Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank om Ugen, der Gik – og Ugen, der kommer

Morten W. Langer

søndag 17. januar 2021 kl. 10:06

Fra Danske Bank:

Joe Biden indsættes som amerikansk præsident på onsdag. Indsættelsen er normalt en ren formalitet, men denne gang er der store spændinger og frygt for nye uroligheder. Vi regner med, at Biden-regeringen vil se mere positivt på at stimulere økonomien på kort sigt, som han også gav udtryk for, da han fremlagde sit forslag til en ny hjælpepakke i går.

Det britiske pund har været en af ugens vindere, efter den britiske centralbankdirektør Andrew Bailey sagde, at der er en risiko ved negative renter, hvilket trak renterne op i Storbritannien. Vi venter, at Bank of England holder renten uændret på +0,1 % og altså ikke sætter den ned under nul.

Den amerikanske centralbank har tiltrukket sig stor opmærksomhed i denne (og sidste) uge med bemærkninger om, hvornår man skal begynde at nedtrappe støtteopkøbene af obligationer. Det har fået investorerne til at justere forventningerne til Fed, og de ser nu en højere sandsynlighed for en renteforhøjelse næste år. Vi mener, det er for tidligt at spekulere i renteforhøjelser, men diskussionen om en nedtrapning af opkøbsprogrammet vil nok starte for alvor i 4. kvartal, og nedtrapningen vil formentlig så blive påbegyndt i 1. kvartal 2022, jf. Fed Monitor – Still too early for the Fed to start the normalisation process, 13. januar. Fra i morgen kommenterer Fed ikke pengepolitikken forud for det næste rentemøde, der slutter den 27. januar. Vi venter ikke nye signaler fra Fed på mødet, men Fed-chef Jerome Powell vil nok blive udfrittet om sin holdning til en nedtrapning af opkøbene på pressekonferencen.

Det tyske regeringsparti CDU har i dag indledt partikonventet, hvor Angela Merkels efterfølger som partileder skal vælges. Den nye leder kan blive Tysklands kansler efter valget til september, hvor Merkel officielt trækker sig. Meningsmålingerne spår sejr til Friedrich Merz, der anses for finanspolitisk høg. Bliver han valgt, kan det betyde, at Tyskland skifter kurs i finanspolitikken og vender tilbage til linjen fra før Covid-19.

Vi regner med, at ECB-mødet i næste uge vil være ret begivenhedsløst. Mødet vil formentlig især blive brugt til at gøre status, og vi venter ikke nye pengepolitiske signaler i denne omgang. Europæisk økonomi er stadig ramt af nedlukninger og kan meget vel være det i hele første kvartal. Derfor vil servicesektoren sandsynligvis fortsat trække de økonomiske forventninger ned, men vi venter, at aktiviteten stiger, i takt med at vaccinationsprogrammet udrulles, og vejret bliver bedre. Vi regner med, at pressekonferencen vil afspejle den forsigtige optimisme. Markederne har taget godt imod ECB’s justering af de pengepolitiske midler i december, og ECB har derfor ikke travlt med at signalere en ny pengepolitisk kurs. De vil formentlig ikke kommentere diskussionen i USA om en nedtrapning af obligationsopkøbene. Læs mere om dette i ECB preview: Taking stock, 14 Januar. Vi venter heller ikke ændringer i Japans pengepolitik på næste uges centralbankmøde, selv om der igen er erklæret nødretstilstand i halvdelen af landet.

På nøgletalsfronten får vi foreløbige PMI-tal i euroområdet, Storbritannien, Japan og USA i næste uge. Tallene vil formentlig vise, at det stadig går godt i industrien, mens servicesektoren fortsat lider under restriktionerne. Ugen byder desuden på BNP-tal for 4. kvartal i Kina, der ventes at vise årlig vækst på 6,2 % mod 4,9 % i 3. kvartal.

 I Danmark får vi på torsdag tal for lønmodtagerbeskæftigelsen i november. Efter en stærk sommer er beskæftigelsesvæksten løjet af i løbet af efteråret, og beskæftigelsesministeriets ledighedstal peger desværre på, at arbejdsmarkedet gik yderligere ned i kadence i november med en lille stigning i ledigheden til følge. I december og januar vil det dog formentlig have stået endnu værre til som følge af den nye markante nedlukning, og vi forventer først, at arbejdsmarkedet er helt tilbage på førkrise-niveau en gang i 2022.

Samme dag kommer der forbrugertillidstal for januar, som vi forventer vil ende på -2,3 – en smule bedre end december-tallet, der lød på -3,8. Forventningerne til både danskernes egen økonomi såvel som for dansk økonomi som helhed vil formentlig trække op, men på den korte bane ser det fortsat tungt ud.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank