Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse – Elon Musk: Skal milliardærer spille geopolitik?

Hugo Gaarden

onsdag 04. oktober 2023 kl. 17:55

Boganmeldelse – Elon Musk: Skal milliardærer spille geopolitik?

Boganmeldelse: Walter Isaacsons biografi om Elon Musk har virkelig trukket overskrifter verden over. Bogen, der er oversat til dansk, er underholdende, fordi den viser, at Musk svinger mellem genialitet og vanvid. Han er også et monster, som Isaacson skriver. Men det er de handlinger, som Musk står bag, der er det vigtigste i bedømmelsen af verdens måske stør­ste og mest innovative iværksætter, skriver journalist Hugo Gaarden i denne boganmeldelse.

Ingen er i tvivl om Musk’s genialitet som ingeniør og forretningsmand. Han har gang på gang set nogle tendenser, som han i lyntempo gør til virkelighed, mens andre nøler i årevis. Han tvinger en ny udvikling igennem trods al modstand, til tider med brutale forretningsmetoder.

Han var først med masseproduktion af el-biler, og han har formået at skaffe kapital ved at overbevise aktionærer om det geniale i at omstille bil-samfundet til elbiler – alle­rede før, han kunne bevise, at han kunne tjene penge på dem. Det var hans person og dynamik, der overbeviste ak­tionærerne, men også, at han fra ganske ung havde tjent millioner af dollar, herunder på betalingstjenesten PayPal.

Han har sat helt nye standarder for ledelse, f.eks. ved at fokusere ekstremt hårdt på omkostninger og ved at gøre ting og design så enkle som overhovedet muligt samt ved at koble alle elementer i et produkt og en produktion sammen. Men også ved at turde satse på ”det umulige,” også når det fører til brutale kampe mellem ledere.

Han overtog Twitter, uden at man rigtigt ved, hvorfor. Vil han lave et globalt medieimperium, har han politiske ambitioner måske som kommende præsident? Vil han bruge X for at påvirke sin og andres aktier? Eller vil han sikre et uafhængigt globalt medie, uden den snigende ten­dens til censur, også fra staten?

Disse spørgsmål kommer Isaacson ikke ind på. Bogen indeholder ikke noget, der ligner en risikovurdering af Musk og hans eventuelle langsigtede personlige skjulte hensigter.

Musk vil sende raketter til Mars i sit selskab SpaceX for at skabe en ny verden, hvis kloden er ved at gå til grun­de – eller måske bare for at lave en ny verden og en ny menneskehed.

Han bruger egne raketter til at opsende tusinder af små satellitter i sit selskab Starlink. Halvdelen af ver­dens satellitter er ejet af Starlink. Det gode er, at han sik­rer kommunikation og internetadgang til millioner af fatti­ge i de mest øde og fattige lande verden over.

Det problematiske er, at samme Starlink er blevet brugt af Ukraine for at sikre kommunikation mellem mili­tære enheder i kampen mod russerne. De bruges af Ukra­ine for at ramme russiske mål præcist. Det er positivt set fra Ukraines og Vestens side. Men en privatmand er altså blevet en vital aktør i krigen.

Han har tilmed blandet sig strategisk i krigen ved at hindre ukrainerne i at bruge Starlink under deres angreb på Krim. Musk var bange for, at brugen af Starlink kun­ne fremprovokere et atomangreb fra præsident Putin, hvis Ukraine var på nippet til at presse Rusland tilbage fra Krim. Ja, det gav ham også anledning til at foreslå, at Ukra­ine skal opgive Krim og det østlige Ukraine og erklære sig neutralt for at opnå en fredsaftale med Rusland.

Hans idé er slet ikke urealistisk, men det er altså en pri­vat mangemillionær, der blander sig i en krig, der normalt afgøres af politiske ledere.

Det og andre af Musk-aktiviteterne har fået den aner­kendte britiske erhvervsavis Financial Times til i en leder at advare mod at lade private forretningsfolk få et for stort friløb, som vi ser med Elon Musk. Skal de være afgørende for, hvordan vi skal køre, om vi skal søge tilflugt på Mars, eller om udfaldet af en krig?

Bogen om Musk giver et interessant indblik i Musks livsforløb fra en hård opvækst hos en ondskabsfuld far i Sydafrika, over mobning i skolegården til hans liv i Canada og USA, hvor han opdagede eventyrånden fra pionértiden, og hvor han selv blev bidt af det samme: Nemlig at erobre rummet og skabe en bæredygtig udvikling med el-biler. Idéerne til det havde han allerede som barn og ung. Det enestående er, at han formåede at realisere ”vilde” idéer som ingen anden. Men det viser også faren ved, at enkelt­personer med rådighed over en enorm kapital kan bryde alle konventioner – med risiko for samfundene.

Desværre drager forfatteren ikke nogen gennemtænk­te konklusioner om perspektiverne ved enkeltpersoner, der somme tider har større indflydelse end stater.

Elon Musk, Walter Isaacson, Gutkind, 705 sider, 400 kr.

Hugo Gaarden

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank