Formue

Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet

Morten W. Langer

lørdag 21. november 2020 kl. 15:07

Vi står uden tvivl foran et af de mest komplekse aktiemarkeder i flere år: 1) På den ene side efterspørger markedet i den grad, at smitteudviklingen snart vender, og der kommer gang i de vaccinationer, som alle går og venter på. Den øgede smitteudbredelse rammer den vestlige verdens økonomi negativt nu, og der er ikke langt til, at vi får negativ vækst i 4. kvartal. Kina og USA synes at være positive undtagelser, fremgår fra Markit.

Der er en klart underliggende bekymring over udviklingen på den korte bane, altså før vaccinerne for alvor bliver udbredt. En indikation på denne nervøsitet er også den europæiske obligationsrente, som efter et hop opad lige efter den første vaccinenyhed næsten er sivet tilbage til udgangspunktet. At der er stigende utryghed om udviklingen på aktiemarkederne på den korte bane afspejles også af det amerikanske krakindeks, Skew, der siger noget om omfanget af aktieindeks put-optioner. Altså positioner, der kun bliver penge værd ved større aktiekursfald.

I lyset af denne udvikling spejder markedet nu efter nye stimulanser fra centralbanker og finanspolitiske lempelser. Der er en forventning om, at der kommer nogle store julepakker fra både Europa (den nye store krisefond) og fra USA, når Biden træder til som ny præsident i januar. Men der kan altså komme til at gå et stykke tid endnu. Og det er denne usikre ventetid, der nu lægger et svagt pres på aktiemarkederne.

2) På den anden side er der næppe tvivl om, at hvis vi kigger 6-9 måneder frem, er der tale om en helt anden virkelighed, med udbredte vaccinationer, med en ny åbning af de vestlige samfund, og sikkert også en ny optimisme i erhvervslivet og hos forbrugerne. Under overfladen er de professionelle investorer ikke det mindste bekymrede, fordi de har de lidt længere briller på. De er parate til at tage en kortsigtet nedtur, fordi de er ret overbeviste om, at det bliver bedre i det nye år. Udviklingen i den centrale risikoindikator, iTraxx, viser, at de store investorer læsser mere og mere risiko på deres bøger, og deres risikovillighed er tæt på årets højeste.

Det bliver fortsat svært at investere: Ovenstående overvejelser om udviklingen på den korte og den lange bane betyder dog ikke nødvendigvis, at det bliver let at investere de kommende måneder. Under corona-opturen på aktiemarkederne er nogle sektorer steget så meget i værdi, at det er sandsynligt, at vi vil se en rotation ud af dem, eksempelvis BigTech, health care og biotek, når udsigterne for konjunkturfølsomme aktier bliver bedre. Til gengæld vil der ske et stærkt comeback til mere rimeligt værdiansatte finansielle aktier, især banker, industriaktier og transportaktier.

Det svære bliver nu at afkode, hvor hurtigt denne rotation kommer til at foregå, og det kan blive nødvendigt med en løbende balancering af porteføljen efter hastigheden i denne rotation. Det arbejder vi løbende med i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, hvor vi har et mix af de forskellige sektorer.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje har rundet 30 procent i afkast: Vi synes bestemt ikke, at det har været let at navigere på aktiemarkederne de seneste 3-4 måneder.

Vi startede året med et stort forspring til det danske aktiemarked, fordi vi ret hurtigt fik trukket os ud af aktiemarkedet op til den store nedtur i marts. Efterfølgende formåede vi ikke at holde forspringet, og i september havde benchmark indeks igen indhentet porteføljen, og vi blev også overhalet. Men den seneste måned har vi været gode til at aflæse den rotation, som er sket over mod vaccinepositive aktiesektorer, blandt andet banker og andre udvalgte navne.

Så aktuelt er vores afkast i år 30,5 procent det samme som Copenhagen Benchmark indeks. Vi forventer, at det fortsat bliver nødvendigt med en aktiv forvaltning – og balancering – for at holde trit med markedet, eller måske overhale det. Ugens vindere og tabere: På det danske aktiemarked var det ikke den store overraskelse, at de største stigninger ramte aktier, der ventes at få vaccinemedvind, blandt andet SAS og The Drilling Company. Også de fleste bankaktier steg pænt i ugen.

Nogle af de aktier, der blev sat lidt ned, var indenfor biotek, blandt andet Zealand og Bavarian. NKT-aktien klarede sig pænt gennem ugen, selvom det blev udmeldt en kapitalforhøjelse med en meget lav salgspris i forhold til den aktuelle børskurs. Vi har stor tro på, at NKT nok skal komme stærkt tilbage, og derfor vil vi overveje køb af aktien via nye tegningsretter, hvis de presses af et overudbud i tegningsperioden – som det plejer at ske i den slags processer. Morten W. Langer

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]