Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Derfor forventer vi en positiv vending i aktierne

Morten W. Langer

lørdag 22. januar 2022 kl. 19:08

Med de seneste ugers kursfald er den negative stemning for alvor ved at bide sig fast på aktiemarkederne. Den rutinemæsssige ”buy the dip” adfærd synes at være afløst af ”sell on strenght”. Udsigten til stigende renter har udløst nervøsitet og negative aktiemarkeder. Men læs her hvorfor vi tror, at aktiemarkederne snart bunder ud.

En vigtig forklaring bag de nervøse aktiemarkeder er dels, at centralbankerne ventes at skrue markant ned for deres obligationsopkøb. En anden vigtig forklaring er den stigende inflation, som driver renterne op. Inflationen har fået et gevaldigt spark op de seneste måneder, fordi priserne på råvarer, landbrugsvarer, energi og transport er steget meget. Det er nu ved at sætte sig i forbrugerpriserne. Mange af disse prisstigninger kan føres tilbage til klumper i logistikkæderne, så der er opstået vareknaphed.

Priser dannes som bekendt af udbud og efterspørgsel, og hvis udbuddet bliver knappere, vil priserne gå op. Overordnet ser vi nu tydelige indikationer på, at logistikpropperne er ved at løsne lidt op, og det giver anledning til faldende transportpriser. Vi har været på rundtur i det meste af transportuniverset, og tendensen synes at være den samme hele vejen rundt:

På det seneste har prisen på transport til vands (både tørlast og containerrater), i luften og til lands været faldende. Hvis denne tendens til faldende transportpriser fortsætter, har det stor betydning for aktiemarkedet. For det første er der håb forude for de mange virksomheder, som lider under høje transportpriser og eksempelvis mangel på halvfabrikata, herunder komponenter. Det drejer sig om blandt andet Bang & Olufsen, RTX, Vestas og Ambu.

Og dels vil en stribe af de transportselskaber, som har været begunstiget af høje transportpriser mærke faldene og en tilbagevenden til en mere moderat lønsomhed. I denne kategori hører blandt andet Mærsk, DSV, Norden og NTG, samt nogle af de mindre rederier.

Lad det være sagt med det samme: For det første er de negative dynamikker ved at være så rodfæstet i aktiemarkedet, at der skal en hel del til for at vende stemningen. Så der kan meget vel være flere kursfald forude de næste uger. For det andet skal billedet bekræftes af fortsatte fald i transportpriserne, som underbygger, at der er tale om en varig tendens.

Og så er det også nødvendigt, at rentemarkederne begynder at indbygge de nye oplysninger i renteforventningerne. Og det er faktisk ved at ske, men indtil videre ret afdæmpet. Hvor markedet har vægtet sandsynligheden for tre renteforhøjelser dette forår meget højt, er denne sandsynlighed på det seneste dykket. Og det passer godt sammen med, at de femårige inflationsforventninger på det seneste er faldet til det laveste niveau siden februar 2021. Signalerne er altså ikke til at tage fejl af.

Lige nu går dønningerne meget højt, og det er sandsynligt at psykologi – i højere grad end fakta – kommer til at styre aktiemarkederne et stykke tid endnu. Men umiddelbart taler dette inflationsbillede, hvis det holder stand, for, at yderligere kursfald vil være en god købsmulighed. Fredag lukkede det amerikanske aktiemarked med markante fald i obligationsrenterne, både de korte og lange renter.

Og det betød også, at de bedst præsterende sektorer var teknologi, biotech og farma. Det kunne være starten på en ny historie, hvor rotationen igen vender på hovedet – og hvor kapitalen igen trækker over mod de dyrere aktier.

Aktieugebrevet Invest slår markedet

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er årets afkast nu minus 4,6 procent, mens det danske Copenhagen Benchmark er faldet 7,6 procent. Vi ligger tre procentpoint bedre end de danske aktier, og kun to afdelinger med danske aktier har klaret sig bedre end Økonomisk Ugebrevs Portefølje ud af 60 afdelinger i de danske investeringsforeninger.

Det betyder også, at investeringsfonden Aktieugebrevet Invest, som følger Økonomisk Ugebrevs Portefølje, i år ligger betydeligt bedre end markedet. Økonomisk Ugebrevs datterselskab, Økonomisk Ugebrev Capital, har netop fået Finanstilsynets godkendelse som formel investeringsrådgiver. Og det betyder, at den planlagte omstilling fra en alternativ investeringsfond til en UCITS-investeringsforening gennemføres om få uger.

Det betyder blandt andet, at administrationsomkostningerne sættes ned, det bliver muligt at handle hver dag, og mindsteinvesteringen nedsættes til 50.000 kr. mod tidligere 750.000 kr. Og senere på året børsnoteres fonden, der aktuelt forvalter ca. 45 mio. kr. Den nye model åbner altså for betydeligt flere investorer end tidligere, og det har vi allerede mærket de første reaktioner på. Læs mere om investeringsfonden her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank