Finans

Spekulanter taber milliarder på restrukturerings-cases

Morten W. Langer

onsdag 05. maj 2021 kl. 12:32

Artiklen bringes i den kommende udgave af ØU Finans og ØU Formue: 

Oktober sidste år var det SAS, som var gennem en rekapitalisering og omstrukturering. Investorerne var rundforvirrede omkring værdiansættelsen, og da kapitalforhøjelsen blev gennemført, dykkede aktiekursen 88 procent. Nu sker det igen: Aktionærerne i Norwegian Air og NP Investor, med nyt navn Spenn, kan se frem til, at aktuelle værdier på milliarder fordufter om få uger. De nuværende aktionærer bliver udvandet 95-99 procent i de aktuelle restruktureringsplaner. Chefredaktør Morten W. Langer fortæller historien

Nyheden om, at SAS i efteråret stod foran en rekapitalisering med indskud af et stort milliardbeløb, blev modtaget af investorerne med klapsalver. Det skandinaviske flyselskab var reddet. Og aktiekursen blev sendt op i knap fire kroner den 1. oktober 2020. Det var velkendt, at de eksisterende aktionærer ville blive ekstremt udvandet på grund af udstedelse af nye aktier. Men det påvirkede ikke i første omgang kursdannelsen.

Økonomisk Ugebrev spekulerede i en analyse i, om aktiekursen blev holdt kunstigt oppe for at sikre en succesfuld emission. Men det var der ikke noget bevis på. Efter start på kapitalforhøjelsen og handel med tegningsretter faldt aktien fra tinderne og rundede 50 øre. Altså et kursfald på 88 procent på én måned. Av.

Men nu er historien ved at gentage sig:  Aktuelt handles Norwegian Air til en børsværdi på 2,3 mia. NOK, baseret på 40 mio. udestående aktier til en børskurs på 56 NOK. Forunderligt nok har markedet fuldstændig ignoreret, at selskabet den 10. maj gennemfører første del af restruktureringsplanen: Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev (link-https://ugebrev.dk/flashnews/norwegian-kapitalforhoejelse-starter-10-maj-nye-aktier-saelges-til-7-nok-nuv-aktionaerer-udvandes-til-5/ ) udstedes nye aktier for syv kroner stykket, og de nuværende aktionærer vil komme til at sidde tilbage med knap fem procent af den samlede aktiekapital. De bliver altså udvandet tyve gange.

Samlet antal aktier efter forhøjelse om ombytning af gæld bliver knap én mia. Hvis det meget optimistisk skønnes, at Norwegian skal have samme værd som SAS, altså 14 mia. kr., svarer det til en fremtidig aktiekurs på Norwegian på ca. 14 DDK eller 19 NOK.

Det skal ses i forhold til tegningskursen på syv NOK og den aktuelle børskurs på 56 NOK, som dog inkluderer værdien af et endnu ukendt antal tildelte tegningsretter. Med udbuddet af nye high-risk Norwegian aktier forventer vi et forestående meget stort kursfald i Norwegian aktien, da tegningsretterne må forventes at blive billige.

En endnu vildere case er udviklingen i den aktuelle børskurs på NPinvestor, som nu omdøbes til Speen Technology, der ejes af norske Blockbonds. Ifølge en børsmeddelelse fra NPinvestor kommer de nye ejere til at sidde på 99,4 procent af aktiekapitalen, hvilket er ensbetydende med en udvanding af de nuværende aktionærer med 200 gange.

Med den aktuelle børskurs på NPinvestor på 53 mio. kr. før kapitaludvidelsen, har selskabet altså nu formelt en børsværdi på 10,6 mia. kr. Det er langt mere end den værdi på 1,4 mia. kr., som aktietransaktionen er aftalt ud fra. Umiddelbart står de aktuelle småaktionærer til et kurstab på knap 90 procent – fra 5,25 kr. til  55 øre.

Spørgsmålet er, om Blockbonds overhovedet er én mia. kr. værd: Selskabet har på basis af blockchain-teknologi udviklet en app, Spenn, der gør det muligt for borgere i den tredje verden at ”gå i banken”. Det oplyses, at ”Blockbonds’ rapidly growing solution SPENN currently have more than 800,000 users and are managed by a staff of 140 employees across 4 operational markets – Philippines, Tanzania, Rwanda and Zambia. The head offices are in Norway and London.” Intet er oplyst om selskabets aktuelle regnskabsdata fra Blockbonds, selvom det må anses for at være stærkt kurspåvirkende information og dermed underlagt børsreglernes oplysningspligt.

Økonomisk Ugebrev har gravet lidt i det norske Blockbonds as: Ifølge selskabets seneste årsregnskab var der i 2019 samlede indtægter på 336.288 NOK, og driftsunderskuddet var 21,5 mio. NOK. Ifølge finansavisen.no (link-https://finansavisen.no/nyheter/finans/2021/02/23/7631385/blockbonds-gjor-omvendt-oppkjop-pa-nasdaq-borsen-i-danmark ) hentede selskabet for kun tre måneder siden ekstern kapital på 120 mio. NOK til en samlet værdisætning på 440 mio. NOK, altså ca. en fjerdedel af værdien på den aktuelle transaktion.

Det engelske datterselskab, Blockbonds ltd. har aflagt regnskab for 2020 (link-https://find-and-update.company-information.service.gov.uk/company/10438321/filing-history): Heraf fremgår, at omsætningen sidste år var 599.000 GDP, altså ca. seks mio. kr., og driftsresultatet blev minus 42.000 GDP, altså ca. 400.000 kr. i underskud. Revisorerne skriver i regnskabet følgende:

Material uncertainty related to going concern” “In auditing the financial statements, we have concluded that the directors’ use of the going concern basis of accounting in the preperation of the financial statements is appropriate.

However, we draw attention to Note 1.2 to the financial statements, which indicates that the company is fully reliant on funding from parent comapany. However, there is no quarantee that the parent company will have sufficient working capital to provide the support required for the comapany.”

Ledelsen siger dog, at ” These facts therefore cast significant doubt on the company’s ability to continue as a going concern. Based on discussions with management of Blockbonds AS, the directors are confident that the parent will continue to be able to raise the capital needed to continue operation.”

 

 

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
København
30-06-2021
København
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]