Ledelse

Ørsted bedste top 100 til ansvarlig skattepraksis

Joachim Kattrup

søndag 12. maj 2019 kl. 23:38

Tax Governance Rating 2019: Ørsted fortrænger Mærsk fra førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating. Energiselskabets nye skattepolitik fra 2018 udløser maksimumpoint. Mærsk rapporterer efter salget af olieforretningen ikke længere offentligt om land-for-land skatteoplysninger, og transport- og logistikkoncernen mister dermed point i årets rating. NKT i størst fremgang på baggrund af ny skattestrategi.

Ørsted fremlagde sidste år en spritny skattepolitik, og den sender vindenergiselskabet helt til tops med maksimumpoint i Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating.

Ørsted overtager dermed pladsen som bedst til Tax Governance fra sidste års vinder, A. P. Møller Mærsk, som med salget sidste år af olieforretningen til franske Total, mister et point for ikke længere at rapportere offentligt om land-for-land skatteforhold.

Da Mærsk stadig var ejer af olieforretningen Mærks Oil, nu Total E&P, var enheden underlagt lovgivning, der tvang selskabet til offentligt at rapportere om skatteforhold land-for-land. Denne forpligtelse har Mærsk med salget ikke længere, og det betyder, at denne oplysning nu mangler. Derfor mister Mærsk point på dette målepunkt. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger arbejder Mærsk på at genindføre land-for-land rapportering igen fra 2020. Det ønsker Mærsk dog ikke at bekræfte. Det vil være et område som selskabets nye Head of Tax, der ikke er tiltrådt endnu, vil skulle tage stilling til.

Omvendt får Ørsted i år point for netop offentlige landfor-land skatterapporteringer, der indgik som et nyt initiativ i den samlede nye reviderede skattepolitik. Ørsteds nye skattepolitik kom i stand som led i virksomhedens generelle store fokus på bæredygtighed og ESG-rapportering, samt på baggrund af udviklingen af internationale skatteforhold i både OECD og EU-regi, bl.a. EU’s BEPS-program (Base Erosion and Profit Shifting) for skatteunddragelse. Hertil kommer, at Ørsted i stadigt tempo orienterer sig stadigt mere mod globale markeder.

”Vores nye skattepolitik er blevet mødt med stor interesse af forskellige stakeholders. De har især kommenteret på, at vi ved at offentliggøre land-for-land skattebetalinger går længere i gennemsigtighed, end hvad loven kræver. Vi er i løbende dialog med forskellige interessenter for at drøfte, hvordan vi yderligere kan forbedre vore skattepolitik. Eksempelvis hvilke tiltag i skatterapporteringen, som kan være med til at skabe værdi gennem øget gennemsigtighed,” siger Karl Berlin, der er Head of Tax i Ørsted.

Ørsted er nu enegænger blandt danske top 100 selskaberne om frivilligt at offentliggøre sine land-for-land skattebetalinger, hvor kun en række større banker, der er underlagt krav i lovgivningen, også offentliggør sine lande-for-lande skattebetalinger.

Økonomisk Ugebrev har tidligere i interview med netop Karl Berlin beskrevet Ørsteds skattepolitik. Her fortæller han, at de åbne land-for-land rapporteringer i Ørsted er underlagt visse restriktioner i relation til konkrete kontrakter eller detaljer om forhandlinger med en leverandør, der ved offentliggørelse kan svække Ørsteds konkurrenceposition.

NKT i stor fremgang med ny skattestrategi

Ørsted høster i årets rating point på alle syv målepunkter og får således maksimumpoint. Ørsteds nye skattestrategi udløser hele tre flere point i forhold til sidste års rating. Samme fremgang formår kun NKT at tilvejebringe. Fremgangen sker for NKT dog fra et andet lavere pointniveau og tilgives på nogle ”blødere” målepunkter om Verdensmål og skattepolitikken inddraget i CSR rapportering. Hvor Ørsted i år går frem på målepunkt 1 om ”Governance”, målepunkt 2 om ”oplysning om skattelylande” samt målepunkt 4 om ”land-for-land rapportering,” skal NKT’s fremgang findes i målepunkt 6 om ”Verdensmål”, målepunkt 7 om ”skattepolitik i CSR-rapport” samt ligeså på målepunkt 2 om ”oplysninger om skattelylande.”

NKT’s fremgang sker primært ved, at NKT nu for første gang rapporterer skatteoplysninger under CSR samt, at selskabet kæder skattepolitik sammen med verdensmål. Med andre ord giver NKT gennem sin rapportering udtryk for, at skatteområdet nu hører under virksomhedens samfundsansvar og ikke udelukkende vurderes som et juridisk anliggende.

”I NKT følger vi gældende lovgivning herunder skatteregler, og vi ser det som en naturlig del af vores samfundsansvar at være transparent og åben omkring vores skatteforhold. Vi betaler skat efter de gældende lovgivninger i de lande, vi opererer i, og vores organisationsstruktur er udelukkende drevet af kommercielle interesser,” siger Head of Tax i NKT, Hans Peter Christensen.

Det udgangspunkt for NKT manifesterer sig dog endnu ikke i mere konkrete tiltag om land-for-land rapportering eller aktiv dialog med stakeholders. Men NKT er åbne for nye samarbejder på skatteområdet. ”Vi er repræsenteret i Dansk Industris skatteudvalg og skattepanel. Derudover har vi på nuværende tidspunkt ikke igangsat særlige initiativer, men vi er åbne for at indgå i samarbejder på skatteområdet,” siger Hans Peter Christensen.

Langt de fleste selskaber i top 100 scorer samme antal point som sidste år. For langt de fleste selskaber er skattespørgsmålet dermed status quo. Det gælder dog ikke Rockwool International, Telia, Per Aarsleff, Danske Spil, Salling Group og Bygma Gruppen, der alle går to point frem. Hos Rockwool er skatteforhold nu indskrevet i CSR rapporten som en af virksomedens væsentlige påvirkninger (material impacts). Rockwool går frem på målepunkterne 1 og 5 – henholdsvis ”Governance” og ”dialog med stakeholders.” I gruppen, der går et point frem, Dansk Shell, DSV, Equinor, Sydbank og Saxo Bank.

A.P. Møller – Mærsk, TDC, Rambøll Gruppen, Novozymes, FLSmidth & Co., Falck, Solar, Haldor Topsøe, Tican, MT Højgaard, Cowi, KMD går tilbage i årets rating.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Samfundsansvar

Bo Foged er nyt medlem af Komitéen for god Selskabsledelse

Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen har udpeget et nyt medlem til Komitéen for god Selskabsledelse, medlemmet er udpeget for en to-årig periode efter indstilling fra komitéen. Eric Christian Pedersen udtræder…
Finans
Danske institutionelle investorer leve op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab

Seneste nyt

Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Finans

Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans

NR. DATO TEMA 1 Globale Megatrends: finans, markeder, kundeadfærd 2 3 Survey: Danmarks Bedste Pensionsselskab: Disciplin: kundesurvey 2020 4 Survey: Danmarks Bedste Pensionsselskab: Disciplin: kundesurvey 2020/ 2 5 Survey:…

Aktuel artikelserie

Finans

Biden vil atter gøre USA grøn

ABN Amro har analyseret Joe Bidens forslag til en grøn politik. En meget stor del af hjælpepakken på 2000 milliarder dollar tager sigte på at styrke den grønne politik ved at investere mest i de

Andre artikelserier

Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang

Seneste nyt

Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X