Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Brøndby fra junkaktie til investeringsmulighed

Bruno Japp

onsdag 23. november 2022 kl. 15:00

Brøndbyernes I.F. Fodbold A/S (Brøndby) blev børsnoteret for 22 år siden, og selvom man leder meget grundigt, bliver det svært at finde et stadig eksisterende selskab, som har været en dårligere investering. Men nu bliver den grimme ælling måske til en flot svane.

BIF er de seneste år blevet holdt i live af kapital fra storaktionær Jan Bech Andersen, som ejer 55,3 pct. af selskabets aktier, og det har gennem årene givet anledning til spekulationer om, hvad hans planer med investeringen egentlig var.

Var der blot tale om endnu en rigmand, som ville bruge sine mange penge på noget sjovt? Eller var Jan Bech Andersen så stor Brøndbyfan, at han var parat til at hælde et stort millionbeløb i en kronisk underskudsforretning for at holde klubben i live? Eller var det i virkeligheden den drevne forretningsmand Jan Bech Andersen, som havde set en god langsigtet investering og slået til på det rigtige tidspunkt?

Det rigtige svar har længe været betragtet som en kombination af de to første muligheder, men her i efteråret er mulighed nr. 3 pludselig kommet med i spillet.

Rygter om overtagelse holdt stik
For en børsnoteret fodboldklub er rygter om en overtagelse ikke usædvanlige, og den 19. september var rygterne så kraftige, at Brøndby følte sig nødsaget til at udsende en børsmeddelelse herom. Der var dog tale om en intetsigende standardmeddelelse om, at Brøndby løbende modtager henvendelser fra interesserede investorer, og at man straks ville orientere markedet, hvis drøftelserne resulterede i konkrete aftaler.

Det svarer omtrent til at sige, at man bestemt regner med, at tirsdag kommer efter mandag i næste uge, men at man straks vil give besked, hvis det ikke bliver tilfældet.

Men denne gang viste der sig at være så meget substans i rygterne, at man en måneds tid senere udsendte endnu en børsmeddelelse, som denne gang offentliggjorde Global Football Holdings (GFH) intention om at fremsætte et offentligt tilbud på Brøndby. GFH er også medejere af tyske FC Augsburg samt hovedaktionær i portugisisk Estoril Praia og belgiske SK Beveren.

Af det vedhæftede bilag til børsmeddelelsen fremgår, at tilbudsprisen er 0,55 kr. pr. aktie, og at storaktionær Jan Bech Andersen har givet et uigenkaldeligt forhåndstilsagn om at sælge op til en majoritet af aktierne i Brøndby til GFH.

Han fortsætter altså som storaktionær og formand for bestyrelsen i Brøndby, men fremover kun som næststørste aktionær og ikke længere som majoritetsaktionær.

Det må betragtes som en genistreg af Jan Bech Andersen, der ejer 322 mio. Brøndby-aktier. Teoretisk set kan aftalen ende med, at han sælger 50,1 pct. af aktiekapitalen til GFH for 157 mio. kr., men i praksis bliver den solgte andel betydeligt mindre. Hvor stor den bliver afhænger af, hvor mange af de øvrige aktionærer, der vælger at tage imod tilbuddet.

Men under alle omstændigheder får Jan Bech Andersen afhændet en del af sine aktier i en forretning, der i årevis har været underskudsgivende. Han slipper samtidig for at være nødt til at agere sikkerhedsnet under klubbens økonomi for at beskytte sin egen investering. Og endelig bevarer han en væsentlig del af aktierne i en virksomhed, hvor han nu bliver partner med et meget stort kapitalstærkt selskab.

I bilaget til den sidstnævnte børsmeddelelse oplyses, at der stilles en konvertibel lånefinansiering på op til 30 mio. euro (223 mio. kr.) til rådighed for at understøtte Brøndbys strategi. Og med klubbens placering lige over nedrykningsstregen i Superligaen falder pengene på et tørt sted.

Men klubbens fans har alligevel været kritiske overfor overtagelsen, som de frygter vil reducere Brøndby til at være et tandhjul i en pengemaskine uden respekt for klubbens historie og idealer.

Frygten er forståelig, men set fra en investors vinkel er overtagelsen ubetinget positiv. Ifølge børsmeddelelsen har GFH ikke til hensigt at afnotere Brøndbys aktier fra børsen, og med en finansielt professionel og kapitalstærk hovedaktionær i ryggen er fremtidsudsigterne for Brøndby-aktien pludselig ændret fra junkstatus til at være en seriøs investeringsmulighed.

Bruno Japp

Aktuel kurs 0,54

Kursmål (6 mdr.) 0,55

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

 

Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank