Samfundsansvar

AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab

Joachim Kattrup

torsdag 14. januar 2021 kl. 21:26

AkademikerPension er med i en koalition af investorer, som stiller klimaforslag på den engelske storbank HSBCs  generalforsamling. Det er blot anden gang i historien, at institutionelle investorer bakker op om et NGO initieret klimaforslag til en europæisk bank om at begrænse eksponeringen mod den fossile sektor. AkademikerPension retter dermed det aktive ejerskab mod bankfinansiering af fossileselskaber.

Hvor flere danske investorer har taget initiativer til helt at ekskludere eller begrænse direkte investeringer i kul- og olieselskaber, er der generelt ikke sket meget, når det kommer til kul- og olieselskabernes værdikæde eller den indirekte støtte via leverancer eller finansiering.

Men AkademikerPension løfter nu det aktive ejerskab til et højere niveau i forhold til klimakrisen. Sammen med femten andre internationale investorer, anført af NGO’en ShareAction, foreslår koalitionen nu, på den engelske storbank HSBCs generalforsamling, at banken bør formulere en strategi for at begrænse finansiering af kulselskaber. Forslaget tilsiger, at HSBC skal fremlægge en klar og tydelig tidshorisont, der flugter med Parisaftalen.

 

Vi vurderer, at det er en finansiel risiko, hvis et selskabs eksponering mod fossil industri ikke er i tråd med Parisaftalens mål

 

”Forlaget bygger både på et ansvarlighedsprincip og afkastmæssige vurderinger. HSNC har udmeldt, at de vil være CO2-neutrale i 2050 men vi har som investorer brug for at se, hvordan det skal ske. Vi vurderer, at det er en finansiel risiko, hvis et selskabs eksponering mod fossil industri ikke er i tråd med Parisaftalens mål,” siger CIO Anders Schelde fra AkademikerPension.

Det er blot anden gang, at institutionelle investorer aktivt støtter et klimaforslag til en europæisk bank om udfasning af finansiering til den fossile sektor. Den første, som også skete på ShareActions initiativ, så dagens lys på Barclays generalforsamling sidste år. Her reagerede Barclays ved at fremlægge sit eget forslag, og blev dermed den første bank, der forpligtede sig til netto nul udledninger senest i 2050.

HSBC er blandt Europas største banker, der finansierer fossile brændstoffer. HSBC-eksponering af kul er steget hvert år siden 2016. Ifølge Rainforest Action Network har banken siden underskrivelsen af Parisaftalen leveret intet mindre end 87 mia. USD til fossile virksomheder. I 2020 annoncerede HSBC en ambition om at være en nul-nulbank senest i 2050. Men meddelelsen blev kritiseret af investorer for ikke at omhandle finansiering af fossile brændstoffer.

Forslaget er skelsættende på flere måder. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har i flere artikler i 2020 vist, hvordan både danske og udenlandske storinvestorers penge flyder mod fossil kapacitetsudvikling i kul- og oliesektoren. På trods af at mange danske investorer har indført initiativer om at ekskludere eller begrænse direkte investeringer i kul- og olieselskaber er det ikke sket meget når det kommer til kul- og olieselskabernes værdikæde.

Det gælder både ingeniørvirksomheder, der bygger kraftværker, underleverandører af udstyr som udelukkende lever af at forsyne fossile selskaber, til store internationale banker som finansierer olie- og kulselskaber via udlån eller investeringer.

”Vi er i en global sammenhæng en lille investor men vi bliver ofte inviteret til at være med på lignende forslag og jeg forventer at det momentum, det er lige nu omkring at stille krav til banker og andre leverandører til fossilsektoren vil fortsætte,” siger Anders Schelde.

Nordea Asset Management støtter forslaget

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har tidligere beskrevet, hvordan Nordea, Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit og mange andre banker har milliarder af kroner investeret i selskaber, der bygger nye kulkraftværker. Hertil kommer pensionskassernes investeringer i samme brancher. og i globale banker der finansierer fossileselskaber via udlån, garantier eller investeringer.

AkademikerPensions forslag kan være begyndelsen på en bølge af lignende forslag, også i andre banker, vurderer Eric Pedersen, Head of Responsible Investments hos Nordea Asset Management.

Eric Pedersen, Nordea Asset Management

”Vi har i bl.a. den Japanske Bank Mizuho været med til at fremstille lignende forslag, og vi vil også støtte forslaget fra ShareAction på HSBCs generalforsamling. Jeg tror, at vi kommer til at se mange flere forslag hos flere banker i den kommende generalforsamlingssæson og i de kommende år,” siger Eric Pedersen.

Et slagsmål, der ofte præger diskussionen om investorernes krav til klimatiltag hos bankerne er timingen og kompetencerne til at vurdere kreditrisikoen i relation til klima og ESG i det hele taget.

”For mange banker er klimarisici stadig et nyt område, hvor metoder og kompetencer er begrænsede og uprøvede – og noget så banalt som at finde folk, der ved noget om klimarisiko, er en helt reel flaskehals. Derfor kan flere banker have svært ved at få greb om, præcis hvordan man skal få taget de første skridt.  Men mange er godt i gang, også Nordea som bank, og uenighederne omhandler typisk hastigheden og forskelle i vurderingerne af tidshorisonten for risiciene,” siger Eric Pedersen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge

Folkene bag First North-selskabet Valuer gik på børsen til en såkaldt pre money værdi på 300 mio. kr. Altså det skulle være selskabets værdi, før der kom penge i…
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen

Seneste nyt

Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Foto: K-news – Rasmus Hylleberg
Samfundsansvar

Ørsted første i verden til efterleve ny standard for skattegennemsigtighed

Ørsted cementerer sin position som førende inden for Tax Governance. Som et af de første selskaber i verden rapporterer Ørsted sine skatteoplysninger efter Global Reporting Initiatives (GRI) nye standard…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed
Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter
Finans
Norwegian svigter gode kunder: Løber fra tilgodehavender fra tidligere aflyste flyrejser
Formue
Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar
Ledelse
Transportgiganter viruskrisens overraskende Large Cap-vindere
Formue
Lys for enden af tunnelen for fremtidig Novozymes-vækst?

Seneste nyt

Formue
Q4-regnskab: Pandora-ledelse overforsigtig i 2021-udmelding
Samfundsansvar
Globalt ratingbureau opjusterer ESG risiko for Danske Bank

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X