Samfundsansvar

Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder

Joachim Kattrup

mandag 22. februar 2021 kl. 21:48

I mange af 225 kortlagte sager mod multinationale selskaber om krænkelser af menneskerettigheder, kan der ikke fremskaffes dokumentation for, at selskaberne faktisk lever op til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder.

Det sår tvivl om, hvorvidt investorernes aktive ejerskab virker, og om investorerne er for blødsødne ved at acceptere forklaringer, der er generelle og uden henvisning til konkret handling. Pensionskassen P+ erkender dilemma i sager, der trækker ud.

88 store multinationale og velkendte børsnoterede selskaber er inden for de seneste år blevet anklaget for alvorlige krænkelser af menneskerettigheder af forskellige karakter hele 225 gange.

Anklagerne vedrører både krænkelser sket i egen organisation, såvel som i værdikæden og dækker over bl.a. børnearbejde, miljøskader, fornægtelse af arbejdstagerrettigheder, land grabbing, diskriminering og manglende sikkerhedshensyn.

 

I mere end halvdelen af sagerne er den offentlige respons fra virksomhederne mangelfuld eller alene formuleret som standardiseret svar

 

I mere end halvdelen af sagerne er den offentlige respons fra virksomhederne mangelfuld eller alene formuleret som standardiseret svar, der blot henviser til selskabets generelle politikker eller almene retningslinjer uden dokumentation for konkret håndtering eller handling efter FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv.

Det viser en kortlægning som organisationen Corporate Human Rights Benchmark har udarbejdet sammen med sin årlige rating af multinationale selskabers menneskerettighedspolitikker, due diligence processer og håndtering af de faktiske sager.

De 88 globale selskaber er rigt repræsenteret på danske pensionskassers aktielister. Det sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt investorens aktive ejerskab vedrørende krænkelser af menneskerettigheder er for blødsødent, og om det er acceptabelt, at investorerne tilsyneladende stiller sig tilfreds med henvisninger til generelle retningslinjer på trods af, at selv samme retningslinjer fra FN i mange tilfælde ikke efterleves i praksis.

I samtlige af de 88 selskaber er danske pensionskasser blandt aktionærerne. Blandt de selskaber med flest sager om krænkelser af menneskerettigheder finder man den amerikanske detailhandelsvirksomhed Walmart, den schweiziske mad- og drikkevare virksomhed Nestlé, den svenske tøjbutikskæde H&M, og det multinationale handels- og mineselskab Glencore.

Det er samtidig selskaber, der er særdeles populære og rigt repræsenteret på danske pensionsselskabers aktielister.

I det aktive ejerskab hos for eksempel P+ fokuserer pensionskassen på selskabers politik, processer, ekspertise, prioritering, beslutninger og kommunikation omkring menneskerettigheder, oplyser Kirstine Lund Christiansen, Head of ESG og underdirektør i P+.

”I forhold til konkrete selskaber, hvor P+ i vores kvartalsvise screening eller på anden vis er blevet gjort opmærksom på negativ påvirkning på menneskerettigheder, søger vi så vidt muligt dialog med selskabet, for at opnå en bedre forståelse af den negative påvirkning og for at påvirke selskabet til at håndtere problemstillingen på linje med FN’s retningslinjer om menneskerettigheder og erhvervsliv, samt forebygge andre hændelser,” siger Kirstine Lund Christiansen.

Kirstine Lund Christiansen oplever dog også et dilemma i forhold til, hvor længe dialogen med virksomhederne skal opretholdes i tilfælde, hvor der ikke sker en udvikling.

 

Det er ofte et dilemma for P+ hvor længe pensionskassen skal fortsætte dialog med selskaber

 

”Det er ofte et dilemma for P+ hvor længe pensionskassen skal fortsætte dialog med selskaber. Men når dialog vurderes som udsigtsløs, og pensionskassen dermed ikke ser tilfredsstillende udvikling hos selskabet, kan P+ vælge at frasælge investeringen i selskabet,” siger Kirstine Lund Christiansen.

P+ har senest 9. februar besluttet at ekskludere den sydkoreanske stålproducent POSCO netop på grund af, at dialogen ikke medførte forandringer. Også Walmart er på P+’ eksklusionsliste på grund af krænkelser af rettigheder.

Retningslinjer og principper praktiseres ikke

FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv stiller flere krav til håndteringen af sager. Retningslinjerne kan tolkes og prioriteres forskelligt. Men Corporate Human Rights Benchmark viser, at den utilstrækkelige håndtering fra selskaberne dækker over flere af retningslinjernes anbefalinger.

Desuden fokuserer kortlægningen på konkrete dokumenterede sager, hvor selskabernes politikker og due diligence processer netop skal effektueres og udfoldes i praksis. Kortlægningen viser, at dette ikke sker i mange sager.

Dette gælder eksempelvis i en sag om tvangsarbejde på to palmeolieplantager i den malaysiske stat Sabah. Her har NGO’en Suisse Solidar dokumenteret tvangsarbejde-lignende forhold med gældsbinding af ansatte, trusler om vold og ulovlig inddragelse af identifikationsdokumenter.
Derudover rapporterer Suisse Solidar brug af børnearbejde i plantagen. Palmeolien fra plantagerne havner i Nestlés forsyningskæde.

I en erklæring har Nestlé responderet, at de vil undersøge sagen, og at de tager afstand fra Menneskerettighedsovergreb og børnearbejde. Men der kan ikke findes dokumentation for, at Nestlé har foretaget yderligere i forhold til sagen, og at Nestlé har handlet i overensstemmelse med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv.

Retningslinjerne tilsigter, at selskabet kommunikerer med berørte interessenter og eventuelt andre virksomheder i værdikæden, giver mulighed for retsmidler til berørte og har gennemgået sine egne governance og kontrolsystemer. Læs gennemgang af sagen i rapport fra Xklude.com (CASE ID 128).

FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv

Et af punkterne i FN’s retningslinjer hedder: ”To enable business enterprises to assess their human rights impacts accurately, they should seek to understand the concerns of potentially affected stakeholders by consulting them directly in a manner that takes into account language and other potential barriers to effective engagement.”

I praksis betyder det, at selskaberne skal have en proces, der sikrer at berørte stakeholders (ofre) høres, og at der etableres en dialog om krænkelserne. Virksomhederne skal altså gøre hvad den kan for at afbøde konsekvenserne af både potentielle og konkrete sager om krænkelse af menneskerettigheder. Det indbefatter desuden sikre muligheder for retsmidler og gennemgang af egne governance – og kontrolsystemer.

Men i mange af sagerne halter det gevaldigt med at efterleve retningslinjerne i praksis, og dokumentationen for handling kan ikke fremskaffes.

Corporate Human Rights Benchmark er et multistakeholdersamarbejde, hvor blandt andet Nordea, APG Asset Management og Business & Human Rights Resource Centre deltager sammen med også ESG-Ratingbureauerne Vigeo Eiris og RepRisk.

Alle selskaber og hvem, der har investeret i dem, kan søges i Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars analyseværkstøj Xklude.com

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Ledelse

Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet

De seneste års stærke vækstoffensiv i Vestas har kostet på kvaliteten. Garantihensættelser til fremtidige mulige tab halverede driftsindtjeningen i 2020, og det vil også klart ramme driftsresultatet i 2021….
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen

Seneste nyt

Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Foto: K-news – Rasmus Hylleberg
Samfundsansvar

Ørsted første i verden til efterleve ny standard for skattegennemsigtighed

Ørsted cementerer sin position som førende inden for Tax Governance. Som et af de første selskaber i verden rapporterer Ørsted sine skatteoplysninger efter Global Reporting Initiatives (GRI) nye standard…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed
Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter
Finans
Norwegian svigter gode kunder: Løber fra tilgodehavender fra tidligere aflyste flyrejser
Formue
Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar
Ledelse
Transportgiganter viruskrisens overraskende Large Cap-vindere
Formue
Lys for enden af tunnelen for fremtidig Novozymes-vækst?

Seneste nyt

Formue
Q4-regnskab: Pandora-ledelse overforsigtig i 2021-udmelding
Samfundsansvar
Globalt ratingbureau opjusterer ESG risiko for Danske Bank

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X