Del artiklen:

Hvad har Peter Lynchs snart 30 år gamle bestseller om aktiehandel at sige til en investor i dag? En investor, som siden Peter Lynch skrev bogen, har oplevet brølende højkonjunktur i starten af 00’erne og aktiemarkedets kollaps under finanskrisen i 2008.

Faktisk en hel del. Bogen er nemlig ikke skrevet af en tretten-på-dusinet forfatter, som forsøger at score kassen ved at lokke med hurtig rigdom på aktiemarkedet. Uden at have noget særligt at have løfterne i. Peter Lynch er en af Wall Streets legendariske porteføljemanagere, som med hensyn til anerkendelse og respekt er oppe i samme division som Warren Buffet. Hans bog ”One Up on Wall Street” er da også en bestseller solgt i mere end 1 mio. eksemplarer.

Bogens største kvalitet er, at den formår at præ-senterer den private investor for nogle vigtige principper på en lettilgængelig måde. Et af principperne er, at man som investor skal gøre sig ulejligheden at sætte sig ind i, hvad det er man køber: ”Investing without research is like playing stud poker and never looking at the cards”.

Med mindre man er day trader, forudsætter en succesfuld investering, at man ved hvad man placerer sine penge i. Og day trading er ikke Peter Lynchs kop the: ”The odds against making a living in the day-trading business are about the same as the odds against making a living at racetracks, blackjack tables or video poker”

I kapitlet ”I’ve got It, I’ve got It – What is It?” gennemgår Peter Lynch seks kategorier, som selskaber kan placeres i. Nemlig 1) The Slow Growers, 2) The Stalwarts, 3) The Fast Growers, 4) The Cyclicals, 5) The Turnarounds og 6) The Asset Plays. I hvilken kategori selskabet befinder sig, er helt afgørende for hvad man kan forvente af selskabets aktier. Det er investering med bind for øjnene at investere i et selskab, uden forståelse for hvilken af kategorierne selskabet hører til. Og det holder ikke i længden.

De 12 dummeste ting sagt om aktiekursen
Et andet meget brugbart kapitel handler om ”De 12 dummeste ting folk siger om aktiekursen”. Vi har alle hørt nogen sige, at en aktie er faldet så meget, at den ikke kan falde mere. Den påstand har fundet plads i kapitlet om de 12 dummeste citater. Peter Lynch forklarer hvorfor.

En spændende del af bogen handler om indstillingen i den verden af porteføljemanagere, som Peter Lynch har en insiderviden om. Som privatperson med overskydende kapital er det naturligt, at man forventer en professionel behandling af sine penge, når man overlader forvaltningen af dem til en professionel. Men professionelle porteføljemanagere fokuserer ikke nødvendigvis på optimering af kundens afkast, siger Peter Lynch. Han fortæller, hvordan porteføljemanagere lægger mere vægt på at beskytte deres eget job end på at levere varen til kunden.
Man skulle tro, at de to ting hang sammen, men sådan er det ikke. Som porteføljemanager bliver man sammenlignet med sine kolleger/konkurrenter, og i den sammenhæng er det mindre vigtigt, om man taber kundernes penge. Det vigtigste er, at man ikke skiller sig negativt ud i forhold til konkurrenterne. Så længe man gør det samme som de andre, er man i sikkerhed. Også selvom det koster kunderne penge. Peter Lynch illustrerer det med dette insidercitat fra porteføljemanagernes verden: ”Nobody has ever lost his job on loosing the clients money on IBM”.

Det er en provokerende udtalelse fra Peter Lynch, som han desværre ikke står alene med. Læs f.eks. denne artikel , hvor en engelsk porteføljemanager 25 år efter Peter Lynch siger stort set det samme: ”Most managers do not regard the biggest threat to their career as losing investors’ money or performing badly. They regard the biggest threat as differing from their peers.”

Private investorer kan slå de professionelle
Peter Lynch bruger dette som et af argumenterne for, at en privatinvestor faktisk godt kan slå de professionelle, hvis han gør sig umage.

Et andet argument er, at de professionelle er underlagt en række regler, som modarbejder arbejdet med at levere det optimale afkast. Regler, som private investorer ikke er tvunget til at følge. F.eks. kan man som privat investor hurtigt trække sine penge ud af et faldende marked, mens en professionel porteføljemanager ikke har den samme mulighed. Man kan diskutere om Peter Lynch er for positiv mht. den private investors mulighed for at slå de professionelle på aktiemarkedet. Men hvis man vil gøre forsøget, kan læsning af hans bestseller anbefales.

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

”One Up on Wall Street” af Peter Lynch. Simon & Schuster, 1989, 2000. Kan købes på Amazon.com.

Del artiklen: