Ledelse

NKT formand: Proxyrådgivere hæmmer selskaber

Josephine Daniel

torsdag 31. august 2017 kl. 14:29

Generalforsamling 2017: Børsnoterede NKT med bestyrelsesformand Jens Due Olsen i spidsen var en af dem, der for alvor mærkede det øgede aktionærpres ved forårets generalforsamlinger. Interview med Jens Due Olsen om det stigende aktionærpres og plusser og minusser ved det. Læs også, hvor de store investorer særligt ”brokkede” sig på forårets generalforsamlinger.

NKT var et af de danske børsnoterede selskaber, som i foråret mærkede den øgede aktionæraktivisme. Som det fremgår af en anden artikel i dette tema, sætter de udenlandske proxyrådgivere sig på en stigende andel af stemmerne på de danske generalforsamlinger. NKT’s bestyrelse måtte helt droppe et forslag om en ny bemyndigelse til kapitalforhøjelse, og 43 procent af stemmerne stemte nej til genvalg af Deloitte som lovpligtig revisor.

Økonomisk Ugebrev har spurgt NKT’s bestyrelsesformand Jens Due Olsen, om han opfatter den stigende aktivisme på generalforsamlingerne som et plus eller et minus: ”Som udgangspunkt er det et plus, at de institutionelle investorer udøver aktivt ejerskab. Men vi foretrækker helt klart at have direkte dialog med de større aktionærer i vores selskab, så vi kan forklare, hvad vi gerne vil, og have en dialog om det.”

Jens Due Olsen ser derimod en udfordring i de mange professionelle investorer med små aktieposter, som typisk overlader stemmeafgivningen til en stor udenlandsk proxyrådgiver. Også når danske pensionskasser anvender udenlandske rådgivere, som det sker i stigende omfang. ”På det område synes jeg ikke, at vi endnu har fundet en optimal model. Der mangler en proces, så selskaber og rådgivere får udviklet en tættere kommunikation. Og derfor er det også positivt at aktionærerne i fremtiden skal redegøre for, hvordan de vil udøve aktivt ejerskab. ”

NKT og andre selskaber oplever, at de må droppe ellers gode forslag, fordi der er usikkerhed om, hvad proxyrådgiverne vil sige til det, eller fordi de har en ”firkantet” forudfattet holdning til spørgsmålet. ”Og det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt,” siger Jens Due Olsen.

At NKT måtte trække et forslag om en kapitalforhøjelse på seneste generalforsamling synes han var ærgeligt, da det egentlig havde været let at argumentere for. Og han synes heller ikke, at der er et sagligt grundlag for at stemme mod valg af Deloitte, som altså fik 43 procent nej stemmer på grund af tvivl om uafhængigheden.

”Hvis nej-stemmer er baseret på rigide holdninger hos rådgiverne, så er det ikke noget, jeg tænker så meget over. Eksempelvis at der var ti procent nej-stemmer til Jens Maaløe, der sidder i revisionsudvalget, men ikke længere er uafhængig. Det går jeg ikke så meget op i, da der jo er 90 procent for, og vi har stærke processer i revisionsudvalget og bestyrelsens behandlilng af dette, der sikrer uafhængigheden” siger Jens Due Olsen.

Men der var også mange andre selskaber, som fik et kritisk vink med en vognstang fra store især udenlandske investorer, der typisk stemmer gennem de såkaldte proxy advisors. Økonomisk Ugebrev har gennemgået de offentliggjorte fuldstændige stemmeopgørelser, som 19 ud af de 50 største selskaber har offentliggjort, og som indeholder en oversigt over afstemningsresultaterne fra de seneste generalforsamlinger.

DSV: For DSV stemte hele elleve procent af de afgivne stemmer indirekte imod genvalg af Kurt K. Larsen, som er tidligere adm. direktør for transportkoncernen. Formelt kom det til udtryk som en ”undladt” stemme, da der ikke kan stemmes direkte ”nej” ved valg af bestyrelsesmedlemmer. Kurt Larsen var CEO frem til 2008, og han er i dag bestyrelsesformand. Ofte opfattes et skifte fra direktionen til bestyrelse som uhensigtsmæssig, fordi den tidligere CEO kan blokere for at ændre nogle af de beslutninger og initiativer, han har taget som tidligere CEO. Kurt Larsen er også ikke-uafhængigt medlem af DSV’s aflønningskomité, hvilket ses som kritisabelt af proxyrådgiverne.

FLSmidth: Hos FLSmidth var der over ti procent af stemmerne der undlod at stemme for genvalg af E&Y som lovpligtig revisor. Og knap otte procent undlod at stemme (nej-stemmer ikke en mulighed) for genvalg af Vagn Sø-rensen som bestyrelsesformand.

TDC: Hos TDC undlod knap ni procent af stemmerne at bakke op om genvalg af bestyrelsesmedlem Lene Skole, mod ca. 1,3 procent undlad-stemmer for de andre bestyrelsesmedlemmer. Godt fire procent undlod at stemme for genvalg af PWC som revisor, og lidt over fire procent stemte nej til en ændret vederlagspolitik. Storaktionæren BMO skriver om de to forhold, at “Companies that have had the same auditor for a period of over 10 years should consider a plan or tender process for bringing in a new auditing firm” og “The remuneration committee should not allow vesting of incentive awards for below median performance.”

William Demant Holding: Hos William Demant stemte knap fire procent af stemmerne mod genvalg af bestyrelsesmedlemmerne Peter Foss og Niels Jakobsen, ved at stemme blankt. Om nej-stemmerne til valg af Peter Voss oplyser storinvestoren BMO, at ” We voted against because we do not consider this director independent and yet sits on the audit committee. The audit committee should be fully independent from the company and majority independent from its major shareholder(s) and this director’s membership could hamper the committee’s impartiality and effectiveness.”

GN Store Nord: Hos GN Store Nord stemte hele 21 procent af de tilmeldte stemmer nej til genvalg af Ronica Vang, og seks procent stemte mod genvalg af formand Per Wold-Olsen. Om nej-stemmerne til valg af Ronica vang oplyser en storinvestor, at “We voted against because we do not consider this director independent and yet sits on the audit committee. The audit committee should be fully independent from the company and majority independent from its major shareholder(s) and this director’s membership could hamper the committee’s impartiality and effectiveness.” Seks procent stemte nej til en bemyndigelse til at forhøje aktiekapitalen, og ti procent stemte nej til godkendelse af vederlagspolitik, herunder incitamentsordninger.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X