Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Dagbladet Børsen A/S en ren pengemaskine

Morten W. Langer

onsdag 11. september 2024 kl. 11:25

Bjarne Corydon

Dagbladet Børsen i Møntergade i København er uden sammenligning den mest profitable dagbladsvirksomhed herhjemme. Med en overskudsgrad på 17 pct. er erhvervsavisen dobbelt så lønsom som den næstbedste, nemlig Berlingske Medias dagbladsforretning i moderselskabet. Økonomisk Ugebrev fortsætter her artikelserien om økonomi og strategier i den danske dagbladsbranche. Første artikler om JP/Politiken og Berlingske Media blev bragt i seneste udgave af ØU Ledelse.

Dagbladet Børsen har de seneste år formået at holde omsætningen nogenlunde stabil, mens personaleomkostningerne steg med otte mio. kr. fra 2022 til 2023, og antal ansatte faldt med tre. Det gav et driftsoverskud (EBITDA) på 55 mio. kr. mod 56 mio. kr. året før.

Børsen har modsat mange andre dagbladskoncerner alene udviklet forretningen omkring kerneproduktet, selve Dagbladet Børsen, eksempelvis med et sponseret tillæg om bæredygtighed, en øget satsning på sponserede artikler på borsen.dk og i papiravisen, partnerskaber, konference- og uddannelsesaktiviteter – og dygtig kommerciel udnyttelse af den årlige Gazelle-pris, rettet mod danske vækstvirksomheder, som i konceptet motiveres stærkt til at betale for diverse ydelser.

Dagbladet Børsen, der er halvt ejet af svenske Bonniers og halvt af JP/Politiken, sidstnævnte uden ejermæssig indflydelse af konkurrencehensyn, betaler hvert år mellem 40 og 60 mio. kr. i udbytte til sine ejere.

Baseret på en egenkapital på ca. 90 mio. kr. svarer det til en forrentning af egenkapitalen på ca. 50 pct. årligt. Selv uden offentlig mediestøtte ville Dagbladet Børsen være en profitabel forretning.

Selskabets ledelse med CEO Bjarne Coridon i spidsen har dygtigt formået at fastholde Dagbladet Børsens brand og stærke position inden for levering af information og videns-service til erhvervslivet. Men avisen har også formået at få godt fat i det store og stigende publikum af private investorer, der interesserer sig for aktuelle investorhistorier.

Indtil videre synes medievirksomheden at have sat sig solidt på det private investorsegment uden nævneværdig konkurrence fra andre store medievirksomheder. Fundamentet for fortsat vækst synes derfor rigtig godt, ikke mindst fordi virksomheden indtil videre står meget stærkt i konkurrencebilledet.

Ledelsen skriver i regnskabet: ”Børsens vækststrategi for de kommende år bygger på en fortsat vækst og digitaliseringen af abonnementsforretningen, der igen danner grundlag for, at Børsen Uddannelse og Partnerskaber også kan fortsætte væksten i de kommende år. Samtidig forventes annonceindtægterne også at bidrage til en positiv udvikling drevet af vækst for digitale produkter. Den samlede omsætning forventes at vokse med 2- 5 % i 2024. Forventning til årets resultat er en stigning på ca. 1-4 %.”

Forventningen til 2024 er dog markant lavere end året før, hvor forventningen til overskudsfremgang var 4-7 pct. Så det kan være, at Børsen, trods flotte resultater, også mærker stigende generelt markedspres.

Børsen adskiller sig også ved at have en meget detaljeret ledelsesberetning, især med fokus på ESG, dataetik, diversitet og andre politikker, hvor der oplyses meget konkret om nye tiltag, blandt andet udskiftning af kaffeleverandør.

Fra Dagbladet Børsen siger chefredaktør og adm. direktør, Bjarne Corydon, til analysen: Børsens stærke økonomiske resultater, der går stik imod trenden i resten af branchen, ser vi ikke mindst som en markant indikation på potentialet i vores publicistiske position.

Vi har udviklet os stærkt både kommercielt og digitalt, men der er ingen tvivl om, at vores kunder og læsere også efterspørger et medie, der meget tydeligt går imod nogle stærke og bekymrende trends. Børsen insisterer på faktabaseret journalistik, og har meget tydeligt lagt afstand til ethvert politisk og ideologisk tilhørsforhold.

Vi er alene forpligtede på at gøre demokratiet mere kompetent. Andre medier går i den modsatte retning. Resultaterne taler for sig selv.

Ekspertkommentar fra Michael Dyrby, tidligere chefredaktør for BT, og som nu rådgiver medievirksomheder om strategi og forretningsudvikling:

Chefredaktør og adm. direktør Bjarne Corydon har siddet i stolen siden 2018 og med sikker hånd profileret og styret Børsen, der ikke har mistet sin position som landets største og mest indflydelsesrige erhvervsmedie.

Internt er det chefredaktør og nyhedsdirektør Nikolaj Sommer, der leder den digitale transformation. De to arbejdede også sammen, da Corydon var finansminister, og Sommer var særlig rådgiver. Det er derfor et erfarent og samarbejdet ledelseshold, der skal føre Børsen helt ind i den digitale verden.

De er allerede kommet langt i at transformere fra print til digitale abonnenter, der er langt lettere og billigere at drifte. Men hvor Børsen på printmarkedet havde en unik position, er de blot en af mange på det digitale erhvervsmarked og møder dermed en langt større konkurrence end tidligere.

Børsens store fordel er, at de i forhold til andre digitale medier har et stærkere brand blandt andet via Corydon og andre personligheder som Niels Lunde, der leverer en populær og profileret podcast. Børsens betalende abonnenter er hovedsageligt virksomheder, hvilket reducerer risikoen for frafald, der er en kæmpe udfordring for alle digitale produkter. Børsen er i god form og ledelsen har en sikker hånd i mediets videre udvikling. Men har Bjarne Corydon tålmodighed til udelukkende at fokusere på Børsen?

Ekspertkommentar fra Steffen Damborg, tidligere direktør på JyllandsPosten og nu rådgiver og foredragsholder om digitale strategier i medieverdenen:

Dagbladet Børsen leverer varen år efter år, og som det eneste dagblad formår erhvervsmediet at vækste kerneforretningen organisk, samtidig med at mediehuset i Møntergade årligt leverer store udbyttebetalinger til ejerne JP/Politikens Hus og Bonnier.

Børsens brand er stærkt, og betalingsvilligheden for erhvervsstof er generelt høj sammenlignet med andre mediekategorier. Derfor tegner fremtiden lys for medievirksomheden, der dog ikke er kendt som en digital firstmover.

Netop digitaliseringen af kerneforretningen bør være Børsens primære Must-Win-Battle i de kommende år. Som en del af den svenske Bonnier-koncern, der årligt omsætter for 15 mia. kr., kan Børsen nyde godt af ejerens ambitiøse digitale udviklingsfokus.

Journalisterne på Børsen boycottede sommerfesten i år i protest mod ledelsens manglende vilje til at efterkomme deres lønkrav, så helt smult vande er der ikke i Børsens blå ocean.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank