Del artiklen:

North Media har været presset de seneste år, og en af årsagerne har været konkurrencen med PostDanmark.

En konkurrence, som North Media har beskrevet som urimelig, men som måske bliver mindre i fremtiden.

I bestyrelsesformandens beretning i årsregnskabet 2015 blev der givet klart udtryk for North Medias syn på PostDanmarks forretningsmetoder, som blev beskrevet med ord som ”urimelig ageren”, ”misbruger sin dominerende stilling”, ”prisdumping” og ”unfair konkurrence”.

Men nu har North Media fået hjælp fra en uventet kant. Postnord er nemlig i alvorlige problemer, og i begyndelsen af måneden meldte man ud om et kapitalbehov på 2,3 mia. kr. og en plan om afskedigelse af 40 procent af medarbejderne. Samtidig vil man reducere udbringelse af post til kun at ske én gang om ugen.

Det lyder næsten som at gøre grin med kunderne, og det sendte aktiekursen hos konkurrenten North Media op med 20 procent på to dage.

Men det er alt for tidligt at erklære North Medias kamp mod en faldende omsætning for vundet. Omsætningen i North Medias største division, FK Distribution, faldt 15 procent i 2016 og EBIT før særlige poster faldt 38 procent.

Den næststørste division, North Media Aviser, mistede 16 procent af omsætningen (delvist pga. frasalg af lokale udgaver af Søndagsavisen), og på bundlinjen steg underskuddet på den primære drift før særlige poster fra 23,9 mio. kr. til 35,2 mio. kr. Vi skal ned til de to små divisioner, North Media Online og BEKEY, med sammenlagt 13 procent af koncernomsætningen for at finde fremgang. Og her sker det fra et lavt udgangspunkt, da de to divisioner giver underskud på den primære drift før særlige poster på sammenlagt 32,6 mio. kr.
North Media består altså af fire divisioner, hvoraf tre giver underskud, og hvor omsætningen i den eneste overskudsgivende division faldt med 15 procent og indtjeningen med 38 procent. Det kan godt være at en svagere konkurrence fra PostDanmark vil være en hjælpende hånd fremover, men det er i sig selv ikke tilstrækkeligt til at gøre North Media til et overskudsgivende selskab.

Inden nyheden om PostDanmarks problemer lød North Medias forventninger til 2017 på en stagnation i omsætningen i intervallet 865-910 mio. kr. og et underskud på det primære driftsresultat i det meget brede interval 5-30 mio. kr.

Investorernes ringe tillid til North Media som turnaround case illustreres af en Kurs/Indre værdi på kun 0,6. På kort sigt ser vi endnu ikke nogen holdbare signaler om, at North Medias omsætning og indtjening har ramt bunden. Vi betragter derfor den nævnte kursstigning på 20 procent som et ubegrundet anfald af eufori, som North Medias fundamentale baggrund ikke kan bære.

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

Børskurs på analysetidspunktet: 15,5                                               AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 13,5-14,6

Læs tidligere analyser af North Media her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

 

se tabel “Fem seneste regnskabsår” her

Del artiklen: