AI-chokket har været endnu større end Covid-chokket.

Alt dette på trods af, at Covid-19 bogstaveligt talt ikke eksisterede før et par måneder før det chokkerede markederne, mens AI og dets potentiale længe har været etableret. ChatGPT har ændret opfattelsen radikalt – omend heldigvis på en mere positiv måde – ligesom coronavirus gjorde det.

Hvem vinder?

Dem, der allerede var i AI-branchen, vinder indtil videre. Men det kan stadig være for tidligt at blive involveret. Internettets tidlige historie er fyldt med navne som Netscape, AltaVista, AOL og MySpace, der ikke kunne fastholde deres fordel. Aktiekurserne er steget i år for dem, der hurtigt har inkorporeret ChatGPT og andre nye AI-kapabiliteter. Alle virksomheder, der har eksponering over for AI, overgår nemt S&P 500, som Deutsche Bank AG viser:

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller til centralt projektkontor
Controller
Region hovedstaden
Pharma Nord søger en dygtig regnskabsassistent
region syd

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank