Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finansielle mål i C20: Stadig plads til forbedring

Linda

lørdag 01. april 2017 kl. 17:51

De finansielle målsætninger, som store danske selskaber offentliggør, bliver stadig mere ens, om end der fortsat er betydelige forskelle.

For udenforstående er det fortsat ikke altid enkelt at vurdere de store virksomheders økonomiske ambitioner.
Der er stadig en hel del store danske børsnoterede virksomheder, hvor investorerne kun kan danne sig et tåget indtryk af ledelsens langsigtede forventninger og ambitioner. Men stadig flere bliver langt mere konkrete. Det er de ikke mindst blevet i de planer, der er præsenteret i 2015 og 2016, og som er fremgået af de seneste årsrapporter. Det er især gennem virksomhedernes finansielle målsætninger, at investorerne kan danne sig et billede af ”den optimale” virksomhed, som ledelsen arbejder på at skabe.

Udviklingen skaber langsomt en konsensus blandt de største børsnoterede selskaber om, hvordan de skal præsentere deres finansielle strategier: Den del af de overordnede strategier, der specifikt vedrører finansielle målsætninger. Årsrapporterne viser imidlertid, at der stadig er kvalitetsforskelle mellem de store virksomheder, som groft kan deles ind i tre grupper:

De bedste
De bedste offentliggør klart og åbent i deres årsrapporter konkrete mål for en hel stribe parametre. De meddeler typisk målsætninger for vækstrate, driftsmargin, cash flow, afkast af kapitalen, målt typisk målt som ROCE eller ROIC, finansiel gearing, soliditet og udbyttepolitik.

Til de virksomheder, der offentliggør mål for adskillige af disse parametre, hører FLSmidth, DONG Energy, DSV, Novozymes, og GN Store Nord. Hvis et selskab kun vil offentliggøre et par langsigtede målsætninger, er konkrete mål for omsætningen og målsætningen for EBIT-marginen særligt nyttige. Med offentliggørelsen af netop disse målsætninger slipper Coloplast og Ambu også ind i gruppen af de bedste.

De næstbedste
De næstbedste er noget mindre konkrete i deres udmeldinger. Vækstmål, der for eksempel indebærer, at en virksomhed skal vokse ”hurtigere end markedet” på mellemlangt sigt og levere en ”best in class”-EBIT-margin og præstere et dobbeltcifret ROIC (alle mål fra Vestas) er udbredte og i nogen grad nyttige, selv om de ikke er så konkrete. Det samme gælder SimCorps langsigtede mål om at skabe ”dobbeltcifret årlig omsætningsvækst og at øge marginerne fra år til år”. Lundbeck er blandt de ”bedste i gruppen af næstbedste” med konkrete målsætninger om at nå en EBIT-margin på 25 procent og en ROIC på 25 procent. Men der mangler indikationer af den fremtidige omsætning, som man kan udregne EBIT ud fra.
Plads til forbedringer
Så er der gruppen af virksomheder med plads til forbedring. A.P. Møller-Mærsks nye strategi har i første omgang medført, at koncernen offentliggør færre konkrete målsætninger: I den nye transportog logistikorganisation skal ROIC holde et gennemsnit på 8,5 procent over en cyklus, mens der ikke er konkrete signaler om forventet vækst. Hvad der skal komme ud af den kommende frasplitning af olieaktiviteterne står hen i det uvisse, men det kan måske ikke være anderledes for et selskab midt i så stor en transformation.

Carlsberg forekommer ret ukonkret med målsætningen om ”organisk vækst i driftsresultatet og forbedret ROIC”. Det samme gælder TDC med de to mål, der skal opfyldes frem til 2018: At ”levere den bedste kundetilfredshed i branchen og generere den bedste pengestrøm.”

F.eks. ISS, Rockwool og William Demant Holding holder sig i årsrapporterne endnu mere tilbage med langsigtede konkrete vækst- eller indtjeningsmål. Det kan undre, at f.eks. FLSmidth, der arbejder med stærkt svingende markeder og ordreindgang, tør være langt mere konkret med sine målsætninger end Carlsberg og ISS, der begge har en ganske stabil omsætning.

Mens der er stor forskel på, hvad virksomhederne offentliggør om ambitionerne på langt sigt for omsætning, indtjening og kapitalafkast, er der i de seneste år sket en stærk forbedring for stort set alle på to punkter: Oplysninger om målsætninger for kapitalstruktur og udbytte-/tilbagekøbspolitik. Konkret information om den mellemlange og lange målsætning for gælden i forhold til EBITDA-driftsindtjeningen er åbenbart blevet et afgørende krav fra kreditorer og ratingbureauer. Og det er blevet endnu vigtigere i takt med, at flere virksomheder forsøger sig på markedet for virksomhedsobligationer. Netop gælds-/indtjeningsforholdet tjener også ofte som grundlag for målsætninger om, hvor stor en del af overskuddet, der kan blive udbetalt som udbytte eller brugt til tilbagekøb af aktier.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fagligt stærk makroøkonom til ROCKWOOL Fondens Analyseenhed
Region Hovedstaden
Konsulent til at styrke den finansielle sektors bidrag til samfundets sikkerhed, kritiske infrastruktur og beredskab
Region Hovedstanden
Fagligt stærk makroøkonom til ROCKWOOL Fondens Analyseenhed
Region Hovedstanden
Ambitiøs budget- og regnskabsansvarlig
Region Hovedstaden
Konsulent til Dansk Sygeplejeråds forhandlingsafdeling og Sundhedskartellets sekretariat, tidsbegrænset stilling
Region Hovedstaden
Udløber snart
Projektøkonom til EU-projekter på CBS
Region Hovedstaden
Dygtig økonomikonsulent til økonomistyring på KU
Region Hovedstaden
Processtærk konsulent til økonomi og politik på Københavns Rådhus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til økonomisk rådgivning i Center for Ejendomme
Region Hovedstaden
Konsulent til økonomi, data og analyse hos Uddannelse København
Region Hovedstaden
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Dygtig økonom til udvikling af økonomisk regulering af el og gas
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden
Udløber snart
Controller til datamodeller og økonomistyring
Region Midt
Økonomikonsulent – Nysgerrig sparringspartner med økonomisk forståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank