Log ind
Log ind
Formue

Langers Skarpe: Elastikken strækkes for aktierne. Men kraksignalet er skrigende rødt

Morten W. Langer

lørdag 26. juni 2021 kl. 22:00

Efter rentemeldingen fra den amerikanske centralbank, der gav rystelser gennem de finansielle markeder, er der igen faldet mere ro på. I hvert fald på overfladen.

Stigningen i de korte amerikanske statsrenter er dog fastholdt. Blandt andet steg den 2-årige statsobligation fredag en snip mere til 0,28 procent fra det halve for blot to uger siden. De korte renter er altså fortsat på vej opad. Og det vil de finansielle markeder på et tidspunkt reagere negativt på.

I første omgang er der umiddelbart kommet mere ro på. I markedet synes der lige nu at være en erkendelse af, at de korte renter måske nok er på vej op. Men der er stadig to år til, at den amerikanske centralbank faktisk sætter de korte styringsrenter op. Så ro på er markedets melding.

Denne nye umiddelbare ro har givet mere luft til aktiemarkederne, men især til teknologi, biotech og health care. Selvom de lange renter igen bevæger sig opad, er det ikke noget, der giver et hårdt negativt pres på disse sektorer. Sådan er billedet i USA, som plejer at være ledende for europæiske aktier.

I Europa tegner der sig et lidt andet billede
Industriaktierne klarer sig fortsat godt, og Stoxx 600 Europe Industrial lukkede fredag i årets højeste. Det kunne godt antyde, at investorerne ser anderledes på europæiske og amerikanske aktier. Europæisk health care klarer sig også godt, og der kunne også være mere at hente her.

Vores bundlinje er dog, at der aktuelt er ekstremt stor usikkerhed om, hvad vi står foran. Markedsstemningen synes at være præget af en holdning om, at man godt kan tage endnu mere risiko på bøgerne, indtil markedet igen finder ud af, hvad vi står foran.

Vil fortsat stærk økonomisk vækst tvinge centralbankerne til hurtigt at hugge bremserne i på de pengepolitiske stimulanser? Eller begynder den økonomiske vækst snart at flade ud efter et historisk genåbningsboom?

Det europæiske aktiemarked er tøvende
Den styrende tyske DAX Future har på det seneste vist en svagt tøvende tendens. Og der har ikke rigtigt været kræfter i markedet efter de flotte plusser i starten af ugen.

Et gigantisk advarselssignal, man som investor ikke bør ignorere, er den seneste udvikling i det amerikanske krakindeks, skew. Dette advarselssignal om, at de professionelle investorer er meget nervøse, og derfor tegner ”forsikringer” mod store aktiekursfald, er på et historisk højdepunkt. Dette indeks har aldrig de seneste tyve år nået en værdi på 170.

Vi synes det hele ser usikkert ud
I Økonomisk Ugebrevs portefølje har vi aktuelt knapt 70 procent af kapitalen i danske aktier, mens vi har en forsikringsafdækning på 20 procent. Så vores reelle nettoeksponering mod aktiemarkedet er for tiden 50 procent af kapitalen.

Det betyder selvfølgelig, at vi i forhold til benchmark indeks taber lidt hastighed i stigende markeder. Aktuelt har det dog været sådan på det seneste, at Porteføljen har klaret sig lige så godt som markedet, fordi de fleste af vores aktier har klaret sig rigtig godt. For den seneste uge har vi haft tre porteføljeaktier med helt fremme i afkastopgørelsen, hvis man kigger på mid- og largecap aktierne.

Ugens vindere og tabere
Hvis man ser bort fra de små aktier, herunder First North-aktier, hvor der ikke skal meget omsætning til at flytte kursen markant, så var der nogle få store aktievindere. I denne gruppe ligger blandt andet ISS, Pandora. Harboes, Nilfisk, The Drilling Company og NKT, samt en stribe banker.

For de fleste plussers vedkommende er der tale om særlige aktiehistorier: Eksempelvis meddelte ISS i ugen, at den har fået afviklet en aftale med forsvaret på tre mia. kr. som angiveligt var underskudsgivende. For både ISS og Pandora blev der i ugen givet tekniske købssignaler. Og der er tilsyneladende store forventninger til, at Pandoras ledelse i 2. kvartalsregnskabet kan fortælle mere positivt nyt om genopretning af de svageste markeder, herunder Kina.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Akademiker til Økonomistyring i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering
Økonomichef til en vild kommune
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Dansk Sygeplejeråd søger erfaren økonomimedarbejder med flair for regnskabsprocessen fra A-Z
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]