Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Hvornår skal vi samle op i de dyre superaktier?

Morten W. Langer

lørdag 15. januar 2022 kl. 14:27

Hvornår skal vi samle op i de dyre superaktier?

Stigende renter og inflationsforventninger har de seneste måneder sat de dyreste danske superaktier markant ned. Forklaringen er meget enkel. Med stigende renter indregner analytikerne en højere diskonteringsrente i deres modeller, og det sætter sig som lavere nutidsværdier for en estimeret fair aktiekurs. For knap halvanden måned siden, i starten af november, skrev vi i denne klumme “Undgå de dyreste danske superaktier” med henvisning til netop dette scenarie. Siden da er det gået voldsomt ned at bakke netop for disse superaktier.

Flere af de aktier, vi kalder superaktier, er dykket 30-50 procent over de seneste måneder, uden at deres vækstudsigter er nævneværdigt ændret. Og på et tidspunkt vil de selvfølgelig vende og antagelig starte en langsigtet ny fremgangsperiode. Når vi fokuserer på dette nu, har det to forklaringer. For det første er flere af de aktier, vi snakker om, ved at nå vigtige tekniske støttepunkter.

For det andet er der senest begyndt at tegne sig et lidt andet kursmønster i nogle af aktierne. Bemærkelsesværdigt er det, at netop disse meget dyre aktier målt på price earning fredag viste overraskende robusthed.  I dagens meget negative marked klarede Ambu, Genmab, Chemometec og Bavarian sig flot med mindre plusser.

Det er slet ikke sikkert, at disse aktier har nået bunden. Men når de gør det, er det lagt op til en voldsom stigningsperiode. Det gælder ikke mindst for Ambu og Bavarian, som hører til de mest shortede aktier på det danske aktiemarked.

Knap elleve procent af aktiekapitalen i Ambu er shortet, svarende til aktier for 3,5 mia. kr., der skal tilbagekøbes af shortfondene for at afdække deres positioner. Med den daglige omsætning i Ambu på ca. 150 mio. kr. svarer det til ca. 23 dages fulde omsætning, shortfondene skal købe op i for at afdække deres positioner. Eller 46 dage med halvdelen af omsætningen. Det kan udløse en historisk short squeeze på det danske aktiemarked.

Men husk lige, at Ambu-aktien stadig efter halvering af aktiekursen handles til 70 gange det forventede overskud i 2023. Så aktien kan meget vel falde meget mere, før den skal købes. Billedet er næsten det samme for Bavarian, som har shortet 5,1 procent af aktiekapitalen.

Det vil dog være gambling at satse på, det hele vender nu. Også selvom det amerikanske aktiemarked fredag aften sluttede meget positivt, og det vil smitte positivt af på det danske aktiemarked mandag formiddag.  Rentemarkederne forventer et stadig hurtigere tempo i den amerikanske centralbanks øgning af den korte rente det næste halve år.

Og det er dette rentescenarie, som – tøvende – er ved at blive indarbejdet i aktiemarkedet. Når det ikke går stejlt ned ad bakke, skyldes det også den igangværende sektor rotation, hvor de store investorer flytter kapital ud af høj-PE papirer over i value aktier og finansaktier. Vi forventer, denne trafik vil fortsætte en rum tid endnu. Og denne rotation betyder også, at det generelle indeks kun skrider langsomt indtil videre.

En ny stigende bekymring på markedet er, at den amerikanske (og andre) centralbanker kommer alt for sent i gang med at sætte de korte renter op for at tæmme inflationen. Det kan udløse en chokkur for både aktiemarkedet og makroøkonomien. Historien viser, at perioder med stigende inflation og efterfølgende rentestigninger næsten altid ender ud i en økonomisk recession.

Så selvom vi forude måske får et kortsigtet økonomisk genåbningsboom, kan der i andet halvår ligge en recession og lure forude. Og da aktiemarkederne som regel er 6-9 måneder foran den virkelighed, vi kan se, kan dette scenarie meget vel begynde at sætte sig i aktiemarkedet. Er det allerede ved at ske nu? Måske.

Fredag var det nogle af de store danske mere konjunkturfølsomme aktier, der fik hug: Blandt andet A.P. Møller Mærk (trods en opjustering), DSV, NTG, FLS og Rockwool. Vi mener dog, at det er for tidligt at konkludere på en dags afkastmønster. Men det er noget, der skal iagttages ekstra de næste uger.

Den forsigtige tilgang til aktiemarkedet, som vi i Porteføljen og investeringsfonden Aktieugebrevet Invest forfulgte i efteråret, begynder nu for alvor at give pote. Selvom vi er næsten fuldt investeret, har vi outperformet markedet solidt i starten af det nye år. Porteføljen har et afkast på minus 2,7 procent, mens Copenhagen Benchmark er faldet 5,5 procent. Altså en bedre-performance på 2,8 procent.  

Resultatet er opnået gennem stor vægt mod turnaround aktier, finansaktier og andre aktier, vi anser for at være billige. Og så har vi også et par dyre outsidere, som vi har meget stor tiltro til på den lange bane. Men vi er meget opmærksomme på den sektor rotation, som er undervejs.

Vi bemærker også, at kun fire ud af 60 investeringsforeningsafdelinger med danske aktier aktuelt har en bedre performance end Økonomisk Ugebrevs Portefølje og investeringsfonden.  Læs også nyt om investeringsfonden AktieUgebrevet Invest her 

 

 

[postviewcount]

Jobannoncer

Forretningsprojektledere med en skarp pen og stort drive
Region Hovedstaden
Nyt job
Financial Controller til Business Support i Pensions & Investments
Region Hovedstaden
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til Udvikling, Kontrol & Overvågning inden for fonds- og valutaområdet
Region Midt
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Ringkjøbing Landbobank søger forretningsudvikler indenfor kreditområdet
Region Midt
Grant Thornton Denmark søger erfaren revisor
Region Hovedstaden
Senior Regnskabschef i CM Biomass
Region Hovedstaden
Møns Bank i Næstved søger erhvervsrådgiver – er det dig?
Region Sjælland
Ringkjøbing Landbobank søger privatrådgiver til København
Hovedstaden
Clipper Bulk A/S søger Finance Controller
Region Hovedstaden
Controller til store it-projekter i en af landets største it-afdelinger
Region Midt
Dansk Sygeplejeråd søger financial controller med god faglig ballast og digital flair
Region Hovedstaden
Vil du være med til at føre tilsyn med finansielle virksomheders regnskaber og rapportering?
Region Hovedstaden
Sparekassen Kronjylland søger kvantitativ analytiker eller statistiker
Region Midtjylland
Plesner søger økonom til ambitiøs økonomisk analyseenhed
Region Hovedstaden
Clipper Bulk A/S søger Accountant Assistant – Creditor & Payment Team
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]