Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Tyske SSE 22 har nu taget kontrollen over AaB

Bruno Japp

onsdag 19. juni 2024 kl. 11:55

Tyske SSE 22 har nu taget kontrollen over AaB

AaB’s nye storaktionær, tyske SSE 22, kontrollerer nu klubben med 51,5 pct. af stemmerne. Vi ser en betydelig risiko for et nyt kapitalbehov indenfor en overskuelig årrække og anbefaler mindretalsaktionærerne at acceptere SSE 22’s lovpligtige købstilbud.

I 2023 trådte tyske Sport Strategy Excellence 22 GmbH & Co. KG (”SSE 22”) ind i AaB med et betydeligt kapitalindskud. I den forbindelse modtog SSE 22 to warrants, som gav selskabet ret til at tegne aktier i AaB til kurs 44,26.

Warrant 1 giver SSE 22 ret til at tegne 1.025.727 nye aktier til kurs 44,26, mens Warrant 2 giver SSE 22 ret til at tegne 319.489 nye aktier til kurs 44,26.

Den første af disse warrants udnyttede SSE 22 i den forløbne uge, og i den forbindelse er der udarbejdet et prospekt på 109 sider. Det indeholder nogle oplysninger, som er interessante for AaB’s eksisterende aktionærer.

Vigtigst er en enkelt linje på side 93: ”Som følge af SSE 22’s udnyttelse af Warrant 1 opnår SSE 22 en ejerandel på mere end 50% af stemmerne i Selskabet og opnår dermed kontrol over Selskabet.” ”Selskabet” er Aalborg Boldspilklub A/S (”AaB”), som nu officielt har mistet sin selvstændighed.

Man kan selvfølgelig diskutere, om et børsnoteret aktieselskab har nogen selvstændighed, men hvor afgørende beslutninger tidligere skulle træffes af et flertal blandt en gruppe aktionærer, har en enkelt storaktionær nu overtaget kontrollen over selskabet.

Det kan man mene om, hvad man vil, men med AaB’s historie som et kronisk underskudsgivende selskab siden børsnoteringen i 1998, var der næppe nogen anden slutning på historien.

Det bekræftes af AaB’s aktuelle resultatforventninger i prospektets afsnit 13.2.3: ”AaB forventer et resultat for 2024 i niveauet minus 25 mio. kr. til minus 35 mio. kr.” Reelt har en stor del af SSE 22’s kapitalindskud altså allerede fået ben at gå på.

I den forbindelse er det interessant at se på ledelsens forventninger til den økonomiske fremtid. I prospektets afsnit 10.3 om ”Fremtidigt lånebehov og kapitalkilder” står følgende: ”Ledelsen forventer at finansiere Selskabets aktiviteter og strategien ved anvendelse af indtjening fra drift samt egenkapital, herunder det opnåede provenu fra Udbuddet.

Det må betragtes som en særdeles optimistisk forventning i betragtning af, at AaB har haft underskud på den primære drift i fem af de seneste seks år med et samlet minus på 108 mio. kr. Når man ser på, hvor mange gange AaB har været nødt til at hente store tocifrede millionbeløb i kapitaltilskud, må det konstateres, at det reelt ikke er lykkedes AaB at etablere en økonomisk holdbar forretningsmodel i de 26 år, selskabet har været børsnoteret.

Men det forventer man altså sker nu, da der er grænser for, hvor længe man kan dække et underskud ved at trække på egenkapitalen.

Det er dog vigtigt at påpege, at ledelsen ikke forsøger at føre investorerne bag lyset. I prospektets afsnit om risikofaktorer står på en fremtrædende plads følgende: ”Investering i de Nye Aktier eller de Eksisterende Aktier indebærer en betydelig risiko.

I prospektets afsnit om risikofaktorer oplyses også, at ”AaB’s indtjening vil i høj grad være afhængig af de sportslige resultater.” Heri ligger bl.a., at en ny nedrykning fra Superligaen vil få betydelige negative konsekvenser for AaB’s økonomi.

Den oplysning er næppe overraskende, men det interessante er AaB’s vurdering af sandsynligheden for denne risikofaktor. På skalaen Lav-Middel-Høj vurderes sandsynligheden til Middel.

Siden AaB’s børsnotering har selskabets kapitalsituation fulgt et fast mønster: Først løber man tør for penge. Derefter får man tilført kapital fra en gruppe gavmilde aktionærer og præsenterer store planer om en gylden fremtid. Og så løber man tør for penge igen.

Fra den vinkel er der ikke noget nyt i det seneste kapitalindskud og klubbens målsætning om at blive en Top 6-klub med overskud på driften. Det er gammel vin på nye flasker.

Forskellen ligger i, at AaB nu kontrolleres af én ejer, som må formodes at have solid indsigt i både fodboldøkonomi i almindelighed og i AaB’s økonomi og historie i særdeleshed. Vi udelukker derfor ikke, at AaB-aktien kan blive en succeshistorie i løbet af en årrække.

Men vi lægger heller ikke skjul på, at vi ikke anser det for sandsynligt. Derfor anbefaler vi, at man som eksisterende aktionær benytter sig af den salgsmulighed, der fremgår af prospektets side 15: ”Ved SSE 22’s udnyttelse af Warrant 1 opnår SSE 22 en ejerandel på 50,51%. SSE 22 er i forlængelse heraf forpligtet til at fremsætte købstilbud til de øvrige aktionærer i AaB.

Bruno Japp

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank