Samfundsansvar

Aktivt ejerskab: LD Fonde strammer skruen en tand

Joachim Kattrup

mandag 15. marts 2021 kl. 18:32

LD Fonde er for nylig begyndt at offentliggøre voting reports for stemmeafgivningen på de enkelte børsnoterede selskabers generalforsamlinger. Stemmeafgivningen på fire danske selskaber dette forår indikerer en strammere linje, især når det gælder gennemsigtighed om vederlagsrapporter og åbenhed om topledelsens incitamentsordninger. Også uafhængighed i bestyrelsen er et fokusområde, og det gav “nej”-stemmer til bestyrelsesgenvalg af flere højprofilerede topchefer.

Ifølge LD Fondes nye database over stemmeafgivning på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger har fonden deltaget på fem danske generalforsamlinger siden årsskiftet. Databasen viser, at LD har stemt “nej” til mindst ét af ledelsens forslag på alle generalforsamlinger, og flere end ét “nej” i samtlige tilfælde.

LD samarbejder med MP Investment Management (MPIM) om danske aktier, og pensionskassen rådgiver også LD om det aktive ejerskab. LD har tidligere været offensiv, når det gælder bestyrelsens uafhængighed og sammensætning, og det har også givet anledning til nogle “nej”-stemmer i år.

Blandt andet stemte LD forleden “nej” til genvalg af Niels Christiansen, som også er topchef for Lego, og Niels Jacobsen, som også er bestyrelsesformand for Lego, til bestyrelsen for børsnoterede Demant, hvor de to udgør formandsskabet i bestyrelsen. “Nej”-stemmerne faldt på grund af uoverenstemmelser med uafhængigheden:

Niels Christiansen sidder som bestyrelsesmedlem hos hovedaktionæren William Demant Invest og også det bagvedliggende William Demant Fonden. Niels Jacobsen er også adm. direktør for William Demant Invest, og de to erhvervsfolk skal med andre ord være med til at kontrollere sig selv.

Den samme problemstilling gjaldt ved genvalg af Ørsteds tidligere CEO, Henrik Poulsen, til selskabets bestyrelse.

Ifølge voting records for Demant stemte LD også “nej” til vederlagsrapporten samt ledelsesforslag om at give fuldmagt til en kapitaludvidelse, og til at give mulighed for at afholde fuldt elektroniske generalforsamlinger.

Især de nye vederlagsrapporter har LD – og MPIM  – haft et særligt kritisk øje til. Vederlagsrapporterne, som er en ny institution i kølvandet på indførelsens af EU’s shareholders directive i dansk lovgivning, bliver tilsyneladende en læreproces i for selskaberne. I hvert fald har LD i flere tilfælde ikke været tilfredse med gennemsigtigheden i de nye vederlagsrapporter.

Til gengæld har LD stemt “ja” til vederlagsrapporter for Ørsted, og hos Pandora har LD også godkendt vederlagsrapporten, men dog stemt “nej” til godkendelse af den konkrete aflønningspolitik for topledelsen. LD har på smykkeselskabets generalforsamling også stemt “nej” til at godkende en fuldmagt til at udvide aktiekapitalen.

LD har tidligere haft Carnegie Worldwide som forvalter på danske aktier, men nu er den opgave overtaget af Akademikerpension. Dette har givet anledning til en lidt mere offensiv linje overfor de børsnoterede selskaber. ”Vi har et stykke tid været offensive omkring selskabernes skattepolitikker, hvor vi i flere selskaber har stillet forslag om land-til-land rapportering om skat. Vi har også haft stor fokus på bestyrelsernes sammensætning og uafhængighed, og det fortsætter vi med,” siger LD-direktør Dorrit Vanglo.

LD har nu også efter dialog med samarbejdspartneren MPIM strammet skruen omkring oplysninger om topledelserne incitamentsordninger og vederlagspolitikker. ”Vi lægger vægt på transparens om ledelsernes incitamentsordninger, og der har vi stemt “nej” til nogle vederlagsrapporter. Nu er det første år, selskaberne skal offentliggøre den nye type vederlagsrapporter, så vi må nok forvente en læreperiode.”

”Også i år har vi hovedfokus på de punkter, hvor LD Fonde mener at kunne skabe størst værdi, dvs. på incitamentsordninger, bestyrelsessammensætning, samt sikring af almindelige aktionærhensyn, eksempelvis bemyndigelser til kapitaludvidelser, værn mod overtagelse mv. Vores synspunkter er enten blevet tilkendegivet ved anvendelse af instruktionsfuldmagter, som giver mulighed for konkret at stemme for eller imod hvert enkelt dagsordenspunkt, ved direkte generalforsamlingsdeltagelse eller gennem direkte dialog med selskabernes bestyrelse eller Investor Relations,” siger Dorrit Vanglo.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]