Finans

Samråd om minusrenter: Kollerup vil øge bankkonkurrence, undersøgelse igangsat

Morten W. Langer

fredag 16. juli 2021 kl. 16:00

Torsdag blev der holdt samråd om erhvervsminister Simon Kollerups udsagn om ”grådige” banker og kritikken af bankernes minusrenter på kunders indlån. Ud over en masse mindre saglig politikersnak kom der to ting ud af det. Chefredaktør Morten W. Langer har lyttet sig igennem samrådet på en time og 19 minutter.

For det første vil ministeren gribe politisk ind, hvis bankerne sænker grænsen for minusrenter på indlån under 100.000 kr. Og det argumenterede han godt for: Danskerne er tvunget til at have en bankkonto til at modtage løn og offentlige ydelser og til at betale regninger. Banksektoren har en særlig forpligtelse, og det er vigtigt, at danskerne har tillid til banksystemet.

Simon Kollerup sagde på samrådet: ”Jeg gentager gerne mit budskab: Grænsen for de negative renter er nået nu ved de 100.000 kr. Bankerne skal tænke sig ekstra godt om, hvis de overvejer at gøre renterne endnu mere negative.”

Overskyder negative renter
For det andet sagde Simon Kollerup mere tydeligt end tidligere, at han vil have styrket konkurrencen i banksektoren med indirekte hentydning til, at de fleste banker har fulgt samme forøgelse af minusrenterne, så de fleste banker nu har større minusrenter end Nationalbanken og en risikofri statsobligation.

Erhvervsministeren sagde ikke kun, at han har bedt Konkurrencestyrelsen om at undersøge konkurrenceforholdene i banksektoren. Han sagde direkte, at han har bedt om, at styrelsen undersøger konkret, hvordan konkurrencen kan styrkes. Ministeren sagde: ”Seneste undersøgelse af konkurrencen på bankmarkedet er fra 2013. Vi er vel alle enige om, at effektiv konkurrence er sundt. Derfor har jeg bedt Konkurrencestyrelsen om at undersøge, hvordan man kan forbedre konkurrencen på bankmarkedet.”

Hovedparten af samrådet gik med, at ministeren på den ene side, og de borgerlige partier anført af Liberal Alliances Alex Vanopslagh på den anden, fremførte tidligere kendte synspunkter. Det var tydeligt, at ministeren havde forberedt sig langt bedst, og han havde også de bedste argumenter for at fastslå, at nok er nok. At bankerne risikerer et indgreb, hvis de nedsætter beløbsgrænsen for indlånsbeløb, der pålægges minusrenter.

Vanopslaghs synspunkter var teoretiske, og han mindede mest som en middelgod repræsentant – og lobbyist – for Finans Danmark. Hans synspunkt er, at indlånsrenter nødvendigvis må følge Nationalbankens minusrente på indskudsbeviser. Men sådan behøver det naturligvis ikke at være, var erhvervsministerens synspunkt.

Vanopslaghs synspunkt undlader også fuldstændig at tage højde for det forhold, at udlånsrenterne de seneste mange år slet ikke er fulgt med indlånsrenterne ned. Alene det forhold gennemhuller hans overfladiske argument. Økonomisk Ugebrev påviste for nylig i en artikel, at bankerne i over et årti har fastholdt høje udlånsrenter for at kompensere for minusrenter på indlån. Men det blev glemt i den til tider personlige debat, som mest virkede som en tvekamp, der skulle afgøres.

I artiklen skrev vi: ”Lektor emeritus Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet har gravet i den historiske udvikling i bankernes indlåns- og udlånsrenter og konkluderer, at bankerne siden begyndelsen af 2010’erne har taget alt for høje udlånsrenter netop for at kompensere for underskud på bankernes bankindlån. Opsigtsvækkende erkender bankernes brancheforening Finans Danmark i et notat, at det hænger sådan sammen. Argumentet for minusrenter krakelerer.”

Monopol-agtige forhold
Vanopslagh kritiserede også ministeren for, at han overhovedet blander sig i prisdannelsen på et frit marked, og den kritik har fået støtte fra Nationalbanken (som tænker mest på Finansiel Stabilitet), fra mange eksperter (hvoraf mange af dem har økonomisk bånd til den finansielle sektor) og fra borgerlige partier (som synes at have ageret mest som finanssektorens lobbyister).

Sagen er den, at erhvervsministeren også er ansvarlig for konkurrenceområdet, og han er derfor i sin gode ret til at påpege eventuelle markedsnedbrud på grund af monopolagtige konkurrenceforhold. Økonomisk Ugebrev har i en analyse påvist, at danske banker har nogle af Europas højeste omkostninger, og der skulle være mere end 12.000 færre ansatte i banksektoren, hvis den var lige så effektiv som gennemsnittet af otte nære EU-lande. Selvom Finans Danmark ikke er enig i konklusionerne, er der et godt grundlag for at kigge nærmere på banksektorens markedsforhold.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Andel søger financial controller til ledende energi- og fibernetkoncern med grønne visioner
Andel søger erfaren financial controller til ledende energi- og fibernetkoncern med grønne visioner
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til produktion vedr. erhvervskundesager
Ambitiøs & digitalt interesseret medarbejder søges til Erhvervsministeriets departement i området for Samfundsøkonomi, konkurrenceevne & digitalisering
Vil du være med til at sikre fortsat tillid til års- og delårsrapporter fra de børsnoterede virksomheder og være en del af et knivskarpt fagligt miljø hos Erhvervsstyrelsen?
Analytikere til modeludvikling i Sydbank
Sparekassen Sjælland-Fynsøger IT-sikkerhedsansvarlig
Erhvervsministeriet søger Kontorchef til at sætte rammerne for fremtidens finansielle sektor (Genopslag)
Energinet søger Commercial Manager – Bred profil med international forhandlingserfaring
Energinet søger økonomer til elmarkedsudvikling og markedsdesign for energiøer
Portefølje Manager og Market Intelligence specialist, der kan skabe overblik
Økonomisk konsulent til spændende stilling i den centrale økonomifunktion i Stevns Kommune
Ringkjøbing Landbobank søger Producent til bankens Engrosafdeling
Forretningsudvikler med erfaring inden for fonds- og investeringsområdet til Ringkjøbing Landbobank
Fagligt stærk medarbejder til Økonomistyring i Skatteministeriet
Research Analyst hos Økonomisk Ugebrev
Redaktør søges til Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til Back Office Fonds på hovedkontoret i Ringkøbing
HORTEN søger ansvarsfuld og serviceminded sagsadministrator med flair for tal og proces
Trafikstyrelsen søger jurist til personcertificering indenfor luftfart
Administrativ medarbejder med speciale i erhverv til Sparekassen Sjælland-Fyn
Bls Capital Fondsmæglerselskab A/S søger Trader
Regnskabsmedarbejderer til nyoprettede stillinger i internt kontrolmiljø
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
Økonomichef til Lolland Kommune

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]