Del artiklen:

Som det fremgår af ovenstående tabel har Basisporteføljen haft et forrygende år indtil nu, og det kan man måske undre sig over, når vi faktisk har tabt penge på fire ud de seneste fem afsluttede handler.

Men bag denne tilsyneladende selvmodsigelse ligger faktisk en af ”hemmelighederne” bag porteføljens succes. Det handler nemlig ikke om at ramme plet ofte. Formlen er i stedet kun at tabe lidt på de dårlige handler og tjene meget på de gode.

Det ville naturligvis være optimalt, hvis alle aktier man købte efterfølgende steg lodret mod himlen. Men man skal ikke have været ret længe på aktiemarkedet, før man har lært, at sådan er virkeligheden ikke. Nogle af købene vil altid vise sig at give tab.

Men det gør faktisk heller ikke noget, hvis blot man overholder to af de allervigtigste regler for rentabel aktiehandel: For det første skal man sælge skuffende aktier hurtigt, og for det andet skal man lade sine succesfulde aktier passe sig selv, så længe de lever op til forventningene.
Det betyder i praksis, at man skal være hurtig til at indrømme sine fejl, og sælge aktier som ikke har levet op til forventningerne, inden tabet vokser sig stort. I tabellen ovenfor er det gennemsnitlige tab på vores fire tabsgivende handler på 3,5 procent, og det betragter vi som meget acceptabelt.

Specielt når man ser det i sammenhæng med den anden regel om at lade de gode aktier køre deres eget løb, indtil det af den ene eller anden grund er det rigtige tidspunkt at hjemtage gevinsten. Det så vi et eksempel på i denne uge, hvor gevinsten fra en enkelt handel dækkede tabet på alle de fire foregående handler tilsammen.

En aktieportefølje kan sammenlignes med en have, hvor man løbende fjerner ukrudtet, inden det vokser sig stort (de små løbende tab). Til gengæld giver man bærbuske og frugttræer (RTX, TK Development, FLSmidth m.fl.) fred og ro til at udfylde deres potentiale, før man høster frugterne.

se Basisporteføljen her

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

 

Hvad er Basisporteføljen?
Basisporteføljen er en fiktiv portefølje, som er AktieUgebrevets bud på, hvordan en privat portefølje kan administreres med en tidshorisont på 1-3 måneder for sine handler. Porteføljen har en forsigtig tilgang til aktiemarkedet, og målet er at opnå et højere afkast end markedets gennemsnit over en årrække med både op- og nedturer. Vi anbefaler, at modelporteføljen anvendes som inspiration og ikke til kopiering.

Del artiklen: