Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse: Globale IT giganter er et nyt magtdiktatur

Hugo Gaarden

lørdag 07. september 2019 kl. 16:08

Globale multinationale selskaber med internetselskaberne i spidsen begynder at udgøre en trussel mod nationalstaternes samfunds-økonomi og demokratierne. Mange af ”superstjerneselskaberne” betaler stort set ikke selskabsskat, de trykker lønningerne, de danner monopoler og får magt, der er større end politikernes. De truer demokratiet, lyder konklusionen i en tysk bog om ”Koncernernes Diktatur” skrevet af sociolog og økonom Thilo Bode. Hugo Gaarden anmelder bogen.

Thilo svinger øksen over næsten alle store globale virksomheder, samt kapitalismen og liberalismen. Man mærker, han er gammel Greenpeace-kæmper. Han har også oprettet en forbrugerbeskyttelsesorganisation Foodwatch. Det skal man have i baghovedet, når man læser bogen. Men hans pointer virker saglige og gennemtænkte, og de vedrører hver eneste virksomhed og borger, der har berøring med Facebook, Google, Amazon, bilfabrikkerne og bankerne. Så er vi dækket ind!

Avisernes annonceindtægter udhules på grund af Google, mens Facebook skaber mistro til alle informationer. Boghandlere og små detailbutikker bliver udkonkurreret af Amazon. De europæiske lande mister snesevis af milliarder i skatteindtægter. Forbrugere bliver snydt af bilfabrikker, og politikere får jobs som lobbyister i store koncerner og deres organisationer, når de har været pæne ved virksomhederne.

Han holder sig ikke tilbage, Thilo Bode.

Genindførsel af feudalismen
Thilo citerer Harvard-forskeren Evgeny Morozov for, at de amerikanske internetselskaber genindfø-rer feudalismen og truer vores demokrati. De har mere indsigt i borgerne private forhold end staternes efterretningsvæsener. Hvornår bliver den viden misbrugt? Også viden om virksomhederne? Thilo Bode konstaterer, at antallet af iværksættere falder i både USA og Europa, og det skyldes, at tendensen gennem tre årtier til dannelsen af monopoler og storkoncerner ødelægger iværksætterklimaet. Det svækker innovationen og jobskabelsen, og det ødelægger konkurrencen.

Google, Amazon, Apple, Facebook og Microsoft har i det seneste tiår opkøbt over 500 selskaber. De optræder som killerhvaler, har New York Times beskrevet deres fremfærd.

Magtkoncentrationen har nået niveauet for de tidligere gummi- og oliebaroner. I branche efter branche er det kun en håndfuld virksomheder, der har halvdelen eller op til 90 pct. af markedet. Samtidig tonser selskabernes indtjening i vejret, mens konkurrenter bliver udmanøvreret, og mens antallet af lavtlønnende og deltidsansatte i koncernerne vokser.

Lønandelen i ”Superstjernekoncernerne” er faldet omkring fem procentpoint de seneste 30 år, viser en ekspertanalyse. Monopoldannelsen betyder, at virksomhederne i stigende grad kan sætte priserne i vejret uden at miste kunder. Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, har om den tyske bilbranche sagt, at der stort set ikke findes et sted, hvordan den ikke er i stand til at lave karteller.

I Tyskland får de ”selvstændige” bude i egne biler hos Amazons budtjeneste maksimalt 475 kr. for fire timers arbejde, og så skal de selv betale for brugen af deres biler, brændstof, pension og sygesikring. I USA havde Amazon i 2015 ifølge en meget kritisk rapport 146.000 ansatte, men Amazon havde samtidig kostet 300.000 jobs i konkurrerende virksomheder.

Europa betaler regningen
Det er slående, at det næsten udelukkende er amerikanske virksomheder, som præger udviklingen, mens det i høj grad er europæiske virksomheder, der må bære byrden. Samtidig gemmer de (både amerikanere og europæere) hvert år mere end 600 milliarder euro i skattely, over halvdelen i europæiske skattely. OECD anslår, at OECD-landene går glip af næsten 100 milliarder euro i skatteindtægt om året. Det er lavt sat i forhold til andre analyser. Thilo Bode mener, at både skattesystemet og straffe- og erstatningsmulighederne skal ændres drastisk, hvis forholdene skal forbedres. I Tyskland er der lavet et ekspertoplæg, så en bøde skal kunne være på 15 pct. af omsætningen. Men vil Bundestag vedtage forslaget? Bode tvivler.
Die Diktatur der Konzerne, Thilo Bode, 236 sider, S. Fischer, 18 euro.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank