Del artiklen:

Mange investorer famler sig frem på aktiemarkedet uden at forstå de signaler og budskaber, som markedet præsenterer dem for hver dag. Men der findes en værktøjskasse med nyttige værktøjer, som kan ændre på dette.

Hvis man hører til den gruppe investorer, som hånligt sidestiller teknisk analyse med krystalkuglemagi og læsning i kaffegrums, bør man tænke lidt over dette citat fra Steven B. Achelis’ bog Technical Analysis From A to Z:

”If prices are based on investor expectations, then knowing what a security should sell for (i.e. fundamental analysis) becomes less important than knowing what other investors expect it to sell for”.

For den langsigtede investor er der næppe tvivl om, at fundamental analyse bør indtage den vigtigste plads i værktøjskassen. Men hvis man opererer på kort sigt, er det langt vigtigere, at man kan afkode kursdannelsen på 2-3 måneders sigt, end at man kan forudsige et selskabs indtjening om 4-5 år. Det er her Steven B. Achelis’ bog bliver et nyttigt værktøj.

Bogen er delt op i to dele, hvor første del er rettet mod den nye investor, som ikke ved noget om Teknisk Analyse. Her fortælles f.eks. hvordan det øger oddsene for at træffe den rigtige beslutning om køb eller salg, hvis man kan aflæse signalerne i en akties kursdannelse.

Det lyder indlysende, og det er det sådan set også. Men alligevel bruger forsvindende få private investorer Teknisk Analyse i forbindelse med deres aktiehandel. Måske er det en medvirkende årsag til at de private investorer på længere sigt præsterer dårligere end markedet.

Med Steven B. Achelis’ bog til rådighed skal begrundelsen for ikke at anvende Teknisk Analyse i hvert fald ikke være, at man ikke forstår det. Bogens indledende del er skrevet i et pædagogisk sprog suppleret med rigelige illustrationer, og der startes med en kort gennemgang af en række grundlæggende værktøjer såsom Støtte/Modstand, Glidende gennemsnit og Tendenslinjer.

Teknisk analyse er en måde at aflæse markedets signaler om udbud og efterspørgsel på, og til det findes der en overflod af værktøjer. Dem handler anden del af bogen om.

Efter indledningsvis at have været en traditionel lærebog for begynderen skifter bogen skifter nemlig karakter i anden del. Her bliver den en omfattende værktøjskasse med gennemgang af langt over 100 forskellige tekniske værktøjer.

Det lyder overvældende, og det er det også. Men det er ikke meningen, at man skal læse bogen fra start til slut, og derefter være ekspert. De mange tekniske værktøjer gennemgåes i alfabetisk orden, hvilket gør det nemt at finde et bestemt værktøj, og hvert værktøj beskrives på 2 sider inklusiv grafik. De mest grundlæggende værktøjer tildeles dog ekstra plads, og eksempelvis Glidende gennemsnit (Moving Averages) gennemgåes over 9 sider.

Læsning af Steven B. Achelis’ bog skulle gerne gøre det klart for tvivlerne, at Teknisk Analyse ikke er læsning i kaffegrums. Det er en systematisk tilgang til en verden, hvor forståelse af udbud og efterspørgsel er afgørende for, om man får succes eller fiasko. Som det siges i bogen:

”Master the basics. Most investors spend their time looking for easy money (which is not an easy search) instead of learning the key factors to security prices – supply and demand”.

Bogen blev oprindeligt udgivet i 1995, men er pga. sin opbygning tidløs, og bør betragtes som en grundbog i Teknisk Analyse. En nødvendig grundbog for den investor, som vil lidt mere med sin aktiehandel, end blot at gætte sig frem uden en dybere forståelse for, hvad der egentlig sker på markedet lige nu.

Selvom bogen er mere end 20 år gammel, kan man stadig købe den i traditionelt hard back-format hos Amazon.com for 22 USD.

Men hvis man kan nøjes med en online-version kan man faktisk læse den gratis. Helt lovligt. Det kan man gøre hos MetaStock , som er en af de fø-rende leverandører af software til markedsanalyse. Det er næppe tilfældigt, at man netop her kan læse Steven B. Achelis’ bog online, da han gennem sit daværende firma Equis International var skaberen af MetaStock.

 

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

Technical Analysis from A to Z, 2nd Edition Steven B. Achelis, McGraw-Hill, 2001 ISBN-13: 978-0071363488

 

Del artiklen: