Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

GN: Er varslet afvikling af consumer-del salgstaktik?

Morten Sørensen

fredag 05. juli 2024 kl. 11:55

GN Store Nord - aktuelle tendenser

Beslutningen om at afvikle GN Store Nords audiodivisions premium consumer-forretning kommer som en følge af den nye centrale styring af koncernen og er egentlig en klassisk manøvre. Den skærer det svageste fra og forenkler koncernen, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Den nye topledelse for GN Store Nord har gjort, hvad en ny bestyrelsesformand og en ny koncernchef forventes at gøre. De har taget en beslutning, som ville have været vanskelig for den tidligere ledelse at tage. Med den varslede afvikling af størstedelen af GN Audio-divisionens consumeraktiviteter skærer den nye CEO Peter Karlstromer ganske hårdt.

Beslutningen afspejler den underliggende ændring i GN Store Nords ledelsesstruktur og valget af en ny bestyrelsesformand i 2023. Med Peter Karlstromer har GN Store Nord én chef for en integreret virksomhed, hvor GN tidligere bestod af to adskilte underkoncerner, GN Hearing og GN Audio, med hver sin chef.

Samlingen af ledelsen skal give omkostningssynergieffekter på hele 600 mio. kr., hvoraf de 90 mio. kr. allerede er effektueret i første kvartal 2024.

Samtidig kan den forenede nye koncernledelse og en bestyrelse, hvor tre af de seks aktionærvalgte er nye (inklusive formanden), nu foretage en usentimental gennemgang af alle aktiviteter og skære det svageste væk.

Det er egentlig ikke overraskende, at Peter Karlstromer, der har en baggrund hos ledelseskonsulenterne McKinsey, har taget beslutningen ud fra en klassisk turnaround-metodik. Men beslutningen må alligevel medføre en vis undren.

Så sent som på kapitalmarkedsdagen i maj 2024 understregede GN Store Nord de store muligheder i den premium consumer-forretning, der nu skal afvikles. Det blev påpeget, at forretningen havde taget markedsandele over det seneste år. Og koncernen fastholder markedslanceringen af to nyheder indenfor premium consumer-forretningen: De to earbuds Elite 8 Active og Elite 10, der ifølge koncernen er ”highly acclaimed”.

Det er påfaldende, at GN vil afholde omkostninger til lancering af nye produkter inden for et forretningsområde, efter at GN-ledelsen har besluttet at afvikle området.

GN føler sig forpligtet over for detailnettet, kan man forstå, og man kan selvfølgelig ikke lukke en så stor aktivitet fra den ene dag til den anden. Men alligevel: GN har i de seneste år investeret betydeligt i produktudvikling i en forretning, som koncernen nu tilsyneladende ikke kan slippe af med på anden måde end ved at lukke den ned.

At der nu, efter at beslutningen om afvikling er taget, investeres yderligere i lanceringer, får det til at se ud som om premium consumer-forretningen foreløbig skal holdes kørende som en fuldt fungerende aktivitet.

Hvorfor egentlig, kan man spørge, og svaret byder sig til: Afviklingen vil medføre særlige omkostninger på mindst 200 mio. kr. Det måtte vel være mere fordelagtigt for GN simpelthen at forære premium consumer-forretningen væk som en going concern med en milliardomsætning.

Konklusion

Aktuel kurs 194,10
Kortsigtet (< 3 mdr.) Sælg
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 194

Morten A. Sørensen

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank