Ledelse

NKT formand: Proxyrådgivere hæmmer selskaber

Josephine Daniel

torsdag 31. august 2017 kl. 14:29

Generalforsamling 2017: Børsnoterede NKT med bestyrelsesformand Jens Due Olsen i spidsen var en af dem, der for alvor mærkede det øgede aktionærpres ved forårets generalforsamlinger. Interview med Jens Due Olsen om det stigende aktionærpres og plusser og minusser ved det. Læs også, hvor de store investorer særligt ”brokkede” sig på forårets generalforsamlinger.

NKT var et af de danske børsnoterede selskaber, som i foråret mærkede den øgede aktionæraktivisme. Som det fremgår af en anden artikel i dette tema, sætter de udenlandske proxyrådgivere sig på en stigende andel af stemmerne på de danske generalforsamlinger. NKT’s bestyrelse måtte helt droppe et forslag om en ny bemyndigelse til kapitalforhøjelse, og 43 procent af stemmerne stemte nej til genvalg af Deloitte som lovpligtig revisor.

Økonomisk Ugebrev har spurgt NKT’s bestyrelsesformand Jens Due Olsen, om han opfatter den stigende aktivisme på generalforsamlingerne som et plus eller et minus: ”Som udgangspunkt er det et plus, at de institutionelle investorer udøver aktivt ejerskab. Men vi foretrækker helt klart at have direkte dialog med de større aktionærer i vores selskab, så vi kan forklare, hvad vi gerne vil, og have en dialog om det.”

Jens Due Olsen ser derimod en udfordring i de mange professionelle investorer med små aktieposter, som typisk overlader stemmeafgivningen til en stor udenlandsk proxyrådgiver. Også når danske pensionskasser anvender udenlandske rådgivere, som det sker i stigende omfang. ”På det område synes jeg ikke, at vi endnu har fundet en optimal model. Der mangler en proces, så selskaber og rådgivere får udviklet en tættere kommunikation. Og derfor er det også positivt at aktionærerne i fremtiden skal redegøre for, hvordan de vil udøve aktivt ejerskab. ”

NKT og andre selskaber oplever, at de må droppe ellers gode forslag, fordi der er usikkerhed om, hvad proxyrådgiverne vil sige til det, eller fordi de har en ”firkantet” forudfattet holdning til spørgsmålet. ”Og det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt,” siger Jens Due Olsen.

At NKT måtte trække et forslag om en kapitalforhøjelse på seneste generalforsamling synes han var ærgeligt, da det egentlig havde været let at argumentere for. Og han synes heller ikke, at der er et sagligt grundlag for at stemme mod valg af Deloitte, som altså fik 43 procent nej stemmer på grund af tvivl om uafhængigheden.

”Hvis nej-stemmer er baseret på rigide holdninger hos rådgiverne, så er det ikke noget, jeg tænker så meget over. Eksempelvis at der var ti procent nej-stemmer til Jens Maaløe, der sidder i revisionsudvalget, men ikke længere er uafhængig. Det går jeg ikke så meget op i, da der jo er 90 procent for, og vi har stærke processer i revisionsudvalget og bestyrelsens behandlilng af dette, der sikrer uafhængigheden” siger Jens Due Olsen.

Men der var også mange andre selskaber, som fik et kritisk vink med en vognstang fra store især udenlandske investorer, der typisk stemmer gennem de såkaldte proxy advisors. Økonomisk Ugebrev har gennemgået de offentliggjorte fuldstændige stemmeopgørelser, som 19 ud af de 50 største selskaber har offentliggjort, og som indeholder en oversigt over afstemningsresultaterne fra de seneste generalforsamlinger.

DSV: For DSV stemte hele elleve procent af de afgivne stemmer indirekte imod genvalg af Kurt K. Larsen, som er tidligere adm. direktør for transportkoncernen. Formelt kom det til udtryk som en ”undladt” stemme, da der ikke kan stemmes direkte ”nej” ved valg af bestyrelsesmedlemmer. Kurt Larsen var CEO frem til 2008, og han er i dag bestyrelsesformand. Ofte opfattes et skifte fra direktionen til bestyrelse som uhensigtsmæssig, fordi den tidligere CEO kan blokere for at ændre nogle af de beslutninger og initiativer, han har taget som tidligere CEO. Kurt Larsen er også ikke-uafhængigt medlem af DSV’s aflønningskomité, hvilket ses som kritisabelt af proxyrådgiverne.

FLSmidth: Hos FLSmidth var der over ti procent af stemmerne der undlod at stemme for genvalg af E&Y som lovpligtig revisor. Og knap otte procent undlod at stemme (nej-stemmer ikke en mulighed) for genvalg af Vagn Sø-rensen som bestyrelsesformand.

TDC: Hos TDC undlod knap ni procent af stemmerne at bakke op om genvalg af bestyrelsesmedlem Lene Skole, mod ca. 1,3 procent undlad-stemmer for de andre bestyrelsesmedlemmer. Godt fire procent undlod at stemme for genvalg af PWC som revisor, og lidt over fire procent stemte nej til en ændret vederlagspolitik. Storaktionæren BMO skriver om de to forhold, at “Companies that have had the same auditor for a period of over 10 years should consider a plan or tender process for bringing in a new auditing firm” og “The remuneration committee should not allow vesting of incentive awards for below median performance.”

William Demant Holding: Hos William Demant stemte knap fire procent af stemmerne mod genvalg af bestyrelsesmedlemmerne Peter Foss og Niels Jakobsen, ved at stemme blankt. Om nej-stemmerne til valg af Peter Voss oplyser storinvestoren BMO, at ” We voted against because we do not consider this director independent and yet sits on the audit committee. The audit committee should be fully independent from the company and majority independent from its major shareholder(s) and this director’s membership could hamper the committee’s impartiality and effectiveness.”

GN Store Nord: Hos GN Store Nord stemte hele 21 procent af de tilmeldte stemmer nej til genvalg af Ronica Vang, og seks procent stemte mod genvalg af formand Per Wold-Olsen. Om nej-stemmerne til valg af Ronica vang oplyser en storinvestor, at “We voted against because we do not consider this director independent and yet sits on the audit committee. The audit committee should be fully independent from the company and majority independent from its major shareholder(s) and this director’s membership could hamper the committee’s impartiality and effectiveness.” Seks procent stemte nej til en bemyndigelse til at forhøje aktiekapitalen, og ti procent stemte nej til godkendelse af vederlagspolitik, herunder incitamentsordninger.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]