Del artiklen:

For fem børsnoterede selskaber fik sidste søndags afslutning på fodboldens Superliga stor betydning for deres økonomiske situation i regnskabsåret 2017.

I søndags spillede man sidste runde af efterårssæsonen i fodboldåret 2016/17, og her blev det afgjort, hvilke seks klubber som skal spille mesterskabsslutspil, og hvilke otte klubber, som skal koncentrere sig om ikke at rykke ned i 1. division. En nedrykning, som normalt skønnes at koste 20-30 mio. kr. i mistede indtægter.

Udover den sportslige dimension har det også stor økonomisk betydning om en klub ender i mesterskabs- eller nedrykningsslutspil, da der kan forventes både en langt større mediedækning af mesterskabsslutspillet og flere tilskuere til en kamp om en medaljeplads end til en kamp om 10-11. pladsen.

Parken Sport & Entertainment. Det har længe været klart, at FC København (fodbolddelen af Parken Sport & Entertainment) ville kvalificere sig til mesterskabsslutspillet, og med en sejr i sidste runde cementerede man sin suveræne 1. plads.

Som ubesejret efter 26 kampe og med et forspring til nr. 2 på 12 point vil det være næsten sensationelt, hvis ikke FCK vinder mesterskabet. Dermed er klubben også sikret internationale kampe til efteråret, da mesterskabet giver adgang til Champions League kvalifikationskampe, og derefter kampe i Europa League.

Brøndby. Lige så suveræn FCK var på 1. pladsen, lige så suveræn var Brøndby på 2. pladsen med 13 point ned til nr. 2. Med den styrkeforskel holder klubben højst sandsynligt 2. pladsen, og dermed har også Brøndby udsigt til potentielt meget indbringende internationale kampe i år. Sølvmedaljepladsen giver nemlig adgang til Europa League.

AaB. Den største skuffelse i denne sæson leverede AaB ved ikke at kvalificere sig til mesterskabsslutspillet. Klubben startede ellers sæsonen stærkt, og vi skulle helt hen i 8. runde, før AaB fik sit første nederlag. Men derefter gik det galt for AaB, som ellers selv kunne have sikret sig en plads i mesterskabsslutspillet i sidste turneringsrunde.

Den chance forspildte man imidlertid ved at tabe til bundholdet Viborg, og så endte AaB på 8. pladsen og skal spille nedrykningsslutspil. Dermed opfylder AaB i 2017 ikke den sportslige målsætning om mindst en 6. plads, som klubbens økonomiske forventninger er baseret på.

Med klubbens økonomiske styrke får dette dog ingen betydning i et enkelt år, men den kiksede målsætning vil ganske givet kunne aflæses i klubbens regnskab for 2017.

AaB er dog stadig med i pokalturneringen, hvor man møder FC Midtjylland i kvartfinalen. En sejr i pokalturneringen (eller en finaleplads mod Danmarksmesteren) kan af bagvejen give AaB en indtægt fra internationale kampe.

Silkeborg. Silkeborg sluttede på 9. pladsen, og som oprykker er det en tilfredsstillende placering. I Silkeborgs halvårsregnskab fortælles det, at selskabets overordnede mål er at sikre sin forbliven i Superligaen. Men selvom en midterplacering efter første del af turneringen er tilfredsstillende, er klubbens overlevelse i Superligaen dog ikke sikret endnu. Nu skal Silkeborg møde AaB, AGF og Viborg i en miniturnering, hvor det i første omgang gælder om ikke at slutte på en af de to nederste pladser. Sammen med de to dårligste hold fra den anden miniturnering med Randers, Horsens, OB og Esbjerg skal man nemlig spille om én direkte nedrykningsplads til 1. division, mens yderligere to hold skal spille kvalifikationskampe mod nr. 2 og 3 fra 1. division. interesserede kan læse mere HER . Aarhus Elite. AGF er fodbolddelen af børsnoterede Aarhus Elite, og med en sportslig målsætning om at klubben fra sæsonen 2016/17 skal være en fast del af mesterskabsslutspillet, må klubbens 12. plads betegnes som meget skuffende. Men måske ikke så overraskende, som den særdeles optimistiske målsætning lægger op til.

Ligesom AaB har også AGF en chance for international fodbold gennem succes i pokalturneringer. Men her har man trukket hidtil ubesejrede FCK i kvartfinalen, så den indtægtskilde er næppe sandsynlig. Også fordi AGF kun høstede 2 point ud af 18 mulige i sæsonens sidste seks kampe, og klubben sidst vandt en kamp den 4. december i fjor. Det er naturligvis problematisk ud fra en sportslig synsvinkel, men det må også give dybe rynker i panden hos Aarhus Elites ledelse. Det er muligt, at man har store ambitioner om mesterskabsspil, men de sportslige resultater i øjeblikket skaber alvorlig tvivl om, hvorvidt AGF i det hele taget overlever det kommende nedrykningsslutspil.

Kun ét point skilte AGF fra en sidsteplads i Superligaen, og mistede indtægter ved en nedrykning kan endnu engang stille AGF overfor et behov for ny kapital.

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

Del artiklen: