Log ind
Log ind
Formue

Q3-regnskab: Har Vestas allerede tabt 2022?

Steen Albrechtsen

søndag 07. november 2021 kl. 8:05

Aktiekursudviklingen taler sit tydelige sprog om Vestas’ regnskab for 3. kvartal, som udover at nedjustere indtjeningen for 2021 også rejser store spørgsmål om indtjeningen i 2022. Et år, som nu i bedste fald ligner et tabt år i forhold til at nå tilbage på en EBIT-margin på 10 procent.

Det kan være en tilfældighed, men forsidebilledet på Vestas’ regnskab for 3. kvartal har et dystert skær over sig. Skyerne er ved at trække op og samle sig omkring de afbilledede havmøller, og det er holdt i sort/hvid/grå nuancer.

Kvartalet viste ellers en rekordomsætning på 5,5 mia. euro, som blev hentet hjem til trods for de store udfordringer i forhold til komponentmangel, stigende råvarepriser og eksplosivt stigende logikstikomkostninger.

Det viste sig da også, at rekordomsætningen ikke er kommet i hus uden en væsentlig stigning i omkostningerne og følgeligt et fald i profitabiliteten. Og på den front har vi måske slet ikke set det værste endnu, for udfordringerne er nærmest accelereret de sidste par måneder.

Det blev til en EBIT-margin på 5,4 procent i kvartalet for selve vindmølleforretningen, hvilket var et fald på 2,1 procentpoint i forhold til samme kvartal året før. Omsætningen var ellers steget med 15,3 procent fra 4,26 mia. euro til 4,92 mia. euro, og i en forretning som Vestas’ burde det have aflejret sig i en bedre margin.

Problemerne er langt fra slut endnu
Det mest bekymrende for investorerne er, at problemerne langt fra er slut endnu.

Ved halvårsregnskabet nedjusterede Vestas EBIT-forventningen til 2021 fra 6-8 procent til 5-7 procent på baggrund af udfordringer i leverandørkæden, og de udfordringer er accelereret voldsomt de sidste par måneder.

EBIT-marginen er nu sænket til 4 procent for helåret, selvom man fastholder den samme omsætningsforventning på 15,5-16,5 mia. euro. Vestas frygter, at udfordringerne varer de næste 4-5 kvartaler, og man har end ikke set en stabilisering i prisstigningerne endnu.

Selvom Vestas endnu ikke har offentliggjort forventninger til 2022, er det de mulige konsekvenser i 2022, der optager investorerne mest.

Inden regnskabet var konsensus for EBIT-marginen 2022 på 8,2 procent, og det er åbenlyst, at den nu skal sænkes betydeligt. I 2021 har råvarepriserne (stål m.m.) ikke slået så meget igennem, fordi man i videst muligt omfang har afdækket sig på den front, hvilket ikke er tilfældet for 2022 endnu. De to uafklarede temaer for 2022 bliver, hvor meget Vestas formår at vælte over på kunderne, og hvor længe omkostningsinflationen forbliver høj og svingende.

I første omgang er det en balancegang at få kunderne til at betale mere, da kontrakten på vindmølleleverancen indgår som den sandsynligvis væsentligste komponent i vindparkernes økonomi, finansiering og rentabilitet i det hele taget. Derfor er det begrænset, hvad der kan pilles ved der.

Samtidig er der som regel tale om kunder, man har samarbejdet med længe, og som man forventer at samarbejde med længe endnu. Derfor er det en svær balancegang, også selvom kunderne kan have en delvis forståelse for problemerne og måske også selv mærker dem i andre dele af projekteringen.

Konkurrenten Siemens Gamesa har mindst ligeså store udfordringer, og gårsdagens årsregnskab var også dyster læsning. De leverede en EBIT-margin på minus 0,9 procent i det netop overståede regnskabsår og forventer en omsætningsnedgang på 2-7 procent i det nye år og en margin på 1-4 procent. Endnu værre er det måske, at ambitionen om en margin på 8-10 procent er skudt fra 2023 til 2024/25 pga. de aktuelle udfordringers vedvarenhed.

De store linjer er stadig vækst
Skal vi se på de store linjer, er der ikke tvivl om, at Vestas stadig er en attraktiv vækst- og investeringscase på sigt. 1-2 problemfyldte år bør isoleret set næppe koste 25 procent af den samlede værdi for en 15-årig vækstcase.

Problemet er som altid, at aktiemarkedet er kortsigtet. Kigger investorerne nu ind i et 2022, som på mange måder kan blive ligeså udfordrende, så er det måske nemmere at kigge andre steder hen og vende tilbage til Vestas i 2. halvår 2022, når problemerne måske er ved at fortage sig.

En anden udfordring kan være udviklingen i ordresituationen i det nuværende usikre miljø. For selvom ordreindgangen i 3. kvartal var pæn, så er det alligevel værd at bemærke, at der indtil nu ikke er offentliggjort ordrer i hverken oktober eller november. Det er ikke højsæson for ordrer, men sidste år var der trods alt fem ordrer (omend små) i samme tidsrum.

Med en ordrebog på 47 mia. euro, hvoraf 28 er i serviceforretningen, er der beskæftigelse nok til Vestas i 2022 også. Men hvis kunderne og Vestas har svært ved at finde fælles fodslag om prisen på nye projekter, så behøver der ikke at gå lang tid, førend en manglende ordreindgang også kan blive et fokuspunkt for investorerne.

Aktien er nu omtrent 25 procent nede ovenpå regnskabet, og det stiller naturligvis spørgsmålet, om aktien er blevet mere attraktiv?

Det er svært at svare ja til det med de aktuelle udfordringer og aktiemarkedets notoriske afsky for usikkerhed. Efter kapitalmarkedsdagen den 15. december er vi måske lidt klogere på, hvor hurtigt man kan nå tilbage på 10 procent EBIT-margin, men det er klart, at det ikke bliver fixet overnight. Udover kapitalmarkedsdagen bliver næste store begivenhed årsregnskabet den 10. februar, hvor 2022-forventningerne offentliggøres. Vi har svært ved at se positive vinde blæse for Vestas de næste par måneder og forventer dermed yderligere kursdans på stedet med en lidt større risiko for yderligere fald end for stigninger.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs:                             210,00
Kursmål (3 mdr.):                  210,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Porteføljemanager til alternative investeringer
ROCKWOOL Fondens forskningsenhed søger metodestærk økonom
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Business Controller til DLF Beet Seed
Nyt job
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Egmont søger M&A advisor
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Nysgerrig og relationsskabende økonom til Danmarks største el-projekter
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]